Vlada nije razmišljala o prodaji crnogorskih aerodroma

Na pitanje da li je italijanska kompanija A2A obavijestila Vladu da je u završnoj fazi pregovora sa jednom američkom kompanijom oko prodaje akcija u Elektroprivredi (EPCG), Marković je odgovorio da je aktivirana put opcija
2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Godišnjica Vlade, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Godišnjica Vlade, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2017. 14:49h

Vlada nije razmišljala o prodaji crnogorskih aerodroma, već će, nakon što sačini analize, odgovoriti na ozbiljna interesovanja investitora, saopštio je premijer Duško Marković.

„Niti smo pomenuli, niti smo razmišljali, niti će biti prodaje aerodroma, već imamo ozbiljna interesovanja, ali da bi njima odgovorili mi u Vladi već sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) dogovoramo izradu ozbiljne analize koja će nam pokazati u kom pravcu treba da idemo“, rekao je Marković na konferenciji za novinare povodom prve godišnjice rada Vlade.

Marković je kazao da Vlada pažljivo razmatra opcije valorizacije crnogorskih aerodroma.

„Kada tu analizu dobijemo, vjerujem da ćemo biti u prilici da se u Vladi opredijelimo, a javnost obavijestimo. Ima kredibilnih investitora koji su spremni da u jednoj godini ulože preko 110 miliona USD u valorizaciju istovremeno oba aerodroma, i u Podgorici i u Tivtu“, kazao je Marković.

Na pitanje da li je italijanska kompanija A2A obavijestila Vladu da je u završnoj fazi pregovora sa jednom američkom kompanijom oko prodaje akcija u Elektroprivredi (EPCG), Marković je odgovorio da je aktivirana put opcija.

„Nas u narednoj godini očekuje obaveza po tom osnovu. Nastavljamo da sa A2A, u duhu dobre saradnje, razriješimo pitanje vlasničkih odnosa u EPCG i vjerujem da ćemo to u narednoj godini dovesti do kraja i da će to biti korisno i za EPCG i za nas energetski sektor i ekonomiju“, poručio je Marković.

On je dodao da je država u potpunosti i na siguran način obezbijedila svoje interese, koji ne mogu biti ugroženi ni u jednom segmentu.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, je kazala da aktiviranje put opcije podrazumijeva takozvane predugovore sa Crnom Gorom, o tome da država postaje vlasnik akcija koje su trenutno u vlasništvu A2A.

„Akcionarski ugovor predviđa mogućnost da A2A proda svoje akcije nekom drugom. Mi od A2A do sad nijesmo dobili nijednu informaciju, osim iz medija u obliku nekih nagađanja o tome ko se interesuje i sa kim A2A razgovara“, rekla je Sekulić.

Marković je, odgovarajući na pitanje o visini poreskog duga, rekao da u toj evidenciji ima i dugova kompanija koje su odavno „nestale s lica zemlje“.

„Pokušavamo da nađemo objektivnost i mjeru i pronašli smo je i koncentrisali se da, kroz usvajanje zakona, naplatimo ono što je naplativo. Budžetom za ovu godinu planirali smo 12 miliona eura naplate poreskog duga, a mi ćemo sigurno do kraja godine imati preko 20 miliona eura. Očekujem da to bude 23 miliona ili 24 miliona“, precizirao je Marković.

On je dodao da Vlada ide u pravcu stvaranja uslova da vrlo brzo sagleda mogućnosti smanjenja poreskih opterećenja.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković je, odgovarajući na pitanje koliko će koštati da se autoput priključi na elektromrežu, kao i da li je sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) postignut konačan dogovor oko petlje Smokovac, rekao da se za obje te stvari radi projektna dokumentacija.

„Trajno napajanje strujom nije moglo biti nikako ugovoreno i nije moglo biti obaveza izvođača jer je to poseban dio. Petlja Smokovac se neće raditi kompletna, radiće se samo projektna dokumentacija da bi se utvrdilo kakav je nastavak za dalju gradnju autoputa, ali će se u ovoj fazi raditi samo pristupni put da bi se učinio operativnim autoput“, objasnio je Nurković.

Na pitanje da li Vlada planira da usvoji preporuke Centralne banke (CBCG) za narednu godinu, ministar finansija, Darko Radunović, je odgovorio da izvršna vlast analizira te preporuke.

„Nijesam siguran da ćemo moći te preporuke prihvatiti u ovoj godini“, zaključio je Radunović.

Bonus video: