Privrednici zadovoljni, predlažu manje korekcije

Poručili da su kriterijumi za subvencije zarada postavljeni visoko, kao i da je nedovoljna pomoć za fiskalizaciju

12148 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Privredna komora i Unija poslodavaca zadovoljni su novim mjerama podrške privredi u borbi protiv krize izazvane pandemijom korona jer je prihvaćena većina njihovih predloga, dok za dio koji nije upotpunosti prihvaćen imaju primjedbe.

Iz Unije poslodavca (UPCG) navode da ih raduje što je uvažen njihov zahtjev kojim su tražili formiranje kreditno-garantnog fond u iznosu većem od 100 miliona eura, kako bi se obezbijedile garancije države od najmanje 70 odsto iznosa kredita kompanijama koje su usljed epidemije i uvođenja privremenih mjera imali pad prihoda veći od 30 odsto.

“Iako u ovom trenutku nedostaju detaljnije informacije, očekujemo da će navedena mjera Vlade biti od značaja za poslovne banke da kreiraju povoljnije kreditne linije, a prvenstveno da će biti stimulativna s aspekta podsticaja rasta poslovanja i daljeg razvoja privrede”, kazali su oni.

Grafik
foto: Ministartsvo ekonomskog razvojađ

Iz UPCG smatraju da su granice za ostvarivanje prava subvencije na zarade postavljene previsoko, te da je za očekivati da značajan broj kompanija neće biti u prilici da ih iskoristi. Oni su sugerisali da bi kompanijama trebalo obezbijediti subvencije u iznosu od 70 odsto minimalne bruto zarade (za ona firme koje su ostvarile pad prometa između 30 i 50 odsto u odnosu na 2019), odnosno 100 odsto za ona firme koja su ostvarila pad od više 50 odsto.

Smatraju i da je najavljena jednokratna pomoć privrednicima od 50 eura po elektronskom naplatnom uređaju za uspostavljanje projekta elektronske fiskalizacije znatno manja od ukupnih troškova koji će privrednici iz pojedinih djelatnosti imati po tom osnovu, kao i da se za ugrožene djelatnosti produži za tri godine da se tehnički i finansijski prilagode za fiskalizaciju.

Iz Privredne komore kažu da su novim mjerama značajno prihvaćeni zahtjevima privrede, kao i da su one usmjerene na očuvanje likvidnosti i radnih mjesta, životnog standarda stanovništva i privrednih potencijala.

“Posebno važnim smatramo povećanje limita iznosa državne pomoći po privrednom subjektu sa 800.000 eura na 1.200.000 eura. Zahtjev privrede bio je i najavljeno osnivanje kreditno-garantnog fonda, što je značajno prvenstveno za preduzetnike, mikro i mala preduzeća kojima će na ovaj način, iz Fonda, biti obezbijeđen dio kolaterala za dobijanje povoljnih kreditnih sredstava”, naveli su iz PKCG.

Grafik
foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Dobra vijest za izdavaoce privatnog smještaja, kako su naveli, jeste da će prosvjetni i zdravstveni radnici moći da koriste vaučere tokom čitave godine, kao i da su turistički vodiči koji su bez posla i koji su do sada bili bez ikakve podrške, uključeni u mjere podrške.

“Novim mjerama, shodno zahtjevima Privredne komore, omogućeno je poslodavcima koji su izvršili odlaganje pristiglih poreskih i neporeskih obaveza da ostvare prava na refundaciju naknada zarada za porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo, zatim je predviđena jednokratna podrška prevoznicima u javnom prevozu putnika u drumskom saobraćaju, podrška u dijelu povraćaja plaćene akcize za nabavku gasnih ulja, a umanjeni su i troškovi zakupa prostora u državnom vlasništvu na graničnim prelazima”, naveli su iz PKCG.

Oni tvrde i da je te kratkoročne mjere potrebno kombinovati sa dugoročnim, kako bi se, ne samo održao najugrožniji dio privrede, nego i privreda restrukturirala i kako bi se doprinijelo daljem razvoju.

USS: Rast broja nezaposlenih je upozorenje za sve

Ocjenjujući novi paket mjera iz Unije slobodnih sindikata su kazali da se on oslanja na prethodni, te očekuju da će mjere doprinijeti očuvanju likvidnosti privrede, radnih mjesta ali i dovesti do novog zapošljavanja.

Smatraju i da su mjere podrške u prva dva kvartala sveobuhvatne, ali mnogima i nedovoljne, jer je “ekonomska kriza uslovila da posebno mikro i mala preduzeća polako gube bitku sa nevidljivim neprijateljem, a samim tim dolazi do gašenja radnih mjesta”.

grafik
foto: Ministartsvo ekonomskog razvojađ

Posebno ih raduje što su, kako navode, u posljednja tri paketa prepoznate posebne povoljnosti za novo zapošljavanje koje podrazumijevaju izdašne subvencije za poslodavce koji zasnuju radni odnos na neodređeno sa osobama koja su na Zavodu za zapošljavanje duže od tri mjeseca.

“Neprocjenjiva je pomoć države od aprila prošle godine do danas, u cilju očuvanja radnih mjesta, no priliv gotovo 20.000 osoba na evideniciji nezaposlenih za godinu dana, alarm je i svojevrsno upozorenje da pažnja mora biti usmjerena na kreiranje ambijenta i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta”, kazali su iz USS.

Bonus video: