Loukosteri neće letjeti bez subvencija

Od niskobudžetnih avio-kompanija sada iz Crne Gore leti samo “Wizz Air”. Neizvjesno da li će se drugi vratiti. Vladina međuresorska komisija treba da da “predlog podsticaja razvoja turizma putem avio-dostupnosti”

20704 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Loukosteri ranije imali značajan broj letova i obim saobraćaja: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Loukosteri ranije imali značajan broj letova i obim saobraćaja: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Zbog problema sa različitim tretmanom putnika iz Crne Gore u raznim evropskim državama vezano za pandemiju koronavirusa, ali najvećim dijelom zbog nespremnosti nove Vlade da da zeleno svjetlo na svojevrsno subvencioniranje njihovog saobraćaja sa Crnom Gorim, gotovo sve niskobudžetne avio-kompanije koje su do kraja oktobra prošle godine letjele iz Crne Gore i ka njoj, to su prestale da čine.

Ugovori koje su Aerodromi Crne Gore imali sa najvećim brojem loukostera, prema nezvaničnim saznanjim „Vijesti“ istekli su 28. oktobra prošle godine i nisu produžavani.

Djelimični izuzetak je samo mađarski “Wizz Air” koji je nakon što je u oktobru prošle godine isteklo važenje dotadašnjeg ugovora, nastavio da pod redovnim komercijalnim uslovima - plaćajući punu cijenu aerodromskih usluga, sa izvjesnim prekidima leti na relaciji Podgorica-Dortmund i Podgorica-Memingem. To je ipak, bio značajno manji obim letova i izbor destinacija, jer su prije korone letjeli i za Milano, Katovice, Varšavu i Budimpeštu.

“Wizz Air” trenutno leti samo jednom nedjeljno iz Podgorice za Dortmund i to je jedini loukoster koji sada saobraća sa Crnom Gorom, iako iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), kojeg su “Vijesti” pitale koliko loukostera i na kojim linijama sada saobraća sa crnogorskhm aerodroma, tvrde da pored “Wizz Aira” još leti i irski “Ryanair”.

“Ryanair” je inače, bio prvi loukoster koji je 2013. došao u Crnu Goru, a prije koronakrize iz Podgoirce su letjeli za Veliku Britaniju, Belgiju, Njemačku, Italiju, Poljsku, Španiju... Saobraćaj sa Crnom Gorom obustavili su još sredinom januara ove godine, ali u MKI ipak tvrde drugačije: “Trenutno letove prema Crnoj Gori obavljaju kompanije ‘Wizz Air’ i ‘Ryanair’. Najava za ovo ljeto je da pored ove dvije kompanije letove ka Crnoj Gori obavljaju sljedeće loukost kompanije: ‘Norwegian’, ‘Eurowings’ i ‘Pobeda’”.

Međutim, od toga se jedino sa nešto većim stepenom vjerovatnoće može govoriti o sezonskom dolasku njemačkog luokostera “Eurowings” na aerodrom Tivat jer je ta kompanija, koja je članica renomirane “Lufthansa” grupe, prethodno od menadžmenta ACG zatražila slotove za po dva sedmična leta na linijama za Diseldorf i Štutgart.

“Norwegian” uopšte nije tražio slotove za letove iz Skandinavije do Tivta, dok je ruska “Pobeda” koja je ranije planirala da u špicu sezone ima čak tri leta dnevno sa moskovskog aerodroma Vnukovo za Tivat, do daljeg je van svake kombinacije za tako nešto zbog toga što ruska Vlada iz političkih razloga, ne dozvoljava obnovu redovnog avio-saobraćaja sa Crnom Gorom.

AZZK ne odgovara u vezi sa državnom pomoći

MKI je inače, ranije od Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) tražilo da se ova izjasni da li je davanje subvencija niskobudžetnim avio-kompanijama u proteklih sedam godina od same države, Aerodroma i Nacionalne turističke organizacije, narušilo konkurenciju i da li je to možda bila nezakonita državna pomoć. AZZK do danas zvanično, nije objavila mišljenje po tom pitanju, niti su iz Vlade, ACG-a i NTO-a odgovorili na pitanja novinara o tome sa koliko novca su u proteklih sedam godina subvencionirali loukostere.

Na pitanje da li će se MKI založiti da se loukosterima odobre nove subvencije, “Vijestima” su iz MKI kazali da je “formirana međuresorska komisija koja će dati predlog podsticaja razvoja turizma putem avio-dostupnosti.”

“Intencija te komisije je da u cilju zaštite konkurencije, svim kompanijama, ne samo loukost, omogući pristup subvencijama koje bi dala država”, poručili su iz MKI.

Zahvaljujući ulasku loukostera, Crna Gora je u prethodnom periodu tokom cijele godine bila povezana sa većim brojem evropskih gradova i nekim destinacijama za koje sada već bivši nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines”, koji je subvencionisan sa desetinama miliona eura iz državnih fondova, nikada nije redovno saobraćao.

Na listi gradova sa kojima je država bila povezana letovima loukostera bili su Barselona, Bolonja, Štutgart, Berlin, Brisel, London, Stokholm, Milano, Minhen, Budimpešta, Katovice, Poznanj, Barselona, Varšava... Korist od njih su imali i aerodromi u Podgorici i Tivtu jer su uvećali promet, podstaknut je razvoj turističke privrede, produžena je sezona, građanima su bile dostupne jeftine avio-karte... Svega toga sada nema, a neki od tih loukostera sada ojačavaju svoje pozicije u zemljama regiona.

“Ryanair” u Hrvatsku uložio 200 miliona dolara

“Ryanair” koji se prije nekoliko mjeseci povukao iz Crne Gore gdje je bio najdominantniji loukoster, krajem marta najavio je otvaranje svoje nove baze na Aerodromu Zagreb gdje će ta kompanija stalno bazirati dva svoja aviona koji će obavljati 36 sedmičnih letova na 12 novih ruta.

Na spisku ruta su Pariz, London, Rim, Milan, Brisel, Frankfurt, Memimgem, Karlsrue, Dortmund, Geteborg, Oslo kao i Podgorica. Letovi za glavni grad Crne Gore mogli bi krenuti tek negdje na jesen. Inače, u otvaranje svoje nove baze u Zagrebu, “Ryanair” investira oko 200 miliona dolara i u njoj kreira 60 radnih mjesta.

Povezani članci

07. Maj 2021.

Avionska linija Zagreb - Podgorica od septembra

Na pitanje da prokomentarišu činjenicu da loukost avio-kompanije, koje su se povukle iz Crne Gore, sada značajno povečavaju obim saobraćaja u regionu, iz MKI su kazali da je “prisustvo loukost kompanija svakako značajno za našu državu i njenu turističku privredu”.

“U svakom slučaju radujemo se svakom letu i interesovanju bilo koje kompanije. Vjerujemo da će u budućnosti loukost kompanije pronaći interes da povećaju svoje prisustvo i u Crnoj Gori”, poručili su iz MKI.

Iz ACG “Vijestima” je rečeno da bi “Wizz Air” krajem maja trebalo da obnovi i svoju raniju liniju Podgorica-Budimpešta, kasnije tokom ljeta i letove za Katovice, Memingem i Milano, ali nisu naveli pod kojim uslovima će opsluživati te letove.

Bonus video: