Obećali bolje dane za tri godine

Marković saglasan sa Đukanovićem da su solidno radili, a sve u atmosferi “nikad agresivnije političke destrukcije opozicije”
107 pregleda 10 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2017. 07:49h

Rast ekonomije iznad četiri odsto, veći budžetski prihodi od planiranih, očuvanje makrekonomske i finansijske stabilnosti, nova zapošljavanja, smanjenje budžetskog deficita i zaduživanja su pokazatelji koji doprinose boljem standardu građana i kvalitetu njihovog života.

To je juče kazao premijer Duško Marković na konferenciji za novinare na kojoj je sa ministrima prezentovao rezultate za prvu godinu rada Vlade.

Marković je rekao da se kuća gradi od temelja, a ne od krova, te da su temelj makroekonomska i finasijska stabilnosti i rast ekonomije.

“Boljitak i napredak sigurno ne osjećaju svi građani, ali sve ćemo uraditi da se to promijeni do kraja mandata. Suštinske benefite očekujemo krajem 2020. godine, kada će javni dug biti u padu i kada očekujemo budžetski suficit od oko četiri odsto. Sigurno je građanima bolje, jer smo smanjili budžetski deficit za 50 odsto, potrebu za zaduživanje u narednoj godini za 35 odsto. Sve to znači da se manje zahvata od građana. Vjerujem da smo uradili puno. Iako znamo da građani nijesu skroz zadovoljni, daćemo sve od sebe da im popravimo raspoloženje i unaprijedimo kvalitet života”, rekao je Marković.

On tvrdi da dijeli mišljenje bivšeg premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića da je Vlada u proteklih godinu solidno radila.

”Slažem se sa Đukanovićem. Solidno smo radili, a imamo odlične rezultate. Nema razlike u ocjeni potencijala kvaliteta i rada ove Vlade između mene i Đukanovića. Iza scene on je mnogo pohvalniji od mene za ono što rade ministri i Vlada”, kazao je Marković. Premijeru su pred kraj konferencije saradnici dodali papir na kome je ispisano značenje riječi “solidno”, što je naknadno pročitao.

“Čvrst, jedar, gust, zbijen, trajan, izdrživ, valjan, temeljan, postojan, istinit, čestit, zdrav i jak. Ako je Đukanović imao iz rječnika ove izvode, onda ćemo mi vladati 20 godina”, kazao je Marković.

On je ocijenio da je rad Vlade u cjelini uspješan, da je ostvarila većinu svojih ciljeva, u nekim resorima i iznad planiranih, da ti rezultati nijesu pali s neba, već su plod posvećenog danonoćnog rada i to u atrmosferi “nikad agresivnije političke destrukcije od strane opozicionih stranaka koje su bojkotovale rad parlamenta”.

Premijer je kazao da je izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti obezbijeđena pravednija raspodjela socijalnih fondova nakon što je Ustavni sud odlučio da su naknade za majke neustavne.

“Pored toga, sačuvana je fiskalna održivost i smanjena fiktivna nezaposlenost. Svjesna kompleksnosti ovog problema, Vlada je odoljela pritiscima da se održi ova tempirana bomba, podmetnuta u naš finansijski sistem političkim kalkulacijama u prethodnom sazivu parlamenta”, istakao je Marković

On nije direkno odgovorio na pitanje da li je ta “temprirana bomba” koju je pripremila i vladajuća Bošnjačka stranka manja šteta za finasije od (ne) činjenja prethodnih Vlada koje su dovele da se državi duguje za poreze oko 730 miliona eura. Objasnio je da su mnoge firme koje duguju poreze državi ugašene, te da njegova Vlada pokušava da nađe mjeru objektivnosti i naplati ono što se može naplatiti. Dodao je da po osnovu novog zakona o reprogramu do kraja godine očekuju naplatu više od 20 miliona eura.

Premijer je kazao da je zadovoljan radom svih ministara i da u narednih šest mjeseci očekuje od njih nove projekte koje će realizovati i koji moraju stvoriti novu ekonomsku vrijednost. Smatra i da su ocjene Svjetske banke, MMF-a i EK potvrda uspješnosti rada Vlade. Zamjerio je nekim medijima i političarima na kritikama, jer trebada imaju u vidu da je Vlada tek u prvoj godini mandata, a ne na kraju.

Marković je kazao da Vlada neće prodavati Aerodrome čiji je rad važno ekonomsko pitanje. Objasnio je da će se to državno preduzeće valorizovati nakon što se uradi analiza sa Međunarodnom finansijskom korporacijom o tome u kojem pravcu treba ići sa Aerodromima. Premijer je kazao i da već postoje interesovanja stranih investitora koji su spremni da na godišnjem nivou u Tivtu i Podgorici investiraju 110 miliona eura.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je rano govoriti o preporukama Centralne banke (CBCG) za ukidanje kriznog poreza i smanjenja poreza na dobit, te da prethodno treba uraditi analizu tih efekata. Radunović je dodao da će naplata budžetskih prihoda u ovoj godini biti veća od planiranih za 30,4 miliona, odnosno oko 95 miliona u odnosu na ostvarenje u prošloj godini.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da u narednoj godini ne očekuje povećanje naknada za obnovljive izvore, jer je dosta novca prikupljeno u ovoj godini i on se neće potrošiti u cjelosti, već će se prenijeti u narednu godinu.

Sekulićeva u svom izlaganju nije govorila o tome što nije bilo pomaka u rješavanju ključnih pitanja iz resora ekonomije - način na koji će se riješiti pregovori sa italijanskim partnerom A2A u Elektroprivredi i što nije bilo pomaka u realizaciji projekta izgradnje drugog bloka pljevaljske Termolektrane.

Potpredsjednik za ekonomsku politiku i ministar poljoprivrede Milutin Simović rekao je da je uz podršku evropskih fondova i novca iz nacionalnog budžeta, kroz projekat IPARD Like, u ovoj godini ugovoreno 237 projekata u poljoprivredi ukupne vrijednosti investicija 16 miliona uz obezbijeđenu bespovratnu podršku od sedam miliona. Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da se radi posebna projektna dokumentacija za priključenje autoputa na energetsku mrežu, kao i za petlju “Smokovac” i da su ta dva segmenta nezavisna u odnosu na ono što sada radi kineska kompanija CRBC.

Do kraja godine još dva poglavlja, od turizma već 900 miliona eura

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović najavio je da ćemo do kraja ove godine otvoriti još dva pregovaračka poglavlja.

“Sve što je urađeno u prethodnoj godini pokazuje da smo i dalje lider u regionu kada je riječ o evropskim integracijama i da smo zadržali tu poziciju. To dokazuje i broj otvorenih poglavlja i to 28, a u ovoj godini smo dodatno otvorili četiri. Nadamo se do kraja godine da ćemo još neka otvoriti”, kazao je Pejović.

On je objasnio da za preostalih pet poglavlja (koja nijesu otvorena ) urađeno sve što je potrebno i da je sada na EK da sa članicama omogući proces otvaranja.

Ministar turizma Pavle Radulović je kazao da su prihodi od turizma za devet mjeseci veći od 900 miliona eura, što je više nego cijele protekle godine.

Dodao je da je obogaćena turistička ponuda novim hotelima i da raste broj turista. On je rekao i da su se ponovo vratili značajni turistički operatori, poput TUI grupe.

Vučinovićeva nije govorila o svom radu

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović jedina juče nije imala svoje izlaganja.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je kazala da taj novi Vladin resor privodi kraju nove zakone o državnim službenicima i namještenicima i lokalnoj samoupravi. Objasnila je da će se tim rješenima obezbijediti kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima na državnom i lokalnom nivou, a naglasak je stavljen na veću profesionalizaciju i odgovornost visokog rukovodnog kadra.

Ona je dodala da su obradili podatke o ukupnom broju zaposlenih u javnom sektoru, što će biti polazna tačka Plana optimizacije broja zaposlenih.

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoja Rafet Husović rekao je da Vlada “ima poseban odnos prema sjeveru i da investicije u taj region dominiraju u sklopu ekonomske politike Vlade”. On je naveo da je u 2016. godini realizovano 562 projekta vrijednih 492,3 miliona eura, a ove godine su planirani projekti od 726,9 miliona eura.

Bonus video: