Sporna nabavka avio-karata

Naknada je određena prema procijenjenoj vrijednosti nabavke od 50.000 eura tokom prve godine sprovođenja okvirnog sporazuma
108 pregleda 0 komentar(a)
Agencija za elektronske komunikacije, EKIP, Foto: Arhiva Vijesti
Agencija za elektronske komunikacije, EKIP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.11.2017. 18:56h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, po žalbi firme Demetra Tours, poništila je tender za nabavku avio-karata Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) godišnje vrijedan 50.000 eura, uz zaključivanje okvirnog sporazuma na period od četiri godine.

Komisija je rješenjem obavezala EKIP da Demetri tours, po pravosnažnosti rješenja, nadoknadi 500 eura uplaćenih za razmatranje žalbe i 714 eura za troškove njenog sastavljanja.

Naknada je određena prema procijenjenoj vrijednosti nabavke od 50.000 eura tokom prve godine sprovođenja okvirnog sporazuma. To znači da je tender za četiri godine vrijedan oko 200.000 eura. EKIP je kao najpovoljniju izabrao ponudu firme Traveluxe.

Komisija je utvrdila da je EKIP u tenderskoj dokumentaciji načinio bitnu povredu zakona, jer je suprotno važećem pravilniku razvrstao potkriterijum-najniža ponuđena cijena, na šest stavki, odnosno elemenata cijene, što može da dovede do diskriminacije ponuđača u postupku vrednovanja ponuda.

Primjena potkriterijuma na navedeni način, kako je utvrdila Državna komisija, ne obezbjeđuje sigurnost da će ponuda sa ukupnom najnižom ponuđenom cijenom biti vrednovana sa najvećim brojem predviđenih bodova.

Neusaglašenost tenderske dokumentacije EKIP-a sa zakonom mogla je da dovede do diskriminacije ponuđača u postupku vrednovanja ponuda ili ograničenja tržišne konkurencije.

Bonus video: