Spajić: Zajednički projekti sa Srbijom važni za cijeli region

Ministri finansija istakli da je današnji sastanak nova stranica u ekonomskim odnosima Crne Gore i Srbije

7879 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Spajić i Mali, Foto: Tviter/Milojko Spajić
Spajić i Mali, Foto: Tviter/Milojko Spajić
Ažurirano: 26.05.2021. 13:48h

Zajednički projekti koje Crna Gora i Srbija planiraju važni su za cijeli region, a odnos dvije države jedan je od ključnih za integraciju na Balkanu, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Sinišom Malim u Beogradu.

"Sadržajan i konstruktivan sastanak sa ministrom Malim. Značajna razmjena iskustava, imajući u vidu put konsolidacije javnog duga koji je Srbija prošla kao i porast međunarodnih investicija uprkos pandemiji. Odnos Crne Gore i Srbije jedan je od ključnih za integraciju na Balkanu. Zajednički projekti koje planiramo važni su za cio region", objavio je Spajić na Tviteru.

Iz Ministarstva je saopšteno da su dvojica ministara razgovarali o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i Srbiji, kao i o privlačenju investitora i razvoju cijelog regiona. Istakli su da je današnji sastanak nova stranica u ekonomskim odnosima dvije zemlje.

Spajić i Mali su, kako se dodaje, razgovarali o tome koliko je važno da cijeli region ide naprijed, i da sve ekonomije u regionu budu uspješne.

„Srbija ima dragocjeno iskustvo iz prethodnih godina, kada smo uspješno prošli kroz proces strukturnih reformi, i drago nam je što možemo to svoje iskustvo da podijelimo sa Crnom Gorom. Želimo da sve ekonomije u regionu budu što uspješnije i da kao region idemo naprijed, jer strani investitori posmatraju naš region upravo kao jednu cjelinu. Crna Gora je sad na svojevrsnoj prekretnici, treba da gradi svoj kredibilitet u međunarodnoj javnosti. Važno je i da nađe nove izvore rasta, koji ne podrazumijevaju isključivo turizam, kao što je to do sada bio slučaj“, istakao je Mali.

Spajić je upoznao srbijanskog kolegu sa stanjem u finansijama koje je zatekao kada je došao na mjesto ministra i istakao da je u tom smislu ključno iskustvo Srbije, koja je prošla kroz proces fiskalne konsolidacije i izbjegla bankrot 2013. godine.

„Crna Gora se danas nalazi u sličnoj situaciji i zato moramo da konsolidujemo javne finansije i da nađemo nove izvore rasta. U tom smislu nam je dragocjeno iskustvo Srbije koja je uspješno prošla kroz proces fiskalne konsolidacije, promijenila strukturu svoje ekonomije, a danas postiže odlične ekonomske rezultate i ima kredibilitet među stranim investitorima. To moramo i mi da uradimo, a ključno je da diverzifikujemo privredu kako bismo imali nove izvore privrednog rasta. U tom smislu ključne su nam kapitalne investicije, a pogotovo i auto-put prema Srbiji“, istakao je ministar Spajić.

Dvojica ministara su se, kako se dodaje, saglasili da je važno da pronađu zajedničke interese za razvoj čitavog regiona jer to znači nove investicije, nova radna mjesta i više prihoda u budžet. U tom smislu, zaključili su i da je od velikog značaja inicijativa „Mini Šengen“, koju je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz ministarstva su podsjetili da je današnji susret prvi zvanični sastanak ministara finansija dvije zemlje u posljednjih nekoliko godina, a Spajić i Mali su se saglasili da će u narednom periodu intenzivirati saradnju.

"U tom smislu, ministar Mali je prihvatio poziv ministra Spajića da u narednih nekoliko nedjelja posjeti Podgoricu, kako bi mogli dalje da konkretizuju dogovore oko budućih zajedničkih projekata", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: