poslali dopis krivokapiću

Moguć štrajk advokata

Begović se nada da će u razgovorima narednih dana pronaći prihvatljivo rješenje

8133 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Begović, Foto: Boris Pejović
Begović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je juče “Vijestima” da već mjesecima ukazuju Ministarstvu finansija da oni ne mogu biti obveznici fiskalizacije, kao i da su u petak poslali dopis o tome predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću.

“Ukoliko se ne riješi problem advokati će na radikalniji način pristupiti odbrani svojih prava. U toku je potpisivanje peticije a mogući vid protesta je obustava pružanja pravne pomoć, odnosno štrajk”, kazao je Begović.

On je naveo i da je u Srbiji advokatura izuzeta od fiskalizacije.

“Advokatura je Ustavom definisana kao nezavisna i samostalna profesija, koja može biti i besplatna, a kako se u praksi često dešava i da je naplativa tek nakon dužeg vremena ili nenaplativa ako advokat vrši zastupanje na račun troškova sudskog postupka, koje dobije jedino ukoliko postigne uspjeh u poslu. Kako je sada predviđeno, mi bi čim nas klijent angažuje morali da obračunama troškove i fiskalizujemo račun, odnosno odmah budemo obveznici poreza na taj iznos, bez obzira da li ćemo i kada naplatiti taj novac”, kazao je Begović.

On se nada da će u razgovorima narednih dana pronaći prihvatljivo rješenje.

Na pitanje šta se dešava sa poreskim dugom advokata, Begović kaže da se on smanjuje kroz reprogram, ali priznaje da ima kolega koji kasne sa obavezama. Poreski dug advokata 2015. godine iznosio je 6,3 miliona eura, dok je u međuvremenu zahvaljujući mogućnosti reprograma smanjen za oko tri miliona.

“Ima kolega koji ne mogu da plate, a i onih koji imaju ležerni pristup ovom pitanju. Upozoreni smo iz Poreske uprave da ima advokata koji kasne u plaćanju obaveza iz reprograma i zamoljeni smo da utičemo na njih da plaćaju svoje obaveze što i činimo”, kazao je Begović.

Preporučujemo za Vas