"Vi pripadate zapadnoj politici“

Gjelstad: Norveška spremna da pomogne Vladi u diverzifikaciji privrede

Gjelstad je, kako je saopšteno iz Vlade, podržao sva nastojanja crnogorske Vlade da se unaprijedi vladavina prava, uspostavi socijalna pravda i postigne građanska jednakost pred institucijama sistema

4090 pregleda 1 komentar(a)
Gjelstad i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Gjelstad i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Norveška je spremna da pomogne crnogorskoj Vladi u namjeri da podrži projekte koji će dovesti do diverzifikacije privrede, saopštio je ambasador Norveške u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu, Jern Eugen Gjelstad.

On je na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivkapićem kazao da bi se time smanjila i sasvim poništila razlika u ekonomskom razvoju između sjevera i juga, podstakle inovativne ideje i otvorila nova radna mjesta.

Gjelstad je, kako je saopšteno iz Vlade, podržao sva nastojanja crnogorske Vlade da se unaprijedi vladavina prava, uspostavi socijalna pravda i postigne građanska jednakost pred institucijama sistema.

Gjelstad je zahvalio Krivokapiću na dobrodošlici i pohvalio dosadašnje snažne bilateralne odnose. On je prenio spremnost zvanične Norveške da nastavi sasvim da podržava Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Vi pripadate zapadnoj politici“, rekao je Gjelstad, afirmativno se osvrćući na dosadašnji rad aktuelne Vlade.

Krivokapić je upoznao sagovornika sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, poručivši da je ona trenutno na zadovoljavajućem nivou.

Krivokapić je zahvalio na pomoći koju je Norveška pružila u borbi protiv covida-19, izrazivši nadu da će Norveška skinuti Crnu Goru sa liste visokorizičnih područja, naročito imajući u vidu predstojeću turističku sezonu, od koje se očekuje da će Crna Gora ostvariti prihod od 65 odsto u odnosu na rekordnu, 2019. godinu.

“Volio bih da osnažimo norveški program koji se odnosi na Institut “Simo Milošević”, koji je inače davao izuzetne rezultate u oblasti zdravstvenog turizma i rehabilitacije”, rekao je Krivokapić.

On smatra da bi trebalo raditi na unapređenju saradnje u oblasti turizma kroz rekonstrukciju postojećih hotelsko-turističkih objekata i izgradnju novih objekata, zatim organizaciju turističkih foruma, te uspostavljanje bogatije saradnje između nacionalnih turističkih organizacija.

Krivokapić je rekao da je zadovoljan saradnjom u oblasti ekonomije i pozdravio evidentan interes norveških i crnogorskih privrednika za jačanje ekonomskih odnosa, naročito imajući u vidu zainteresovanost norveških investitora za ulaganja u sektore obnovljive energije, zaštite životne sredine, turizma i inovacija.

„Norveška je do sada bila najizdašniji i najnesebičniji NATO partner Crnoj Gori. Nadam se da će se ulaganja i donacije koje je Norveška činila u okviru resornog ministarstva odbrane, proširiti i na druge oblasti i da ćemo kroz ostala ministarstva obogatiti našu bilateralnu saradnju“, poručio je Krivokapić.

Preporučujemo za Vas