Pupovac, Tripković, Spalević, Žugić i Raičković u trci za predsjednika Privredne komore

Kako su kazali, Upravni odbor nije iskoristio mogućnost da nakon pristiglih prijava Skupštini predloži samo jednog kandidata za predsjednika, već je predložio svih pet, podstičući transparentnost procesa

18179 pregleda 7 komentar(a)

Srđan Pupovac, Nikola Tripković, Boris Spalević, Vojin Žugić i Budimir Raičković kandidati su za predsjednika Privredne komore Crne Gore (PKCG), odlučeno je na sjednici Upravnog odbora ove poslovne asocijacije.

Riječ o privrednicima koji su, prema ocjeni Komisije za mandatna pitanja, ispunili uslove konkursa.

Kako su kazali, Upravni odbor nije iskoristio mogućnost da nakon pristiglih prijava Skupštini predloži samo jednog kandidata za predsjednika, već je predložio svih pet, podstičući transparentnost procesa.

"Upravni odbor ocijenjuje je da su stručne službe PKCG proceduru sprovele zakonito, ažurno i transparentno, te da broj prijavljenih kandidata, kao i njihove reference, osigurava i kvalitet budućeg kadrovskog rješenja za čelnu poziciju u Komori", piše u saopštenju.

Novi predsjednik će biti izabran na sjednici Skupštine PKCG koja je zakazana za 29. jul.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović kazao je da bez obzira na to koji kandidat bude izabran. Privredna komora će biti siguran partner Vladi i institucijama, i dati puni doprinos kreiranju i realizaciji državnih ekonomskih politika.

"To ne zavisi ni od jednog pojedinca u PKCG, pa ni od njenog predsjednika, već od organa Komore oličenih u Upravnom odboru i Skupštini, preko kojih cijela privreda iskazuje i realizuje svoja opredjeljenja u ovom smislu", rekao je Golubović.

U saopštenju se navodi da je UO razmotrio Izvještaj o radu za period januar-jun 2021. godine, u kojem su navedene aktivnosti organa i tijela ove asocijacije, doprinos unapređenju poslovnog ambijenta, promociji privrede, obrazovanju i razvoju ljudskih resursa, evroatlantskim integracijama, zatim međunarodne aktivnosti, projekti, administrativni i poslovi na informisanju privrede i javnosti, te rad sudova pri Komori.

"Podržana je Odluka predsjednika Vlastimira Golubovića da se uputi novčana pomoć Farmi koza „Miljanić“ u iznosu 10.000 eura. Podsjetimo, u požaru, koji se dogodio 11. jula, izgorio je štalski objekat površine 800 kvadrata u kojem je bilo oko 300 koza sa jaradima, te 2.500 bala sijena i vrijedna oprema, što je prouzrokovalo ogromnu štetu ovom domaćinstvu. U kontekstu ukupne pozicije PKCG i njene percepcije u društvu, UO se upoznao sa istraživanjem koje su za potrebe izrade strateških dokumenata Komore sprovele kompanije Amplitudo i Arhimed. Rezultati istraživanja su povoljni i podsticajni za dalje unapređenje položaja Komore, dok je korist privrede u dijelu obaveznog članstva ocijenjena kao važna i povoljna kod gotovo ¾ ispitanika iz reda privrednika", piše u saopštenju.

Na sjednici je utvrđen predlog izmjena i dopuna Odluke o izboru članova Nadzornog odbora i razmotrena Informacija o radu Radne grupe za izradu analize svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad.

"S tim u vezi, poručeno je da Upravni odbor podržava namjeru da se u Crnoj Gori podigne iznos minimalne zarade na 250 eura i uvede neoporezivi dio primanja, ali nije saglasan sa progresivnim oporezivanjem zarada. Upravni odbor poziva na proširenje poreske baze i smanjenje doprinosa na zarade", zaključili su.

Bonus video: