Milatović: U Herceg Novom 22.000 turista, deset puta više nego prošle godine

„Drago mi je da se možemo pohvaliti jako dobrim rezultatima i aktivnostima koje su sprovedene u cilju što bolje realizacije turističke sezone, čiji je uspjeh najbolji pokazatelj uloženih napora"

4560 pregleda 9 komentar(a)
Milatović i Katić, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Milatović i Katić, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ministar ekonomskog razvoja (MER) Jakov Milatović kazao je da trenutno u Herceg Novom boravi oko 22.000 turista što je 10 puta više u odnosu na isti period prošle godine, te da od toga korist imaju građani, privrednici, centralni i opštinski budžet kao i cjelokupno društvo.

„Drago mi je da se možemo pohvaliti jako dobrim rezultatima i aktivnostima koje su sprovedene u cilju što bolje realizacije turističke sezone, čiji je uspjeh najbolji pokazatelj uloženih napora. Nakon mukotrpnog i zajedničkog rada Vlade i opština, danas sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo snažan oporavak crnogorskog turizma", rekao je Milatović, saopšteno je iz MER-a.

On je boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i predsjednikom Skupštine opštine Ivanom Otovićem i saradnicima razgovarao o više aktuelnih tema, utiscima o trenutnom stanju u turizmu u ovoj Opštini, kao i značajnoj saradnji koju ova opština ima sa Vladom Crne Gore.

Milatović je, kako se u saopštenju navodi, ocijenio da je međuresorna saradnja i saradnja sa lokalnim samoupravama pozicionirala Crnu Goru na mapi bezbjednih destinacija i da je ova turistička sezona jedna od boljih na Mediteranu.

“Oživljavanje turizma u Herceg Novom ali i u cijeloj Crnoj Gori nije došlo samo od sebe već kroz zajedničke pametne odluke Vlade Crne Gore i opštine Herceg Novi. Jedna od njih je bila i otkup putarine na putnom pravcu Trebinje - Herceg-Novi. Svjedoci smo da ovim putnim pravcem u povećanom obimu svakodnevno dolazi jako veliki broj turista”, kazao je ministar.

Predsjednik Opštine Stevan Katić na današnjem sastanku rekao je da su zadovoljni uloženim naporima i ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu, kako od strane Ministarstva zdravlja, tako i od strane Opštine Herceg Novi. te da je sadašnja situacija prevazišla njihova očekivanja, "s tim što i dalje svi zajedno mora voditi računa o epidemiološkoj situaciji”.

Katić je informisao Milatovića da lokalna samouprava ima spremna određena strateška dokumenta, među kojima su Strategija razvoja grada do 2027. godine i Mapa investicija.

“Za kapitalne projekte iz ovih i drugih razvojnih dokumenata Herceg Novi dugo vremena nije mogao računati na pomoć države, a budžet grada je bio finansijska osnova za njihovu realizaciju”, rekao je Katić i dodao da je dobro da Herceg Novi ove godine može računati na pomoć i podršku države”.

On je, ministru Milatoviću i njegovim saradnicima, predstavio probleme hercegnovske opštine i pozvao na zajedničko sudjelovanje u rješavanju istih, kao što su pitanje Bolnice Meljine i HTP Vektra Boka, kao i projekat povezivanja Luštice sa graničnim prelazom Debeli brijeg.

U saopštenju se dodaje da je Milatović odgovorio da je uvjeren da će Vlada Crne Gore uraditi sve što je u njenoj moći da se krene u rješavanje ovog pitanja, dok će MER nesumnjivo dati svoj doprinos i pomoć u svakom smislu.

“Kada su u pitanju razvojni projekti bez kojih ovaj grad ne može da funkcioniše, konstatovali smo neke pogrešne odluke koje su unazadile i turističku i zdravstvenu ponudu, ali i kvalitet života stanovnika Herceg Novog. Sa nivoa Opštine i sa nivoa centralne vlasti trudićemo se da u narednom periodu određene pogrešne stvari iz prošlosti ispravimo i stavimo prije svega u korist građana Novog i šireg područja Boke kotorske”, naveo je Milatović.

"Ministar Milatović je boravak u Herceg Novom iskoristio da posjeti Portonovi, Lazure Hotel kao i Institut “Simo Milošević”, koji predstavlja međunarodno priznatu instituciju i centar zdravstvenog turizma", stoji u saopštenju.

Na sastanku sa v.d. direktoricom Instituta Marinom Delić, zaključeno je da je Institut najveći resurs u oblasti zdravstvenog turizma čije je modele oporavka potrebno dodatno razmotriti i u konačnom valorizovati na dobrobit svih.

Bonus video: