poljoprivrednici traže sastanak sa prmeijerom

Lakić: Gašenje farmi ako ne dođe do dogovora

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da farmeri i poljoprivrednici traže smjenu ministra i članova menadžmenta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

4138 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Farme u Crnoj Gori bi u narednim mjesecima mogle da se zatvore, ukoliko premijer i ministar finansija i socijalnog staranja danas ne budu imali sluha za zahtjeve poljoprivrednika, poručio je poljoprivrednik i jedan od organizatora protesta Vladimir Lakić.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da farmeri i poljoprivrednici traže smjenu ministra i članova menadžmenta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Načelnik Direkcije za stočarstvo, Ranko Bogavac, objasnio je da je Ministarstvo poljoprivrede izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti i da rade na tome da ih oslobode akciza na gorivo ili im refinansiraju taj trošak.

Poljoprivrednici će se i danas okupiti u Podgorici kako bi zatražili sastanak sa premijerom i ministrom finansija, jer im je egzistencija dovedena u pitanje, prenosi portal RTCG.

Lakić je saopštio da na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prošle sedmice, kada su poljoprivrednici traktorima došli u Podgoricu, nijesu naišli na razumijevanje.

“Ljudi koji su prisustvovali sastanku nijesu kompetentni za rješavanje naših zahtjeva”, kazao je Lakić.

On je dodao da ne vide rješenje za svoju situaciju i zato će današnji skup biti usmjeren na premijera i ministra finansija.

“Danas je odobren skup od policije i doći će veliki broj poljoprivrednih proizvođača gdje ćemo tražiti sastanak sa ministrom finansija i premijerom. Biće masovniji protest i pozivam sve poljoprivredne proizvođače da se pridruže”, naveo je Lakić.

Bogavac je podsjetio da je na sastanku Ministarstvo poljoprivrede ponudilo farmerima i proizvođačima i prerađivačima mlijeka na gazdinstvima dva centa po litru mlijeka, plus dva za dva mjeseca, kumulativno četiri da se isplati uz majsku tranšu redovnih revija za njih.

“Sve obaveze od početka godine su izmirene i nije bilo kašnjenja ni po jednoj poziciji. Ministarstvo je pripremilo Agrobudžet i očekujemo njegovo usvajanje . Molimo proizvođače da budu revnosni u smislu prijavljivanja za subvencije”, kazao je Bogavac.

On je poručio da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti.

“Zahtjevi proizođača su bili pet centi od početka Nove godine pa nadalje. To je veliki novac za Ministarstvo. Na godišnjem nivou to bi bilo tri miliona. Ministarstvo ima Agrobudžet po kome tokom cijele godine radi. Po njemu su mjere strukturirane - imamo i obim, proceduru, rokove, tako da izvan toga nema toliko novca kojim bi se moglo intervenisati”, objasnio je Bogavac.

Lakić je kazao da farmeri ne mogu biti zadovoljni sa jednokratnom pomoći za jun i jul.

Problemi se, kako smatra, mogu riješiti vrlo lako.

“Samo zahtjevom Ministarstva i kreiranjem jednog amandmanada da nam se pomogne. Kao što je u budžetu usvojeno 60 i nešto amandmana na predlog Vlade, tako je mogao i ovaj. To nije učinjeno”, saopštio je Lakić.

On je rekao da poljoprivrednici više ne mogu izdržati ovaj pritisak cijena.

"Ono što će se dešavati u nekim predstojećim mjesecima jeste zatvaranje i gašenje naših farmi ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za naše zahtjeve. Vi onda pogledajte šta će se dogoditi sa crnogorskom poljoprivredom i da li ćemo postati zavisnici od zemalja iz okruženja", naveo je Lakić.

Bogavac je objasnio da je do ove situacije došlo zbog povećanja cijene stročne hrane od deset centi.