Opština Budva blokirala imovinu Duška Kneževića

Na kompleks Jadranskog sajma sa pratećim objektima, te nekoliko zemljišnih parcela, upisana je hipoteka

3719 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je sajamski kompleks zbog poreskog duga od ukupno 151 hiljadu eura, koliko duguju dvije kompanije koje kontroliše odbjegli biznismen Duško Knežević.

To piše u listovima nepokretnosti u koje su “Vijesti” imale uvid.

Na kompleks Jadranskog sajma sa pratećim objektima, te nekoliko zemljišnih parcela, upisana je hipoteka Opštine Budva, odnosno Uprave lokalnih javnih prihoda, imovinu koja se vodi na firme Expo invest i Expo Budva.

Na imovinu Expo Budva, zajedničke firme Jadranskog sajma i Opštine Budva 20. jula u katastarsku evidenciju, u šta su “Vijesti” imale uvid, upisane u dvije hipoteke Opštine Budva na ime poreskih dugova od 42.624,45 i 53.854,83 eura.

Na imovinu druge kompanije koju kontroliše Knežević - Expo invest (firmu je osnovala kompanija Jadranski sajam) Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine je upisala hipoteku na ime poreskog potraživanja u iznosu od 55.218,90 eura.

Kompanije Duška Kneževića dugi niz godina su na crnoj listi poreskih dužnika Opštine, koja je i ranijih godina bila prinuđena da upisuje hipoteke kako bi se osigurala da će naplatii poreska potraživanja.

Sajam trenutno radi, prostori u halama su pretvorni u bazar, ali izdate i kućice ispred hala. Navodno, u firmi nije nimalo dobra situacija, a od 12 radnika, devet je napustilo, zbog niskih zarada na koje su morali da pristanu...

Firma Expo Budva godinama unazad je izazivala kontroverze. Opština i Jadranski sajam (firma u većinskom vlasništvu Atlas grupe) osnovale su zajedničku kompaniju Expo Budva, sa ciljem da se na na objedinjenim parcelama, vlasništvu i jednih i drugih gradi savremeni sajamski i kongresni centar. Međutim, do realizacije te ideje nije došlo, a Opština je godinama unazad imala svoje predstavnike u upravljačkoj strukturi. Do razmimoilaženja je došlo prije dvije i po godine, nakon što je mimo odobrenja Opštine, Expo Budva dala saglasnost turskoj kompniji Mia investments da gradi luksuzni hotel “Mia Budva“ - dvije kule od 15 i 16 spratova, na parceli od 8.500 kvadrata ispred sajamskih hala, koja je u vlasništvu firme Safiro beach, a iza koje je, kako je tvrdio Knežević, stoje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović. Oni su takve tvrdnje odbacili. Turci su dobili saglasnost i od Ministarstva održivog razvoja za svoj projekat, koji je sada Opština Budva oborila pred Upravnim sudom, čime im je onemogućeno da započnu projekat.

Kompletna imovina Kneževića u Budvi u septembru 2019. blokirana je i od Specijalnog tužilaštva, nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane upravljana imovinom kompanija, čiji je biznismen stvarni ili “skriveni” vlasnik.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u više procesa označilo je Duška Kneževića kao organizatora kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura. SDT vodi istragu protiv Kneževića za pranje novca, organizovanje kriminalne grupe, utaju poreza, kao i obavljanje transakcija putem elektronske kupovine. Radi se o slučajevima banaka Atlas i IBM.

Inače, imovina na koju je Opština upisala hipoteku, je još ranije blokirana od strane Pireus banke na ime desetomilionskih kredita koje su uzimale Kneževićeve firme. Banka pokušava da proda zemljište i naplati dio potraživanja. Inače, zemljište je takođe pod restitucijom, jer ga potražuju porodice mještana kojima je ono oduzeto.

O firmi Expo Budva posbeno se interesuje Specijalno tužilaštvo, koje je još prije dvije godine pismeno od gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića zatražilo da im Opština odmah dostavi kompletnu dokumentaciju. Istražitelje zanimaju svi podaci, informacije, kao i dokumentacija o osnivačkom ulogu Opštine Budva koji je u nenovčanom iznosu od 1.1 miliona eura unijela u Expo Budva.

Ugovorom o prenosu prava nepokretnosti, koji je zaključen krajem avgusta 2009. Opština je sa svojim parcelama na području sajma, stekla udio od 21,96 odsto u novoosnovanoj firmi.

Riječ je o dvijema parcelama od 556 i 886 kvadrata, procijenenih na 1.145.600 eura, koje je Opština, glasovima odbornika DPS- SDP koalicije, unijela kao osnivački kapital u Expo Budva. Tužioce zanima ko je i kako procijenio pomenute opštinske zemlje, ali ih interesuju i novčane transakacije koje su obavljene preko ove firme za proteklih deset godina, od kada je osnovana.

Pod lupom malverzacije oko Jadranskog sajma

Specijalno državno tužilaštvo je u oktobru prošle godine podnijelo krivičnu prijavu protiv biznismena Duška Kneževića u predmetu Jadranski sajam.

Na konferenciji za novinare tada je rečeno da je Knežević, protivno zakonu i ugovorima založio imovinu Jadranskog sajma za kredit od ukupno 36.000.000 eura. Navodno, pet miliona tražio je kako bi uložio u to preduzeće, ali novac nikada nije iskorišćen za to. Nešto kasnije, kako su naveli u SDT-u, ponovo je tražio kredit od osam, pa 18.000.000 eura.

Na ovakve optužbe Knežević je odgovorio da mu je drago što je otvorena istraga za Jadranski sajam, ali i istakao da nijesu oštećeni ni Opština Budva, ni manjinski akcionari.

“To je parcela koju sada kontrolišu Milo Đukanović, Brano Gvozdenović i njegovi sin i drago mi je što će jedan epilog reketiranja stranih investitora doći na dnevni red. Trebalo je da se gradi kompleks, ali su Đukanović i Gvozdenović to prebacili na lažne firme u inostranstvu”, rekao je Knežević.

Bonus video: