Bojanić: Statut državne firme "Montenegro Works" nije u saglasju sa Odlukom o osnivanju

Ministri Mladen Bojanić i Đorđe Radulović i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović uzdržani prilikom glasanja za Statut “Montenegro Works”

61691 pregleda 231 reakcija 78 komentar(a)
Izvjesni dodatni troškovi za Vladu: Mladen Bojanić-, Foto: BORIS PEJOVIC
Izvjesni dodatni troškovi za Vladu: Mladen Bojanić-, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministar kapitalnih investicija investicija (MKI) Mladen Bojanić bio je uzdržan prilikom glasanja za Statutu nove državne firme “Montenegro Works” o čemu je dostavio pisano obrazloženje sa zahtjevom da uđe u zapisnik sjednice koja je elektronskim putem održana u srijedu kada je Vlada usvojila ovaj dokument.

Osim Bojanića, kako je “Vijestima” potvrđeno nezvanično u Vladi, uzdržani su bili i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar inostranih poslova Đorđe Radulović.

Na predlog ministra finansija Milojka Spajića usvojen je Statut ove firme.

”Vijestima” je zvanično iz Vlade, odnosno iz MKI, dostavljen pisani stav Bojanića.

Bojanić je ukazao da predlog Statuta nije prošao proceduru definisanu Poslovnikom Vlade (članovi 16 i 51), odnosno nije razmatran na sjednici Komisije za ekonomsku politiku (KEP), a nije obrazložen opravdan razlog hitnosti ili neki drugi naročito opravdan slučaj, u skladu sa članom 9, stav 1 uredbe o Vladi, kako bi se ova tačka usvojila bez održavanja sjednice.

”Predlog Statuta nije u saglasju sa članom 1 Odluke o osnivanju ‘Montengro Works’ koji glasi - ‘radi nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, kao i podrške u sprovođenju reformi u cilju efikasnijeg upravljanja istim, osniva se Montenegro Works’. U predlogu Statuta jedino je stavom 6 definisana ‘pretežna djelatnost - 70.22 konsultantske aktivnosti sa poslovanjem i ostalim upravljanjem’, pa je upitno kako će, poštujući odredbe zakona o privrednim društvima, zakona o obligacionim odnosima i uredbe o Vladi biti definisani međusobni odnosi između kompanija u većinskom državnom vlasništvu i Montengro Worksa. Privredna društva, bez obzira na vrstu i strukturu vlasništva, a u skladu sa zakonom o privrednim društvima, imaju svoje organe upravljanja, kao i jasno definisana prava akcionara i osnivača”, naveo je Bojanić.

Montenegro Works
foto: Screenshot

Ministar je ukazao da je članom 9 predloženog Statuta definisano da osnivač (Vlada) usvaja godišnji izvještaj o nadzoru nad firmama u većinskom vlasništvu države, ali nije definisano ko priprema izvještaj, kao i na osnovu kojih ovlašćenja “Montengro Works” vrši nadzor nad organima upravljanja tih firmi čija prava, obaveze i odgovornosti definiše zakon o privrednim društvima.

Bojanić je istakao da predlog Statuta nije utvrdio Odbor direktora “Montenegro Worksa” kako je definisano članom 10 Odluke o osnivanju, već je predlagač Statuta Ministarstvo finansija u ime Vlade.

”Ovdje napominjem da Odluka o osnivanju nije valjano urađena, pa se napravila konfuzija ko utvrđuje predlog Statuta, a prije izbora odbora direktora, što se moralo definisati jasnom odredbom u Odluci o osnivanju. Postupak osnivanja i donošenja Statuta nije pratila dokumentacija kojom se definiše vizija i strategija kompanije u osnivanju, poslovni plan, projekcije troškova i prihoda, odnosno bilo kojeg akta koji bi omogućio članovima Vlade da prilikom glasanja imaju približnu sliku o jasnim ciljevima i perspektivama rada ‘Montengro Worksa’”, ocijenio je Bojanić.

On smatra da predviđeni način finansiranja firme, a bez predloga finansijskog plana, upućuje na izvjesne dodatne troškove, odnosno dodatne uloge Vlade.

Montenegro Works
foto: Screenshot

”Još jednom naglašavam da sam saglasan sa potrebom boljeg i sveobuhvatnijeg praćenja rada i jačanja nadzora nad poslovanjem privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu, što u praksi pokazujemo radom Odjeljenja za unapređenje korporativnog upravljanja MKI, ali smatram da predloženi model nije regulatorno, ni poslovno adekvatan”, zaključio je Bojanić.

Iz dopisa koji je Bojanić uputio Generalnoj sekretarki Vlade Žani Praščević Milačić, vidi se da je elektronska sjednica održana na Whats App grupi u 16.39h, a ministar ukazuje i da sjednica nema redni broj.