Kupili zgradu, oslobođen prostor za džamiju

Stvoreni preduslovi da se prostor na kojem je nekada bila Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice

12160 pregleda 211 reakcija 16 komentar(a)
Zgrada Atlas banke, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Atlas banke, Foto: Goran Malidžan

Elektroprivreda Crne Gore kupila je zgradu Atlas banke u Pljevljima, za potrebe Funkcionalne cjeline Snadbijevanje. EPCG je zgradu kupila po cijeni od 349.000 eura, na licitaciji, koju je organizovala stečajna uprava Atlas banke.

Direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin kazao je da će novi objekat omogućiti kvalitetniju uslugu svim građanima i bolje uslove rada.

”Nakon odluke da napustimo objekat koji pripada Islamskoj zajednici, a koji je bio neuslovan kako za zaposlene, tako i za korisnike, odlučili smo da na javnoj licitaciji kupimo novi objekat koji je bio u vlasništvu Atlas banke po cijeni od oko 349 000 eura”, rekao je Rovčanin.

Kazao je da će zgrada u narednom periodu biti renovirana i da se očekuje da taj posao traje do dva mjeseca.

Rovčanin je u aprilu najavio da će EPCG preseliti na novu lokaciju službu naplate u Pljevljima, čime su stvoreni preduslovi da se taj prostor na kojem je nekada bila Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore. Vlasnik tog prostora bio je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Rovčanin i izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović sredinom maja uručili su reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću akt o povraćaju objekta Hadži Hasanove džamije.

Zgrada u kojoj se do sada plaćala struja u Pljevljima podignuta je na temeljima porušene Hadži Hasan džamije u Pljevljima šezdesetih godina prošlog vijeka. Da su se na tom mjestu obavljali vjerski obredi, danas jedino svjedoči minaret od 30 metara, na zapadnoj strani zgrade u kojoj građani danas plaćaju struju.

NVO “Husein-paša Boljanić” pokrenuo je peticiju kojom je traženo prestanak skrnavljenja Hadži Hasanove džamije, koju je potpisao veliki broj građana.

Džamija je eksproprisana 1963. godine i porušena, kao i groblje u njenom haremu. Od nje je ostao jedino kameni minaret visok oko 30 metara, kao svjedočanstvo jednog vremena. Na temeljima džamije sagrađena je zgrada Elektrodistribucije. Nije poznato vrijeme gradnje ove džamije, ali se zna da je imala dvorište koje je služilo kao groblje, u koje su se sahranjivali mještani istoimene mahale. Džamija je imala lijepe sofe i česmu u dvorištu. Od nje je ostao kameni minaret.

Prije deset godina urađena je sanacija minareta na porušenoj Hadži Hasan džamiji, koji je bila u veoma lošem stanju. Projekat sanacije minareta finansirala je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA). Urađeno je ojačavanje temelja minareta, ojačavanje kompletnog objekta savremenom tehnologijom karbonskim vlaknima, malterisanje, novi bakarni krovni pokrivač, gromobranska zaštita, sanirano unutrašnje kameno stepenište, urađena nova ulazna drvena vrata i kompletno čišćenje kamenih površina.

Bonus video: