Jeličić zastupa i za Agrokor

Jeličić je predsjednik malih akcionara Ulcinjske rivijere, čije hotele je zakupila Karisma povezana sa Agrokorom
94 pregleda 0 komentar(a)
Miroslav Jeličić, Foto: TRIS
Miroslav Jeličić, Foto: TRIS
Ažurirano: 25.11.2017. 15:40h

U hrvatskoj je osnovana Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor čiji je cilj zaštita interesa malih dioničara u strukturi vlasništva unutar tog bankrotiranog koncerna.

Predsjednik tog udruženja je Mićo Jurjević, a njegov zamjenik Miroslav Jeličić -Purko, koji je i predsjednik Udruženja manjinskih akcionara HTP Ulcinjska rivijera. Konzorcijum kompanija Karisma dugoročni je zakupac dijela imovine HTP Ulcinjska rivijera i poslovno povezan u Hrvatskoj sa bankrotiranim Agrogorom.

Splićanin Miroslav Jeličić je dvije decenije jedan od najpoznatijih regionalnih investitora na berzama i vlasnik akcija više poznatih kompanija u Crnoj Gori. On je najveći akcionar u kompaniji Jadran kapital, koja razvija nekoliko turističkih projekata u regiji.

Hrvatski mediji su objavili da novoosnovano udruženje u Hrvatskoj “želi ukazati na važnost preispitivanja valjanosti jemstava koja su izdavala povezana i zavisna društva za dugove Agrokora”.

Navedeno je kako će udruženje zatražiti i podršku Vlade Hrvatske u ovome postupku kako bi se pravovremenim preispitivanjem jemstava spriječio nastanak štete za više od 10.000 manjinskih dioničara povezanih i zavisnih društava.

"Posebno ukazujemo na potencijalnu opasnost da bi sud po službenoj dužnosti morao odbaciti nagodbu ukoliko bi takva jemstva bila njen punopravan dio. Nemojmo dopustiti da se nanese nepopravljiva šteta cjelokupnoj društvenoj i gospodarskoj zajednici Republike Hrvatske - potpunim rušenjem povjerenja u zakonodavni okvir Republike Hrvatske, urušavanjem povjerenja u institucije tržišta kapitala i značajnim oštećenjem hiljada malih dioničara koji su svoje životne ušteđevine uložili pouzdajući se u pravni poredak Hrvatske", upozorilo je udruženje.

Iz novoosnovane organizacije su napomenuli kako su udjeli države Hrvatske u Jamnici, Zvijezdi, Belju, Vupiku i PIK-u Vinkovci početkom ove godine iznosili više od 170 miliona kuna (22,6 miliona eura), a sada ne vrijede ni 15 miliona kuna (dva miliona eura). Sve su to kompanije u kojima su i manjinski akcionari imali udjele.

Bonus video: