iznad prosjeka u odnosu na prethodne godine

Neto dobit EPCG za pola godine 17,1 miliona eura

Troškovi poslovanja su iznosili 151,4 miliona eura

2716 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Ivan Petrušić
Foto: Ivan Petrušić

Elektroprivreda (EPCG) je u prvoj polovini godine ostvarila neto dobit od 17,1 milion eura i iznad je prosjeka ostvarenja u istom periodu prethodnih godina, saopštili su predstavnici kompanije.

EPCG je u prvih šest mjeseci ostvarila prihode od prodaje vrijedne 170,9 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu 16 odsto više. Troškovi poslovanja su iznosili 151,4 miliona eura.

"Prvi kvartal je karakterisala izuzetno povoljna hidrologija i dobra pogonska spremnost proizvodnih objekata, što je doprinijelo znatno većem šestomjesečnom ostvarenju proizvodnje velikih hidroelektrana u odnosu na planirane vrijednosti i ostvarene prosjeke prethodnih godina", navodi se u saopštenju kompanije.

Zbirni podaci pokazuju da je za šest mjeseci proizvedeno skoro 1,7 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, što je oko 14 odsto više od plana.

"Distributivna potrošnja je porasla šest odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je potrošnja direktnih kupaca bila manja 38 odsto. EPCG je za pola godine izvezla 729 GWh, vrijednosti oko 41,4 miliona eura i uvezla 377 GWh za 23,7 miliona", rekli su iz EPCG.

Troškovi poslovanja u prva dva kvartala iznosili su 151,4 miliona eura, od čega se 45,5 miliona odnosi na korišćenje mrežnih kapaciteta, 23,7 miliona na troškove uvoza električne energije, 22,6 miliona na otkup električne energije od povlašćenih proizvođača iz obnovljivih izvora energije, 13,9 miliona na utrošak uglja za potrebe rada Termoelektrane (TE) Pljevlja, a ostatak na troškove amortizacije, zarada, materijala, usluga, poreza i rezervisanja.

"I pored uticaja krize izazvane pandemijom koronavirusa investicioni ciklus kompanije sprovodi se u skladu sa planiranom dinamikom. Veliki napori se ulažu u povećanju efikasnosti, optimizaciji i smanjenju troškova", rekli su iz EPCG.

Oni su dodali da se preduzimaju sve neophodne mjere kako bi se u ovakvim okolnostima obezbijedilo sigurno snabdijevanje svih kupaca i održala stabilnosti elektroenergetskog sistema države.

Preporučujemo za Vas