pronaći rješenja za nagomilane probleme

Sindikalne organizacije aerodroma u Tivtu i Podgorici: Lončarević ima našu nepodijeljenu podršku

"U ovom kratkom periodu uvjerili smo se da koleginica Ana Lončarević je imala dobru i iskrenu namjeru da preduzme sve što je u njenoj moći i nadležnosti da omogući da naša kompanija održi stabilnost poslovanja i primanja..."

8004 pregleda 9 komentar(a)
Aerodrom Tivat (Ilustracija), Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat (Ilustracija), Foto: Siniša Luković

Sindikalne organizacije Aerodroma Crne Gore - Aerodromi Podgorica i Tivat saopštili su da Ana Ločarević ima njihovi nepodijeljenu podršku "u nastojanjima da uspije u svojoj poštenoj namjeri".

Lončarevi, vršilac dužnosti izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, podnijela je danas ostavku na tu funkciju.

U zajedničkom saopštenju sindikata se navodi da su neprijatno zatečeni i iznenađen konstatacijama iznešenim u obraćanjima Lončarević, a koji se odnose na neprihvatljiv odnos i nerazumijevanje sa kojim se suočila u prvim danima svog mandata, od strane organa upravljanja kao i resornog Ministarstva kapitalnih investicija.

"U ovom kratkom periodu uvjerili smo se da koleginica Ana Lončarević je imala dobru i iskrenu namjeru da preduzme sve što je u njenoj moći i nadležnosti da omogući da naša kompanija, i pored izazova u kojem se zatekla i nepovoljnom situacijom prouzrokovanom pandemijom virusa Covid 19, održi stabilnost poslovanja i primanja, kao i da obezbijedi neophodna finansijska sredstva za nastavak sigurnih opsluživanja vazduhoplova i putnika na crnogorskim aerodromima. Nažalost, te njenje namjere i inicijative očigledno nijesu dobile podršku od onih koji su bili dužno da se o tome staraju. Jer, koja je funkcija organa upravljanja kompanije ako ne održavanje njene stabilnosti i stvaranje pretpostavki za uredno i blagovremeno izvršavanje svih poslovnih zadataka i to u ambijentu kada se cijelo okruženje pa i Crna Gora piprema za nastupajuću ljetnju turističku sezonu", navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednici sindikalne organizacije Aerodroma Podgorica Slobodan Martinović i predsjednik sindikalne organizacije Aerodroma Tivat Ljubiša Džudović.

Dodaju da dolazak turista u predstojećem periodu je slamka spasa za crnogorsku turističku privredu i ekonomiju uopšte.

"I potpuno je neshvatljivo da se neko na najodgoornijim pozicijama u kompaniji ponaša na način kao da se ništa ne dešava. Ali, dobro je poznato da i nečinjenje i propuštaje činjenja podrazumijeva odgovornost za onoga ko tako postupa a dužan je da donosi odluke. Zbog toga poručujemo da situacija u kojoj se ignorišu problemi i ne traže se načini za prevazilaženje poteškoća u poslovanju zbog kojih će sasvim evidentno nastupiti određene, moguće i nesagledive negativne posljedice po buduće poslovanje i održivost sistema Aerodroma Crne Gore mora imati epilog u nečijoj odgovornosti. Ali onaj ko nije bježao od odgovornosti, ko se trudio da nađe rješenje i ko nesumnjivo time pokazuje da je dio našeg kolektiva je koleginica Ana Ločarević . Zbog toga želimo da ujedinjeni javno poručimo da koleginica Ana Ločarević ima našu nepodijeljenu podršku u nastojanjima da uspije u svojoj poštenoj namjeri".

Martinović i Džudović su pozvali predstavnike Ministarstva kapitalnih investicija i članove Odbora direktora da se bez odlaganja izjasne o pitanjima koji se tiču dalje sudbine i poslovanja Aerodroma Crne Gore.

Ta pitanja kako se navodi odnose se na:

- koji su razlozi i motivi da Ministarstvo kapitalnih investicija osporava i očigledno utiče na zakonom utvrđenu proceduru izvršenja i namirenja po pravosnažnim presudama Privrednog suda u Podgorici. U pitanju je obaveza koja ima status presuđene konačne i izvršne stvari i koja je u nadležnosti organa upravljanja društva, a koji je i pokrenuo postupak prinudne naplate u svemu u skladu sa pozitivnim propisima. Svako odlaganje i opstruiranje konačne naplate sredstava u korist Aerodroma Crne Gore povlači odgovornost i za ostvareni poslovni rezultat i za očigledno miješanje u sudsku nadležnost. Zbog toga je posebno neprihvatljiv stav resornog Ministarstva kapitalnih investicija iskazan kroz nastup Državnog sekretara Radunovića na zvaničnom sastanku sa najvišim menadžmentom naše kompanije, i voluntarizam u opredjeljenju hoće li se ili ne poštovati pravosnažna sudska odluka.

- koji je način prevazilaženja finansijskih problema osim prethodno navedene realizacije prinudne naplate? Da li predloženo kreditno zaduženje zaista podrazumijeva da ćemo morati prihvatiti uslovljavanje vezano za sniženje cijena aerodromskih usluga i da li je izvršena bilo kakva analiza mogućih efekata primjene ovakvih mjera na finansijsko poslovanje Aerodromi Crne Gore ukoliko bi se to zaista i desilo? Takođe, smatramo da preduzimanje takvih mjera ne postoji neki značajan efekat na odziv kompanija u toku ljetnje turističke sezone, jer potražnja turističke privrede zavisi od ukupne situacije u državi a ne samo od cijena aerodromskih usluga.

"Iskreno vjerujemo da će se pronaći rješenja za nagomilane probleme, koja će biti argumentovana i utemeljena na činjenicama i profesionalnim stavovima, čime će se postići održivost i stabilnost poslovnog sistema Aerodromi Crne Gore nariočito u trenutku pred nastupajuću ljetnju turističku sezonu", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas