Gubici „Safiro beach resort“ 2,25 miliona eura

U minusu firma koja gazduje zemljištem u Budvi gdje treba da se gradi turistički kompleks

5914 pregleda 2 komentar(a)
Sudski spor zbog idejnog rješenja: Izgled budućeg kompleksa, Foto: MIA INVESTMENT
Sudski spor zbog idejnog rješenja: Izgled budućeg kompleksa, Foto: MIA INVESTMENT

Podgorička kompanija „Safiro beach resort“ koja gazduje atraktivnom parcelom od 8.500 kvadrata ispred hala „Jadranskog sajma“, poslovala je prošle godine sa minusom od 93 hiljade eura. To piše u prošlogodišnjem finansijskom izvještaju koji je dostavljen Upravi prihoda i carina.

Riječ je o zemljištu na kome turska kompanija „Mia investments“ planira gradnju hotela sa apartmanima za tržište „Mia Budva“- dvije kule od po 15 i 16 spratova, protiv čije gradnje se bori budvanski Sekretarijat za zaštitu imovine, kojim rukovode kadrovi Demokrata.

„Safiro beach“, gotovo prethodnu deceniju nagomilala je gubitak koji, prema finansijskom izvještaju, iznosi 2,25 miliona.

Vrijednost zemlje ispred Jadranskog sajma, procijenjena je na 6,6 miliona, dok firma ima dugoročne kredite od 3,5 miliona eura.

O „Safiro beach“ javnost je upoznata prije dvije godine, kada je biznismen Duško Knežević ustvrdio da mu je zemlja kod Jadranskog sajma oteta, te da iza podgoričke firme „lično stoje lider DPS i šef države Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović, a ne britanski biznismeni, kako piše u papirima. Njegove tvrdnje su odmah demantovane, te saopšteno da je kompanija sa Kipra Expom Hotels Partners Limited stoprocentni vlasnik zemljišta u Budvi na Jadranskom sajmu, koje koristi firma Safiro Beach Resort. Kiparska firma Expom Hotels Partners Limited i, kako su kazali, nalazi se vlasništvu britanske Cocoon grupe sa sjedištem u Londonu, čiji su vlasnici Timothy Philip Levy i supruga Roxana Nicu.Tužilaštvo je u nekoliko navrata pozivano da se pozabavi ovom kompanijom.

Opština Budva ima problema oko naplate svojih potraživanja od „Safiro beach resort“. Lokalna uprava blokirala je krajem januara prošle godine zemljišnji kompleks zbog tog duga od 89 hiljada eura.

Turska kompanija „Mia investments“ i dalje nije počela da realizuje projekat za koji je najavila da će uložiti više desetina miliona eura. Ona je nedavno zatražila preko advokatske kancelarije Ane Đukanović da bude stranka u postupku u sudskom postupku koji je prije godinu i po pred Upravnim sudom pokrenula Opština Budva. Lokalna vlast je tužila bivše Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) tražeći od suda da poništi rješenje o saglasnosti kojim se aminuje gradnja hotela „Mia Budva“ sa apartmanima za tržište.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. saglanost MORT-a na idejno rješenje budućeg hotela, nakon što je prethodno poništeno rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju. Ona je smatrala da svojim izgledom budući kompleks ne odgovora prostoru na kome se gradi. Sekretarijat za zaštitu imovine je u januaru 2020. podnio tužbu Upravnom sudu protiv MORT, zatraživši da se rješenje poništi.

Turski biznismeni namjeravali su da gradu Budva izgrade opreme i poklone vrtić vrijedan dva miliona eura, kako je to pisalo u protokolu koji su u aprilu 2018. potpisali sa aktulenim gradonačelnikom Markom Carevićem. To je Carevića koštalo zaoštravanja odnosa sa koalicionim partnerima iz redova Demokrata, URA i Crnogorske, što je kasnije dovelo i do samoga raskola.

Bonus video: