Spajić: Kamata na dolarski kredit za autoput biće jedan umjesto dva odsto i biće u eurima

"Ukoliko bi koristili trenutnu opciju otplata bi krenula ovog jula, a mi još nemamo izgrađen autoput", rekao je Spajić i dodao da se zaduženje neće koristiti za nijednu drugu svrhu

22799 pregleda 277 reakcija 15 komentar(a)
Spajić, Foto: Skupština Crne Gore
Spajić, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao je danas da će kamata na dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica-Mateševo biti jedan umjesto dva odsto i da će biti u eurima

Spajić je to rekao na na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kome se raspravlja o novom amandmanu na budžet kojim se traži od Skupštine saglasnost da Vlada reprogramira naslijeđene kredite računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica-Mateševo.

Spajić je kazao da ovo rade zbog reprogramiranja kredita koji se odnosi na izgradnju autoputa.

"Kamata će biti jedan odsto u odnosu na dva odsto koliko je bila i biće u eurima umjesto u dolarima. Ročnost će biti 20 godina, a prvih šest godina će biti grejs period. Neće biti otplate kredite prvih šest godina. Ukoliko bi koristili trenutnu opciju otplata bi krenula ovog jula, a mi još nemamo izgrađen autoput", rekao je Spajić i dodao da se zaduženje neće koristiti za nijednu drugu svrhu.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović je kazao da ukoliko Vlada ispregovara navedeno da će on i cijela Skupština podržati takav predlog.

"Ali ovo se ne radi na takav način ", rekao je Šehović i i dodao da Vlada i parlament ne funkcionišu po principu "časne riječi" i po principu "bez majke" nego po dokumentima.

"Na papir sve stavite prvo, pa dođite pred Parlament", rekao je on.

Bonus video: