Mugoša: Vlada uvrijedila i omalovažila stočare, relativizuje njihove probleme

Mugoša je najavio novi protest stočara za Petrovdan i zamolio Krivokapića da ih obavijesti "u kojem manastiru će te biti tog dana da na toj adresi prijavimo okupljanje i sastanemo se"

8544 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Mugoša, Foto: SDP
Mugoša, Foto: SDP

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Budimir Mugoša optužio je premijera Zdravka Krivokapića i ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića da relativizuju probleme stočara, da ih "odugovlače i zamajavaju".

U saopštenju Mugoša je naveo da je Vlada usled nedostatka argumenata, više puta sa raznih nivoa "uvrijedila i omalovažila ljude" koji su najzdraviji segment ekonomije.

Krivokapić je nedavno kazao da je Vlada spremna da nađe zajedičko rješenje za probleme u poljoprivrednom sektoru i dodao da je najgore ono koje se svodi na ucjenu. Poručio je da je Vlada spremna da uvaži svakog i nađe rješenja ali "ne može se rješenje svoditi na ucjene".

"Ministar i njegovi saradnici su svojim izjavama, nestručnošću i bahatim ponašanjem kao niko do sada ujedinili poljoprivrednike svih vjera i nacija, političkih uvjerenja, obrazovanja i materijalnog stanja u uvjerenju da je garnitura koja vodi ovaj resor izgubila svaki kredibilitet i da sa njima više ne želi razgovarati. Kao odgovorni i ozbiljni ljudi poljoprivrednici su mjesecima vodili jalove razgovore sa njima i posle iscrpljenih svih mogućnosti za dijalog pribjegli protestima kao legitimnom i demokratskom načinu borbe za svoja prava. Tek posle toga ministar i ekipa su pokazali pravo lice svoje nesposobnosti i bahatosti i ignorantskog odnosa prema 60 odsto crnogorske poljoprivrede", naveo je Mugoša.

Dodao je da se niko od predstavnika Vlade i Skupštine nije udostojio da primi na razgovor stočare.

"Gospodine Krivokapiću, umjesto da smirite i riješite situaciju, Vi po drugi put na grub i prost način vrijeđate poljoprivrednike koji su Vam došli na prag. Da ste Vi došli pred kuću bilo koga od nas bili biste dočekani u skladu sa tradicijom i gostoprimstvom naroda koji žive na ovim prostorima o čemu možete sami svjedočiti. Kažem bilo koga od nas a mi smo domaćini koje veže ljubav prema svojoj državi, svom imanju svojoj porodici i poslu kojim se bavimo a svi imamo svoje glave i svoje političke vjerske i nacionalne specifičnosti i zajednički problem, ministra Stijovića i saradnike. Vaša izjava da među nama ima i poneko pošten a da su većina nepošteni i politički izmanipulisani je sramna. Da li gospodine Krivokapiću smatrate da poljoprivrednici nijesu sposobni da se bave politikom i da nemaju pravo na politički stav", naveo je Mugoša.

Naveo je da je jedini učesnik protesta koji je politički aktivan i visoki funkcioner upravo on.

"Da li to znači da ja ne mogu učestvovati na protestima? Da li to znači da ja sa nekim manipulišem? Sve što imam u životu sam stvorio radom u poljoprivredi ili naslijedio od oca a politika mi je samo uzimala, prije svega mir ali i u materijalnom i profesionalnom smislu. Ali u nedostatku argumenata i znanja najlakše je ljude vrijeđati i prebačati na teren politike. Kažete, gospodine premijeru da je ministar uradio sve što je mogao i da je zadovoljan sa njegovim radom. E onda su njegove mogućnosti male a naša nada u bolje sjutra još manja. Proglašavanje i samoproglašavanje eksperata je postao manir ove Vlade i Vas. Odkuda Vi gospodine Krivokapiću postadoste ekspert za poljoprivredu? Lično znam vaša iskustva u ovoj oblasti. A saradnici Vas lažu ili ste Vi gori od njih. Zašto nas ne primiste da Vam mi objasnimo stavove a ne da odlučujete na osnovu cenzurisanih informacija. Toliko netačnih podataka koje saopštava ministarstvo moraju dovesti do pogrešnih zaključaka i Vas a i javnosti".

Mugoša je najavio novi protest stočara za Petrovdan i zamolio Krivokapića da ih obavijesti "u kojem manastiru će te biti tog dana da na toj adresi prijavimo okupljanje i sastanemo se".

"Možda u miru porte nekog manastira uz božju pomoć dođemo do dogovora. Ukoliko Vlada ne izađe u susret poljoprivrednicima u skorije vrijeme ja ću preko poslaničkog Kluba naše partije pokrenuti postupak interpelacije i problem prebaciti na politički teren", naveo je Mugoša.

Bonus video: