Advokatska komora: Prihvatamo poziv, Vlada da delegira nekoga sa pravnim znanjem i iskustvom

"Podrazumijeva se da je za Advokatsku komoru neprihvatljivo svako rješenje koje bi značilo ugrožavanje načela ustavnog poretka i vladavine prava"

15209 pregleda 153 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advokatska komora ocijenila je da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja jučerašnjim saopštenjem nastavilo sa negativnom medijskom kampanjom, kao pokušajem javne diskreditacije svih advokata u Crnoj Gori.

Kazali su da prihvataju poziv za nastavak pregovora, ističući da nisu tačni navodi Ministarstva da su pozivani na pregovore otkako je počela obustava pružanja pravne pomoći, kao i da nisu tačni navodi da su advokati među najvećim poreskim dužnicima i da pokušavaju da budu izuzeti od plaćanja poreza.

"Iznenađeni smo da nam poziv za nastavak pregovora Ministarstvo finansija i socijalnog staranja upućuje putem medija, pritom zakazujući pregovore za sredinu sljedeće sedmice. Time još jednom pokazuje nespremnost da u potpunosti razumije ulogu i značaj advokature i štetne posljedice koje građani i pravni poredak trpe zbog obustave pružanja pravne pomoći, a do koje je upravo došlo usljed nerazumijevanja Ministarstva finansija i socijalnog staranja", navodi se u saopštenju.

Pozvali su Vladu da zajednički nađu rješenje za aktuelno stanje, u skladu sa Ustavom i uz poštovanje nezavisnosti pravosuđa, čiji je jedan od stubova advokatura kao nezavisna i samostalna profesija koja pruža pravnu pomoć. "U tom cilju, smatrali bi obostrano korisnim da Vlada za pregovore delegira pojedince sa odgovarajućim pravnim znanjem i iskustvom, kao garanciju uvažavanja osnovnih principa važećeg pravnog poretka. Podrazumijeva se da je za Advokatsku komoru neprihvatljivo svako rješenje koje bi značilo ugrožavanje načela ustavnog poretka i vladavine prava."

Iz Advokatske komore su još jednom naglasili da advokati ne traže da budu oslobođeni ili na bilo koji način privilegovani u odnosu na ispunjenje poreskih obaveza.

"Naprotiv, svaki način evidencije i naplate poreza koji ne ugrožava nezavisnost advokature i koji je u skladu sa njenom ustavnom ulogom u pravosudnom sistemu, advokatima je prihvatljiv. U tim dijelu Advokatska komora Crne Gore je iskren, ozbiljan i dobronamjeran sagovornik Vlade Crne Gore, s tim što očekujemo i da Vlada u nastavku pregovora pristupi na isti način, koji bi isključio kršenje Ustava, ugrožavanje nezavisnosti pravosuđa, principa vladavine prava i pravnog u cjelini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: