Milatović i Spajić: Saradnja sa Grčkom put do boljih ekonomskih prilika

Milatović izrazio zadovoljstvo zbog velike zainteresovanosti grčkih privrednika za razvojne projekte u Crnoj Gori. Spajić naglasio da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose koji su osnov za snažniju ekonomsku saradnju

5285 pregleda 12 komentar(a)
Milatović, Foto: Vlada Crne Gore
Milatović, Foto: Vlada Crne Gore

Grčka podržava Crnu Goru u reformama i rješavanju izazova koji su često zajednički, a među grčkim privrednicima vlada veliko interesovanje za razvojne projekte u našoj državi, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

"Diversifikacija privrede, ali i uspješna turistička sezona su naši zajednički ciljevi", objavio je Milatović na Tviteru.

Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić danas su se, u okviru radne posjete Grčkoj, sastali sa zvaničnicima i privrednicima Grčke.

Spajić je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, naglasio da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose koji su osnov za snažniju ekonomsku saradnju.

„Veliko i značajno iskustvo Grčke biće korisno Crnoj Gori na putu ozdravljenja javnih finansija i ekonomskog oporavka. Sa ministrom finansija Christos Staikourasom razgovarao sam i o višedecenijskim problemima koji su državu doveli do ivice bankrota, ali koji su blagovremeno izbjegnuti. Saglasni smo da krizu treba iskoristiti za ubrzanje reformi jer to je jedini put da ovo ne bude privremena, već trajna pobjeda“.

Milatović je tokom sastanka sa ministrom turizma Grčke Harisom Teoharisom istakao da ove dvije države imaju veliki prostor za saradnju u oblasti turizma imajući u vidu da ova privredna grana ima značajan udio u BDP-u obje zemlje. "Kriza sa kojom su se suočile ove dvije turističke destinacije u protekloj godini, pokazala je značaj intenzivnije saradnje i koordinisanog pristupa za prevazilaženje iste", kazao je on.

Teoharis je, kako se navodi, najavio početak turističke sezone za 14. maj, kao i pet linija odbrane u cilju olakšanog ulaska turista, kada će i crnogorskim građanima biti omogućen ulazak. Saglasili su se da obje zemlje očekuju besprekoran rad na zaštiti turista i građana, kao i na to da je zajednički moto „I zdravlje i ekonomija“.

Milatović i Spajić izrazili su podršku kandidaturi Grčke za izvršni odbor Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), sigurni da će ta zemlja svojim iskustvom doprinijeti razvoju turizma u cijeloj Evropi.

Grčki ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis, kako je saopšteno, dao je dobre primjere pomoći građanima koje je Vlada Grčke sprovela u toku prethodnog perioda, ali i najavio da se očekuje postepeno umanjenje doprinosa za porez i socijalno osiguranje. "Na polju investicija Grčka se poprilično oslanja na podršku EU fondova što je još jedan od razloga našeg puta ka EU integracijama", dodaje se u saopštenju.

Milatović je izrazio zadovoljstvo zbog velike zainteresovanosti grčkih privrednika za razvojne projekte u Crnoj Gori.

Ministri su se sastali i sa Janisom Retsosom, predsjednikom Grčke konfederacije turizma (SETE) sa kojim su razmijenili mišljenja o zdravstvenim protokolima, epidemiološkoj situaciji i procesu imunizacije stanovništva, i konstatovali da se ista odvija zadovoljavajućom dinamikom.

„To je ujedno i pokazatelj riješenosti Crne Gore da predstojeća turistička sezona ispuniti naša očekivanja. Zaključili smo da je pandemija povezala naše zemlje i da će naša saradnja samo jačati s obzirom da je to još jedan preduslov za stabilizaciju ekonomskih prilika nakon krize“, kazao je Milatović.

Retsos je upoznao Milatovića sa trenutnom zdravstvenom situacijom u Grčkoj, te da ta zemlja u predstojećoj sezoni očekuje 50 odsto prihoda iz 2019.godine.

Na toj liniji dogovoren je i nastavak saradnje u cilju razmjene iskustava dvije države u pravcu daljeg razvijanja kvalitetnijeg turističkog proizvoda, a prvi korak tome je i najava sastanka turističkih udruženja dvaju zemalja.

Bonus video: