Poljoprivrednici i stočari upozorili: Ne bude li uskoro sastanka prosućemo đubrivo ulicama širom Crne Gore

"Naše strpljenje neće trajati u nedogled", upozorio je Milko Živković iz Unije stočara

63992 pregleda 405 reakcija 231 komentar(a)
Poljoprivrednici i stočari ispred zgrade Skupštine, Foto: Savo Prelević
Poljoprivrednici i stočari ispred zgrade Skupštine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2021. 16:54h

Poljoprivredni proizvođači i stočari poručili su da neće dugo čekati na sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministrom finansija Milojkom Spajić i da može lako da se dogodi "da cistijerne đubriva budu prosute po Podgorici i svim drugim gradovima Crne Gore".

Nekoliko desetina poljoprivrednika uglavnom sa područja bjelopavlićke ravnice traktorima je došlo ispred danas oko 12 časova ispred Skupštine Crne Gore, tražeći od Krivokapića i Spoajića da ispune njihove zahtjeve.

Milko Živković iz Unije stočara kazao je da traže radni sastanak u što kraćem vremenu sa Krivokapićem i Spajić.

Naveo je da danas sastanka neće biti.

"Da ne bismo bil i primorani da značajno radikalizujemo naše proteste. Naše strpljenje neće trajati u nedogled, može lako da se dogodi da cistijerne đubriva budu prosute po Podgorici i svim drugim gradovima Crne Gore", rekao je Živković.

Milko Živković
Milko Živkovićfoto: Ivan Ivanović

On se "zahvalio" ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijovića što je "omalovažio u jednom momentu poljoprivrednike".

Dodao je da će javnost blagovremeno biti obaviještena o njihovim daljim koracima.

Živković je od Spajića tražio da mu javno odgovori na tri pitanja.

"Da li može jedna proizvodnja opstati čiji troškovi radikalno rastu, dok je cijena proizvoda fiksirana? Da li crnogorski poljoprivrednici koji pune državni budžet sa osam do deset odsto procenta zaslužuju da dobiju iz istog tog budžeta za direktnu pomoć poljoprivredi manje od jednog procenta? I treće pitanje, da li država smatra za obavezu da pomogne stočarima s obzirom da njihovim radom i proizvodom čuva socijalni mir u državi".

Živković je ponovio prethodne zahtjeve poljoprivrednika.

Poljoprivrednici i stočari do oko 14.30 časova čekali su da ih prime ili im se obrate Krivokapića ili Spajić.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović želio je da primi predstavnike poljoprivrednika, ali su oni to odbili.

Poljoprivrednici su se zahvalili na pozivu uz komentar da traže prijem isključivo kod Krivokapića i Spajića ali i dodali da Radulović nije podržao amandman na budžet koji je predviđao da se stočari podrže sa milion eura zbog narušenog tržišta.

Prethodnog četvrtka poljoprivrednici su se protestovali ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Predstavnici ministarstva na sastanku su im tada poručili da ta institucija nema novca da im pomogne, te da to može uraditi jedino Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Aleksandar Stijović, traktori protest
foto: Savo Prelević

Poljoprivrednici u pismu koje su uputili Krivokapiću zahtijevaju da Vlada izdvoji novac iz rezerve Budžeta, te da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.

Oni traže i ostavku resornog ministra Aleksandra Stijovića.

Pored toga, oni zahtijevaju povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene рovršine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova crnogorskih sireva kako bi otkup kozjeg i ovčeg mlijeka mogao da počne od prvog juna.

Aleksandar Stijović, traktori protest
foto: Savo Prelević

Od Vlade traže i pisanu garanciju da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogoskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je juče da obezbijedi dvomjesečnu (za jun i jul) dodatnu pomoć od 210 hiljada eura za mljekarski sektor.

Bonus video: