Štrajk odložio stotine ročišta

Advokat Goran Velimirović bio protiv štrajka i poziva da se napravi dogovor o fiskalizaciji te profesije, kao u Hrvatskoj

4862 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Liberlandpress
Foto: Liberlandpress

Štrajk advokata odložio je juče prvog dana većinu zakazanih suđenja na nivou osnovnih i viših sudova, u radu osnovnih tužilaštava izazvao je manje probleme sa odlaganjima njihovih aktivnosti, dok se očekuje da će najviše uticatio na rad viših i Specijalnog državnog tužilaštva, saopšteno je “Vijestima” iz ovih institucija.

Jedan od advokata koji nije podržao odluku o štrajku je Goran Velimirović, ali je i on obustavio rad iz solidarnosti sa odlukama komore. Kaže i da je započeo tehnički postupak fiskalizacije i da će biti završen narednih dana.

“Nisam podržao obustavu rada jer se, po mom mišljenju, zahtjev za izdvajanje advokature iz sistema fiskalizacije kosi sa ustavnim principom jednakosti i to kako na esnafskom tako i na mom konkretnom, ličnom polju. Na esnafskom nivou smatram da advokatska profesija ima, naravno, svojih specifičnosti, ali ne u tolikoj mjeri da bi bila izdvojena u odnosu na druge profesije. Takav stav, uzgred budi rečeno, imam i povodom sličnih slučajeva vezanih za druge profesije kao što je neradna nedjelja koja važi samo za radnike u trgovini, jer ne vidim ni jednog razloga da se ti radnici izdvajaju, povlašćuju u odnosu recimo na ugostiteljske radnike. Dakle, na nivou profesija smatram da se ulazi u zonu kršenja ustavnog principa jednakosti. Na ličnom nivou nisam oduševljen činjenicom da su poreske obaveze i dažbine, moje, kao i mojih kolega koji primarno radimo sa pravnim licima, desetostruko veće od poreskih obaveza kolega koji se bave krivičnim pravom, i koji su prepoznati kao veoma uspješni i samim tim dobro plaćeni advokati”, kazao je Velimirović “Vijestima”.

Kako navodi, njegov lični skepticizam prema motivima i pozadini ovog štrajka je povećan stavom Ministarstva pravde koje se solidarisalo sa zahtjevom Advokatske komore (AK).

“To je vjerujem jedinstven slučaj u svijetu da resorno ministarstvo podržava štrajk usmjeren protiv odluke Vlade čiji je sastavni dio. Inače, moje viđenje aktivnosti ministra Leposavića i njegovih stavova i izjava u vezi s pravosuđem i njegovo poimanje pravičnosti se najbolje oslikava onom antičkom izrekom: „Čuvaj se Danajaca i kad darove nose“. Bez ambicije da budem medijator u ovom sporu, uputio bih obje strane da razmotre kako je ovo pitanje riješeno u nama najbližoj zemlji koja je članica Evropske unije, Hrvatskoj, a u kojoj je proces fiskalizacije za advokatsku profesiju izdvojen od ostalih i prilagođen specifičnostima advokatske profesije. Na kraju, da me kolege advokati ne bi pogrešno razumjeli, uprkos navedenom stavu ja ću se u znaku solidarnosti pridržavati odluke AK, i obustaviću svoj rad na način kako je istom propisano”, naveo je Velimirović.

Iz Vlade su juče saopštili da ne odustaju od fiskalizacije advokatske djelatnosti, kao i da je pokrenuti štrajk nezakonit. Iz AK su naveli da neće odustati od štrajka er Vlada nije prihvatila njihov zahtjev da budu izuzeti od fiskalizacije koja treba da počne 1. juna.

Tokom obustave rada advokati, kako je navedeno u uputstvu, neće pristupiti ročištima sudova, neće postupati u istražnim i drugim postupcima tužilaštva i neće zastupati klijente u policiju u pretkrivičnim postupcima. I AK Srbije zabranila je svojim članovima da rade u Crnoj Gori dok traje štrajk.

Iz Osnovog suda u Podgorici je saopšteno da su juče zbog štrajka morali odložiti 78 od 126 zakazanih suđenja. Iz Višeg je “Vijestima” rečeno da su iz AK obaviješteni o opštoj obustavi pružanja pravne pomoći, zbog čega su sva suđenja odložena. Iz Uprave policije nijesu odgovoprili na pitanja “Vijesti” o uticaju štrajka na njihove aktivnosti.

U Osnovnom tužilaštvu manja odlaganja, Više i Specijalno bi moglo imati više problema

Iz Osnovnog tužilaštva iz Podgorice su naveli da početak štrajka advokata juče nije umnogome otežao njihov rad i da su aktivnosti bile u skladu sa “dinamikom koju zahtijeva zakon”.

“Bilo je par slučajeva u kojima su pojedina ročišta određena radi pregovaranja o uslovima zaključenja sporazuma o priznanju krivice morala biti odložena, jer okrivljeni, tokom postupka pregovaranja, moraju imati stručnu odbranu, ali u tim predmetima je već u toku postupak pred krivičnim sudom, po optužbama državnog tužioca. Svakako, očekujemo da će se u narednim danima osjetiti posledice štrajka, ali moram da istaknem da krivična djela koja su dominatno u stvarnoj nadležnosti ovog tužilaštva su djela za koja je propisana kazna zatvora do pet godina, odnosno djela skraćenog krivičnog postupka, koja, po zakonu i po pravilu, ne predstavljaju slučajeve obavezne odbrane osumnjičenih, odnosno okrivljenih lica (osim kad postoje razlozi za zadržavanje i pritvor), pa će posljedice štrajka advokata svakako više pogoditi postupanje državnih tužilaca u višim i Specijalnom držanom tužilaštvu”, kazao je “Vijestima” državni tužilac Vukas Radonjić.

Iz Višeg i Specijalnog tužilaštva nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o uticaju štrajka na njihove aktivnosti.

Bonus video: