"Dekar" da dokaže da ga je ometala bivša Vlada

Kompanija Momčila Miranovića traži milionsko obeštećenje za investiciju i izgubljenu dobit od neizgrađene male elektrane na izvoru Morače

8175 pregleda 38 reakcija 13 komentar(a)
Sa početka gradnje male hidroelektrana na izvoru Morače, Foto: privatna arhiva
Sa početka gradnje male hidroelektrana na izvoru Morače, Foto: privatna arhiva

Glavno ročište po tužbi kompanije “Dekar” protiv države jer ga je navodno ometala u izgradnji male elektrane “Ljeviška - Izvor Morače” zakazano je za 30. juna, kada će dati izjavu vlasnik ove kompanije Momčilo Miranović. Takođe, njihova advokatica Ana Đukanović predstaviće i druge dokaze iz tužbe protiv države.

“Dekar” ovom tužbom traži naknadu štete u visini uloženih investicija kao i izgubljene dobiti za koncesioni period od 25 godina.

U Privrednom sudu je juče nastavljeno pripremno ročište, na kojem je sudija Faruk Mušović odbio zahtjev malog akcionara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića da bude umješivač u sporu.

Miličković je kazao da su ugovori bivše Vlade Mila Đukanovića za gradnju malih elektrane neustavni i štetni za državu, građane i njegovu firmu EPCG, jer se od nje traži da po privilegovanim cijenama, znatno većim od tržišnih, prioritetno otkupljuje struju od privilegovanih konkurenata.

On je podsjetio i da Ustavni sud već dvije godine ne odlučuje o njegovoj inicijativi da se ponište dva sporna člana Zakona o energetici koji se odnose na privilegovani otkup struje iz takozvanih održivih izvora.

Da se Miličkoviću ne prihvati status umješivača juče su podržali i advokatica Đukanović, kao i zastupnik države Milan Krsmanović.

Nakon više odlaganja rokova za završetak i puštanje u rad ove MHE na izvoru Morače, investitor je posljednji put upozoren na kršenje obaveze 28. oktobra prošle godine sa rokom od 60 dana da ispravi nepravilnosti. To je uradila bivša Vlada kojom je većinski upravljao DPS.

Koncesionar je 26. novembra zatražio prolongiranje roka za dostavu bankarske garancije, a dan kasnije i zahtjev za raskid ugovora na štetu države. Tužba protiv države, u kojoj se tvrdi da je onomogućavan u razvoju svoje investicije, podnijeta je 30. novembra prošle godine, pet dana prije izbora nove Vlade. Nova Vlada je sa njim raskinula ugovor 28. decembra nakon isticanja roka da ispravi nepravilnosti na koje je upozoren 28. oktobra.

Zbog gradnje ove mini hidroelektrane bunili su se mještani i ekolozi jer smatraju da je njena izgradnja nasilje i zločin nad jednim veličanstvenim evropskim izvorom i vodopadom Sika, kao i da je ona dobra samo za džep vlasnika.

Dekar” je zajedno sa partnerom “Hydro Energy” podnio tužbu protiv države i za ometanje gradnje male hidroelektrane na Trepačkoj rijeci, iako je sa bivšom Vladom u decembru 2019. godine potpisao sporazumni raskid ugovora bez traženja obeštećenja.

Bonus video: