DRI će opet u kontrolu Skupštine

DPS i SD smatraju da odbor za ekonomiju treba da razmotri posebno izvještaj vrhovne revizije
77 pregleda 0 komentar(a)
Senat DRI, Foto: Skupština Crne Gore
Senat DRI, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 14.11.2017. 17:04h

Skupština do kraja ove nedelje treba da dostavi Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) akcioni plan za realizaciju 23 preporuke koje je dobila nakon negativnog mišljenja na prošlogodišnje poslovanje.

To su saopštili prestavnici DRI na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju koji je razmotrio predlog zakona završnog računa budžeta za prošlu godinu i Godišnji izvještaj o radu DRI za period od oktobra prošle do oktobra ove godine.

Poslanici vladajuće većine iz odbora jednoglasni su da treba da se održi posebna sjednica na temu o trošenju novca u parlamentu u prošloj godini.

DRI je dao negativno mišljenje na poslovanje Skupštine u prošloj godini, jer je revizija pokazala da je parlament poslovao mimo zakonskih propisa.

U izvještaju koji je dostavljen vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, utvrđeno je da 120,78 hiljada eura koliko je isplaćeno prošle godine iz blagajne Skupštine po osnovu akontacije za 239 putničkih naloga, nije razduženo.

Bivši generalni sekretar Skupštine pokojni Siniša Stanković podnio je krivičnu prijavu protiv službenice parlamenta Tamare Čađenović 9. janura ove godine. On je sumnjao da su pojedini nalozi fiktivni i da su potpisi na njima lažni. Ta informacija se nalazi u izvještaju DRI .

"Parlament treba da skine sa sebe temu koja utiče na njegov rejting. Neophodno je da se ta tema razmotri na posebnoj sjednici i za to postoji dosta razloga. Lično sam zainteresovan za to, jer sam i ja od poslanika koji nije u to vrijeme bio poslanik, a bio je u istom danu na dva ralzičita mjesta. To je nedopustivo za parlament”, kazao je poslanik SD-a Mićo Orlandić.

Poslanik DPS-a Branko Čavor rekao je da nije rađena revizija trošenja novca u parlametu u 2015. godini, te da je ona urađena vjerovatno se ne bi došlo u situaciju koja je sada jer bi se već sprovodile preporuke.

"Neophodno je da se uradi kontrolna revizija. Što se tiče akcionog plana, on se DRI mora dostaviti do kraja ove sedmice”, kazao je član Senata DRI Branislav Radulović.

Dodao je da bi DRI i Skupština trebalo zajednički da razmotre akcioni plan, odnosno, da zajedno vide kako će se realizovati preporuke.

DRI je dao rok od šest mjeseci da se realizuju preporuke.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je predmet u vezi sa trošenjem novca iz budžeta Skupštine u prošloj godini u okviru kojeg je saslušano više osoba.

Nenamjenski trošili novac koji je namijenjen socijalnoj zaštiti

Predsjednik Senata DRI Milan Dabović kazao je da su nakon revizije pravilnosti prošlogodišnjeg završnog računa dali uslovno mišljenje jer su utvrdili neusklađenost poslovnih aktivnosti potrošačkih jedinica sa zakonima i podzakonskim aktima.

"Najvažnije nepravilnosti su da nije obezbijeđena adekvatna evidencija transferisanih zajmova, pa se javljaju problemi kod izvještavanja o visini javnog duga, zatim nenamjenska potrošnja novca namijenjenog socijalnoj zaštiti, avansna uplata sportskim subjektima prije donošenja relevantne odluke o raspodjeli novca za te namjene, nedozvoljena prekoračenja kod tekuće budžetske rezerve u iznosu od 2,4 miliona eura...", kazao je Dabović.

Član Senata Zoran Jelić je rekao je da DRI ukazuje na nepravilnosti, te da ne može da sudi da li je došlo do krivičnog djela, dok je član Senata Nikola Kovačević ukazao da bi trebalo sankcionisati partije kojima se godinama daje negativno mišljenje, a koje ne poštuju preporuke DRI.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Darmanović kazao je da je prošlogodišnja fiskalna politika Vlade bila usmjerena na otklanjanje prepreka ekonomskom rastu i razvoju i da je fiskalna politika u 2016. godini vođena u pravcu osiguranja održivosti javnih finansija.

"Prema podacima Monstata u 2016. godini ostvarena je stopa realnog rasta BDP-a od 2,9 odsto", kazao je Darmanović.

Na sjednicu nije došao peti član Senata Radule Žurić.

Bonus video: