Sindikat Plantaža traži smjenu direktora do 1. jula

Ukoliko se uslovi ne ispune do 1. jula Sindikat će, kako je kazala Knežević, donijeti odluku o narednim koracima i štrajku, a do tada će poštovati minimum procesa rada kako proizvodnja ne bi bila ugrožena.

9465 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Sindikalna organizacija “Plantaža” organizovala je danas štrajk upozorenja, jer kako je kazala predsjednica Anka Knežević nijesu uspjeli da postignu socijalni dijalog sa poslodavcem.

Oni traže ispunjenje četiri zahtjeva do 1. jula od kojih je glavni smjena izvršnog direktora Miroslava Vukovića, sekretara društva i kompletnog menadžmenta kompanije.

Ostali zahtjevi su redovna i neselektivna isplata zarada u bruto iznosu uz uplatu bankarskih kredita i drugih obustava sa računa zaposlenih, izrada nove sistematizacije radnih mjesta uz aktivno učešće predstavnika sindikata, povlačenje incijative prema Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Kolektivnog ugovora kompanije kao i povlačenje tužbe u vezi sa povredom fiducijarne dužnosti članova odbora direktora kompanije i utvrđivanja ništavnosti tog pravnog posla.

Ukoliko se uslovi ne ispune do 1. jula Sindikat će, kako je kazala Knežević, donijeti odluku o narednim koracima i štrajku, a do tada će poštovati minimum procesa rada kako proizvodnja ne bi bila ugrožena.

Ona je navela da je ove štrajkačke zahtjeve svojim potpisom podržalo 260 radnika, dok ih je jutros na protestu ispred upravne zgrade bilo oko 200. Knežević je kazala da je riječ o starom menadžmentu za kojeg smatraju da snosi odgovornost za loše stanje u kojem se nalazi kompanija, zbog čega traže njegovu smjenu i izbor novog koji bi domaćinski upravljao Plantažama. "Imamo dobru saradnju sa novim odborom direktora koji je izabrala Vlada, ali ne i sa starim menadžmentom koji je ostao. Ovaj štrajk nema veze sa politikom samo želimo dobro našoj kompaniji", kazala je Knežević.

Na pitanje zbog čega do sada nijesu organizovali protest kada problemi o kojima govore traju godinama, Knežević je kazala da su imali pregovore sa poslodavcem, ali da je kriza i loš odnos sada kulminirala.

Protest radnika podržao je generalni sekretar Saveza sindikata, kojem pripada ova sindikalna organizacija, Duško Zarubica koji je kazao da su zahtjevi radnika opravdani i da oni žele oporavak kompanije koju smatraju svojom kućom.

Predsjednik granskog Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije Veljko Baošić naveo je da su od početka uključeni u pregovore sa menadžmentom ali da sa druge strane nije bilo volje za kvalitetnim pregovorima i odnosom sa sindikalnom organizacijom.

Knežević je kazala da su u protekle dvije godine imali više smanjenja zarada, da je dio radnika primio aprilsku a dio i majsku, kao i da ta selektivnost narušava međuljudske odnose u kompaniji. Kazala je i da uprava neredovno bankama isplaćuju rate sa plata zaposlenih što radnicima stvara dodatne troškove.

Kompanija negativno posluje već dvije godine, prošle godine je Državna revizorska isntitucija dala dvije negativne ocjene na rad i poslovanje kompanije, zbog čega je izviđaj pokrenulo i Specijalno državno tužilaštvo. Nakon toga je ostavku podnio dotadašnji dugogodišnji dvojac koji je upravljao kompanijom predsjednik borda direktora Veselin i izvršna direktorica Verica Maraš. Bivši odbor direktora je za novog izvršnog direktora u oktobru prošle godine izabrao Vukovića, koji je do tada bio rukovodilac pravnog sektora, dok je Maraš postala njegova savjetnica.

Vlada je prije dva mjeseca izabrala novi odbor direktora na čelu sa Nebojšom Vuksanovićem, ali nije došlo do promjene izvršnog direktora i menadžmenta.

Bonus video: