Janjušević: Pozdravljam odluku da se obustavi revizija dozvole za rad TE Pljevlja

U obrazloženju zaključka je navedeno da bi ovo vodilo nesagledivim štetama po energetski sektor i državu Crnu Goru jer bi onemogućilo uredno snabdijevanje svih potrošača električnom energijom, zbog čega traže da se postupak revizije dozvole odloži do završetka pregovora sa Energetskom zajednicom

4405 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević pozdravio je zaključak Vlade kojim je naloženo Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da obustavi sve započete postupke u vezi revizije integrisne dozvole za rad Termoelektrane Pljevlja. To, ističe on prestavlja jasan znak da će Termoelktrana nastaviti sa radom.

"Pozdravljam odluku Vlade Crne Gore, koja je svojim odgovornim stavom obezbjedila stabilnost u pogledu snabdijevanja svih potrošača električnom energijom i zaštitila ogroman broj radnih mjesta, posebno u Pljevljima. Rudnik uglja Pljevlja je glavni oslonac za stabilnu proizvodnju električne energije. Odgovorni i vrijedni radnici naše kompanije danonoćno rade kako bi u najtežim uslovima obezbedili stabilan rad Termoelektrane", rekao je Janjušević.

On je kao neodgovorne ocjenio javne nastupe "određenih činilaca društveno-političkog života naše države", koji predstavljaju pokušaj destabilizacije društva, ne samo elektroenergetskog sektora.

"Njima je jasno da će Pljevlja kao grad energije, još dugo proizvoditi ugalj, a samim tim i električnu energiju. Stabilan elektroenergetski sektor predstavlja osnov za stabilnu i jaku državu i to je činjenica koja ne smije imati alternativu", rekao je Janjušević.

Iz Vlade je pojašnjeno da bi nastavak postupka u vezi revizije integrisane dozvole u sadašnjoj situaciji značio bi da TE Pljevlja morala nakon završetka remonta 1. juna prestati sa radom jer joj je isteklo ranije dodijeljenih 20.000 sati rada sa sadašnjom zastarjelom tehnologijom.

U obrazloženju zaključka je navedeno da bi ovo vodilo nesagledivim štetama po energetski sektor i državu Crnu Goru jer bi onemogućilo uredno snabdijevanje svih potrošača električnom energijom, zbog čega traže da se postupak revizije dozvole odloži do završetka pregovora sa Energetskom zajednicom.

Predlaže se i da se u ove radne sate ne računaju oni od nastanka pandemije koronavirusa, jer je zbog nje bio onemogućen početak rekonstrukcije TE Pljevlja i prelazak na novu ekološki prihvatljiviju tehnologiju.

Ovih 20.000 sati odobreno je od početka 2018. godine, o čemu se pregovaralo od 2016. godine, ali je bivša Vlada i uprava EPCG propustila da završi ovu rekonstrukciju. Tek u julu 2019. godine je izabran konzorcijum za rekonstrukciju TE Pljevlja u kojem se nalazi kineski DEC, kao i domaće kompanije Bemax, BB Solar i Permont, koji ovaj posao treba da završe za ukupno 54 miliona eura. Bivša uprava EPCG je ovom konzorcijumu uplatila avans od 10 miliona eura, ali radovi još nijesu počeli.

Iz nove uprave EPCG su najavili reviziju ovog posla, dok uporedo traju pregovori sa Energetskom zajednicom da se TE Pljevlja produži rad.

Bonus video: