Njemačka vlada nastavlja da podržava ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana

NVO Help –Hilfe zur Selbsthilfe je istakla da fokus ima na stvaranju novih radnih mjesta kroz uspostavljanje novih biznisa i obezbjeđivanje podrške postojećim, pogođenim pandemijom COVID-19

1798 pregleda 0 komentar(a)
Poster, Foto: Help –Hilfe zur Selbsthilfe
Poster, Foto: Help –Hilfe zur Selbsthilfe

Njemačka nevladna organizacija će na Zapadnom Balkanu realizovati program vrijedan 3,35 milion eura, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Iz Help –Hilfe zur Selbsthilfe su saopštili da se ovaj program realizuje uz podršku njemačke Vlade u okviru programa “Socio-ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana” da bi osnažili stabilnost regiona u 2021. do kraja decembra 2022.

"Cilj programa je da se stvore mehanizmi i mreža za osnaživanje marginalizovanih grupa i njihovo uključivanje u društvo, uključujući i opravak od posljedica mjera uvedenih zbog COVID-19", kazali su oni.

Ova NVO je istakla da fokus ima na stvaranju novih radnih mjesta kroz uspostavljanje novih biznisa i obezbjeđivanje podrške postojećim, pogođenim pandemijom COVID-19.

"Podrška će biti obezbijeđena socijalno ranjivim grupama, ženama, mladima, osobama sa posebnim potrebama, zatvorenicima i lokalnim zajednicama, kroz ekonomsko osnaživanje koje uključuje i izgradnju ličnih i profesionalnih vještina", rekli su iz Helpa.

Oni su saopštili da će do kraja projekta podržati najmanje 470 biznisa manjeg obima na Zapadnom Balkanu.

"Najmanje 900 osoba će povećati svoje lične i profesionalne vještine. Planirana je podrška za 18 zatvorskih ustanova kao i potpuno realizovanje najmanje 15 lokalnih incijativa, kao i socijalna platforma operativana na lokalnom nivou", kazali su iz Helpa.

Timo Štigelman, zamjenik direktora Help-a, naglasio je da je cilj poboljšati uslove života svih ranjivih kategorija stanovništva na Zapadnom Balkanu.

„Slijedeći princip 'Pomoć prema samopouzdanju' Help podržava napore porodica sa niskim primanjima, žene, mlade, zatvorenike i bivše zatvorenike, ljude sa invaliditetom da poboljšaju uslove života sopstvenim sredstvima i mogućnostima i tako dugoročno osnažujemo otpornost ovih zajednica“, kazao je Štigelman.

Kako navode iz Helpa, U Crnoj Gori projekat će pomoći olašavanje pristupu tržišta rada za ranjive kategorije, mlade ljude i žene, preko obuke na radu u privatnim kompanijama i firmama, da bi kako kažu, pomogli da steknu znanje, kvalifikacije i vještine privlačne za tržište rada.

"Očekuje se da će najmanje 40 nezaposlenih osoba proći šestomjesečnu obuku na radu, a za 15 od njih će biti omogućena posebna obuka na radu za koju će dobiti sertifikate o stečenim vještinama. Poslodavci će biti podržani za opremom neophodnom za poroširenje poslovanja. Zatvor u Spužu takođe će dobiti pomoć u opremi kao i obuci", navode oni u saopštenju.

Regionalni koordinator Help-a Klaus Mok kazao je da je riječ o modelu pomoći koji se u predhodnim projektima pokazao kao efikasan.

“Drago mi je da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo da pružamo podršku ranjivim grupama u Crnoj Gori kroz aktivnosti jačanja ekonomskih kapaciteta žena i mladih", kazao je Mok.

On je istakao da se podrška za ostvarivanje prihoda pokazala da daje najbolje rezultate, kada joj je cilj da poboljša uslova života ranjivih grupa.

"Jednako odlični rezulatati su postignuti kroz podršku Ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu (UIKS) i radujemo se nastavku saradnje sa ovom institucijom. Ranije je UIKS davao značajan finansijski doprinos našim zajedničkim aktivnostima, što ja izuzetno cijenim", istakao je Mok.

Bonus video: