Kako razviti kulturni turizam

Kulturni turizam privlači platežne goste, a značajno će uticati i na produženje sezone, jer ponuda ne mora biti vezana za određeno godišnje doba
937 pregleda 7 komentar(a)
Kotorska tvrđava, Foto: Shutterstock
Kotorska tvrđava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2017. 19:34h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je tender za izradu Strategije razvoja kulturnog turizma sa akcionim planom do 2023. godine koji je otvoren do 1. decembra ove godine, a na koji mogu učestvovati domaće i strane kompanije.

“Strateški cilj Crne Gore u oblasti turizma je da postane visokokvalitetna turistička destinacija sa cjelogodišnjom diverzifikovanom ponudom. Jedan od instrumenata u postizanju tog cilje je razvoj kulturnog turizma koji može uticati na podizanje kvaliteta cjelokupnog turističkog proizvoda kroz njegovo bogaćenje, kao i kvaliteta same destinacije. Osim privlačenja viskoplatežnih turista, razvoj kulturnog turizma značajno će uticati i na produženje sezone, jer ponuda ne mora biti vezana za određeno godišnje doba”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva turizma.

Segment kulture, kao jedan od oblika turističkog proizvoda dobija sve veći značaj kao inicijalni faktor pri odabiru destinacije za odmor u okvirima evropskih i svjetskih turističkih destinacija. Jedna od studija EK iz prošle godine pokazala je da 26 odsto Evropljana navodi kulturu kao glavni kriterijum prilikom odlučivanja za putovanja, dok ostalim ispitanicima kultura jedne zemlje predstavlja značajan dio turističke ponude.

“Iako u Crnoj Gori u ovom trenutku ne postoji ozbiljno osmišljen proizvod kulturnog turizma, napravljeni su značajni koraci u tom pravcu i kreirano nekoliko ponuda koje sa baziraju na kulturi. To su Kotor Art festival, Purgatorije u Tivtu, festival opere Operosa, filmski festival i festival stripa u Herceg Novom, tango kamp u Kolašinu... Ti festivali su internacionalnog karaktera i predstavljaju značajan dio turističke ponude u svojim gradovima”, objasnili su u Ministarstvu.

Kako su dodali, bogato multi-kulturno nasljeđe, ostaci raznih istorijskih epoha i multi-nacionalni folklor predstavljaju značajne turističke resurse Crne Gore. Iz Ministarstva su kazali da je Crna Gora na mnogim tržištima prepoznata po atrakcijama koje predstavljaju kulturno nasljeđe.

“Prepoznata je po Kotoru i njegovom starom gradu i zidinama, ostrvima Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, mauzoleju na Lovćenu, manastiru Ostrog, mostu na Tari,... Na Uneskovoj listi Svjetske baštine trenutno se nalaze četiri lokaliteta u Crnoj Gori i to Kotor, nacionalni park Durmitor i stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici na teritoriji Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a od ove godine, kao dio venecijanskih odbrambenih tvrđava iz 16. i 17. vijeka i tvrđava Forte Mare u Herceg Novom i kotorske zidine i tvrđava”, kazali su u Ministarstvu.

Mnoge države u Evropi i širom svijeta koriste kulturno nasljeđe za privlačenje turista, pa su tako neke destinacije prepoznate po tim mjestima. Sagrada Familija u Barseloni, Tauer Bridž i Big Ben u Londonu, Karlov most u Pragu, muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu, Tadž Mahal u Indiji, danas su neke od najposjećenijih atrakcija u svijetu...

Strategija će sadržati detaljnu analizu postojećeg stanja i stepena razvoja kulturnog turizma u Crnoj Gori, uporednu analizu prema konkurentskim zemljama, kao i viziju razvoja ovog vida turizma u našoj zemlji, postavljajući konkretne ciljeve sa prioritetnim mjerama i aktivnostima za njihovo ostvarivanje kroz korišćenje kulturnih dobara, organizaciju kulturnih manifestacija i promociju na domaćem i stranom tržištu.

Biće urađen i akcioni plan za sprovođenje strategije u periodu od pet godina, uz monitoring i evaluaciju postignutog. Takođe, biće analizirana kulturna dobra i ostali segmenti kulturne baštine koji nisu formalno zaštićeni ili predstavljeni, kao i kulturne atrakcije poput festivala i gastronomije, koje su značajne za posjetioce.

“Bitno je napomenuti da će strategija dati smjernice za programe podrške za razvoj kulturnog turizma u Crnoj Gori”, kazali su u Ministarstvu.

Iz tog resora su objasnili da razvoj kulturnog turizma predstavlja veliku šansu za opštine kojima će biti olakšano održivo upravljanje i očuvanje kulturnih dobara, ali i turističkoj privredi koja će, predstavljanjem kulture Crne Gore kroz razne oblike, moći da privuče veći broj posjetilaca.

Otkrivaju barijere, podrška kulturnim manifestacijama

Iz Ministarstva su objasnili da će se Strategijom definisati i uloga kulturnih manifestacija u kreiranju turističke ponude i privlačenju turista sa glavnih emitivnih tržišta.

“Potrebno je identifikovati barijere i potencijale razvoja kulturnog turizma, kao i oblike održivog korišćenja svih kulturnih znamenitosti i dobara. Osim promocije i očuvanja kulture jednog društva, ovaj vid turizma omogućava restauraciju i očuvanje kulturno-istorijskih lokacija kroz održivi razvoj od čega zajednica može imati višestruke koristi”, rekli su uMinistarstvu.

Pored Ministarstva održivog razvoja i turizma, na izradi strategije sarađivaće i Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Nacionalna turistička organizacija, naučno-obrazovne institucije iz oblasti turizma i kulture, kao i turistička privreda i ostali relevantni subjekti.

Bonus video: