Portu za petinu skuplje komunalije

Vlasnik luksuznog naselja Adriatic Marinas i dalje tvrdi da ne mora da plaća komunalije, jer je bivši vlasnik Piter Mank tako dogovorio sa sadašnjim predsjednikom države Milom Đukanovićem

30355 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Porto Montenegro
Foto: Porto Montenegro

Nakon što je lokalni parlament na sjednici prošle nedjelje usvojio novu Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a na koju je konačno, poslije skoro polugodišnjeg čekanja, dobijena saglasnot Vlade premijera Zdravka Krivokapića, lokalna uprava Tivta stvorila je formalne preduslove da uveća iznos ove takse za gradnju novih objekata u jednom od najelitnijih kompleksa u gradu - ultraluksuznom turističkom rizortu Porto Montenegro.

Prema novoj odluci, Porto Montrenegro će, prvi put od kada je 2007. počela izgradnja tog ultraluksuznog i skupog kompleksa nekretnina za prodaju na tržištu i izdavanje, biti uvršten u najskuplju, tzv. Ia (Prvu A) zonu za obračun i naplatu komunalija u Tivtu.

Voljom dosadašnjih, DPS-om predvođenih, gradskih vlasti, Porto Montenegro je, kada je ova dažbina u pitanju, svih ranijih godina bio uvršten u jeftiniju, tzv. prvu zonu pa je Porto Montenegro bio „jedan stepen niže” na ljestvici za obračun i naplatu komunalija, te je bio u rangu objekata koji se grade u centru Tivta ili obalnom pojasu Lepetana, Donje Lastve, Župe i Bonića.

Sada to više neće biti slučaj, pa će Porto Montenegro plaćati za oko 20 odsto veće iznose komunalija nego što je to bilo ranije.

Kasnili za Boka Plece, pa će sada platiti više

Budući da ta kompanija još nije platila komunalije za novi rezidencijalno-poslovni kompleks Boka Plece od oko 75.000 kvadrata, a koji je počela da gradi prije nekoliko mjeseci, sada će Adriatic Marinas kao investitor Porto Montenegra, morati da u gradsku kasu uplati skoro 2,3 miliona eura, umjesto oko 1,8 miliona koliko joj je bilo obračunato prije par mjeseci i koje je ona tada, navodno, bila spremna da odmah isplati. Međutim, do konačnog potpisivanja tog ugovora između Porto Montenegra i Opštine, koji je bio najavljivan za drugu polovinu maja i fazne isplate ovog novca, nije došlo, pa će sada, nakon stupanja na snagu nove Odluke o komunalijama, Porto morati da plati više.

Važi li još dil Manka i Đukanovića

Ipak, za sada nema naznaka da će se to u skorije vrijeme desiti jer se Adriatic Marinas poziva na ugovor o prodaji Arsenala iz 2006. koji su potpisali tadašnji vlasnik te kompanije Piter Mank i tadašnji premijer Milo Đukanović (DPS), a koji je ovom investitotru mimo i tada i sada važećih zakonskih propisa, dao mogućnost da izbjegava plaćanje ukupno skoro 12 miliona eura komunalija gradu Tivtu.

Bivša lokalna vlast predvođena DPS-om je tako 2018. Portu formalno oprostila do tada dospio dug za komunalije od 5,6 miliona eura. Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) je u oktobru 2019. pod pritiskom delegacije EU u Crnoj Gori, koja je smatrala da se ovdje radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći Adriatic Marinasu, pokrenula ispitni postupak, ali ga do danas još nije okonačala iako je po zakonu AZZK to morala da uradi u roku od godinu dana.

Iako nije platio milionske komunalije jer tvrdi da je na taj način kompenzovao neulaganje Opštine u izgradnju nove infrastrukture na području Porto Montenegra, Adriatic Marinas, međutim, kao svoja osnovna sredstva koristi novu putnu, vodovodnu, elektro i drugu infrastrukturu na lokaciji bivšeg Arsenala, te na njoj stiče novu poslovnu dobit jer se preko te infrastrukture registrovala za ovlašćenog snabdjevača električnom energijom, odnosno vodom, koju znatno skuplje naplaćuje svojim klijentima od EPCG i Vodovoda. Ta infrastruktura, ako se potvrdi legalitet opraštanja duga Porta od 5,6 miliona eura prema lokalnoj upravi, ipak bi morala biti vlasništvo Opštine Tivat, a ne te kompanije.

Pregovori se sele u Dubai

Pregovori aktuelnog rukovodstva Opštine Tivat predvođenog gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (NP) s izvršnim direktorom Adriatic Marinas Dejvidom Margasonom oko rješavanja ovog problema i konačne naplate od Porto Montenegra komunalija koje plaćaju svi ostali investitori novih objekata u Tivtu, do sada nijesu urodili plodom.

Kako nezvanično saznajemo, iz Opštine su stoga tražili da se o ovome razgovara direktno s predsjednikom korporacije ICD iz Dubaija, koja je vlasnik Adriatic Marinasa, šeikom Mohamedom Al Šajbanijem. Ipak, umjesto toga je iznenada u Dubai na sastaaki sa ICD-om otputovao ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović, a da on prethodno nije konsultovao Opštinu Tivat u vezi njenih stavova i interesa grada u rješavanju problema koji se mjeri milionima eura javnog novca.

Može li Porto da onemogući gradnju Centurionu

Koliko je situacija komplikovana, potvrđuje i detalj da je početak investicije drugog investitora - kompanije Centurion Investments and Development iz Bara koja na svojim parcelama na prostoru zahvaćenom Državnom studijom lokacije za Porto Montenegro treba da gradi rezidencijalno-poslovni kompleks površine skoro 11.700 kvadrata, sada zavisi od dobre volje Adriatic Marinasa hoće li joj dozvoliti izgradnju pristupne saobraćajnice tom kompleksu, a koja po DSL, prolazi kroz teritoriju datu u 90-godišnji zakup Adriatic Marinasu.

Zbog toga što im Opština za sad ne može obezbijediti taj planskim dokumentom predviđeni put, iz Centuriona su odložili početak svoje investicije, pa lokalna uprava Tivta zbog toga do sada nije mogla naplatiti i oko 800 hiljada eura komunalija od te kompanije.

Iznos komunalija zavisi od šest zona, ima i više popusta

Prema novoj Odluci o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, prosječni troškovi komunalnog opremanja u opštini Tivat na nivou svih šest odlukom definisanih zona iznose 172,3 €/m2.

Za površine objekata preko 250 m2, naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u najskupljoj Ia zoni iznosi 210 €/m2, u I zoni 172 €, u II zoni 138 €, u III zoni 104 €, u IV zoni 86 €, a u V zoni 60 €/m2. Iznos ove naknade umanjuje se u određenim procentima, između ostalog, za objekte neto površine do 150 m2 kojima se rješava stambeno pitanje (50%), za objekte u biznis zoni (50%), za otvoreni prostor na parceli koji je projektovan za obavljanje djelatnosti (50%), rekonstrukciju objekata u kulturno-istorijskim cjelinama (80%), garaže i vjerske objekte (80%). Gradonačelnik Komnenović je kazao da se s Odlukom kasnilo zbog administrativne procedure i da ona već sada nije perspektivna, imajući u vidu novo zakonsko rješenje o gradskim taksama, koje se najavljuje za septembar.

„Prostor ipak, moramo štititi kako znamo i umijemo, i moramo se boriti za što više zelenih površina. Previše smo prostora dali za nekretnine i stanove, a premalo ostavili za gradsku infrastrukturu”, rekao je Komnenović najavljujući izradu novog Prostorno-urbanističkog plana Tivta kroz koji lokalna uprava namjerava realizovati važne infrastrukturne projekte s ciljem stvaranja uslova za bolji život građana.

Bonus video: