Cijene pšenice rekordne, pregovori o hljebu još traju

Izvjesno novo poskupljenje brašna, pregovori Vlade sa pekarima i trgovcima za sada bez rezultata

32757 pregleda 198 reakcija 27 komentar(a)
Pekari traže da im se nadoknade troškovi, jer je Vlada ograničila cijene hljeba, Foto: Luka Zekovic
Pekari traže da im se nadoknade troškovi, jer je Vlada ograničila cijene hljeba, Foto: Luka Zekovic

Cijena pšenice na berzama nastavila je da raste i protekle sedmice i prestigla je iznos iz 2012. godine koji je do sada smatran apsolutnim rekordom.

Na novosadskoj Produktnoj berzi cijena pšenice prošle sedmice porasla je za 10,88 odsto na oko 20,2 euro centa po kilogramu bez PDV-a, što je za cent više u odnosu na rekordnu 2012. godinu. Prije samo dvije godine cijena je bila oko 15 centi po kilogramu.

Protekle sedmice, zbog odmora, nijesu okončani pregovori predstavnika triju ministarstava - poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja sa predstavnicima pekarske industrije i trgovine, oko ograničenja cijena osnovnih vrsta hljeba, pomoći pekarima i ograničavanju trgovačkih marži na hljeb.

Zbog dosadašnjeg rasta cijena brašna, ulja i goriva, Vlada je krajem jula ograničila cijene hljeba od 500 do 600 grama na 50 centi po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi. Nakon toga počeli su pregovori sa pekarima i trgovcima, ali su se cijene pšenice i brašna u međuvremenu povećale. Pekari su od svojih dobavljača dobili najave da će od septembra doći do novog rasta cijena brašna za 20 do 30 odsto, tako da su obesmišljene polazne osnove za pregovore od prije 20 dana.

”Pšenica je bila najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod. Početkom sedmice, tržišta su oštro rasla. Raznolika situacija zabilježena u Francuskoj i drugim evropskim izvoznim zemljama kada je reč o kvalitetu, uticala je da ova žitarica ima uzlazni trend i na domaćem tržištu. Prvog dana sedmice, kupoprodajni ugovori su zaključeni po cijeni od 23,50 din/kg bez PDV-a. Slaba ponuda, bila je razlog za intenzivniju tražnju za kupovinom od strane izvoznika, domaćih prerađivača i trgovaca. Sredinom sedmice na Evronekstu, zabilježen je oštar pad cijene, da bi krajem sedmice tržište pokazalo volatilnost i na taj način nadoknadilo gubitak. Posljedica ovakve okolnosti je visoka cijena od 24,20 din/kg bez PDV-a, koja je registrovana krajem sedmice. Posljednjeg dana tražnja na višem cjenovnom nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora, što ukazuje na pozitivan trend. Ponderisana cijena je iznosila 23,84 din/kg bez PDV-a (26,22 sa PDV-om), što predstavlja rast od 10,88 % u odnosu na prethodnu sedmicu”, naveli su iz Produktne berze u svom sedmičnom izvještaju.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne sedmice pšenica pojeftinila za 3,45%, a iz Produktne berze objašnjavaju zbog čega.

”Sa cijenom pšenice na najvišem nivou od početka sezone i povratka pšenice na nivo od 2013. godine, došlo je do poteza uzimanja profita, takođe motivisanog jačanjem dolara. Fondovi su prodali svoje pozicije. Cijenu pritiska i nedavno jačanje dolara”.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne sedmice pšenica poskupila za 12,50%.

”U Francuskoj je žetva napredovala krajem prošle nedjelje i tokom vikenda. Poljoprivrednici nastoje da napreduju što je brže moguće i izbjegnu mjestimične kiše. Prve vijesti o kvalitetu pokazuju raznoliku situaciju, naročito kod hektolitarske mase. Nakon prošlonedjeljnog rasta, cijene pšenice su na početku sedmice bilježile blago sniženje. Rast cijena trenutno izaziva oklijevanje kod kupaca, naročito na francuskom tržištu. Sa druge strane, tražnja u oblastima luka i dalje je prisutna zbog potrebe da se ispune isporuke”, naveli su iz Produktne berze.

Bolje vijesti bi mogle da stignu iz Ukrajine gdje je žetva pšenice u toku, i gdje suša nije imala uticaj jer se bilježi veći prinos nego prošle godine. Cijene imaju rast, ali su niže nego u Evropi i ostalim značajnijim svjetskim berzama. Problem je što veliki međunarodni trgovci već unaprijed kupuju značajne količine na ukrajinskom tržištu, pa će imati i uticaj na buduće cijene.

Nastavljen rast cijena i žitarica za stočnu ishranu, stočarima fali sijena

Trende rasta cijena iz proteklih sedmica nastavljen je i kod kukuruza za još 1,9 odsto i stočnog ječma za dodatnih 4,5 odsto, pa su cijene ovi proizvodi blizu rekorda iz 2012. godine.

Ovo će što će izazvati novi rast cijena stočnog brašna i pričiniti veliki problem stočarima, koji imaju i problem što zbog suše nije rodila trava i djetelina pa imaju prepolovljene količine raspoloživog sijena za zimu. Vlada je ranije odbila povećanje premija za stočare.

”Slaba ponuda kukuruza i pojačana potražnja od strane domaćih prerađivača, dovela je do rasta cijene od 1,90% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Kupoprodajni ugovori na FCA su realizovani u cijenovnom opsegu od 24,70 do 25,00 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom na paritetu CPT trgovalo po jedinstvenoj ceni od 25,40 din/kg bez PDV-a. Ovonedjeljna ponderisana cijena je iznosila 24,86 din/kg bez PDV-a (27,35 din/kg sa PDV-om)”, naveli su iz Produktne berze.

Stočni ječam, kako je navedeno, prodavan je po cijeni od 21,00 do 21,60 din/kg bez PDV-a (od 23,10 do 23,76 din/kg sa PDV-om), što je rast od 4,57%.

Takođe, očekuje se i rast cijena soje čija žetva koja u Vojvodini počinje u septembru.

”Ono što najviše zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu prinosi koji će biti umanjeni i daleko od očekivanih usljed suše i fitofagnih grinja koje su se pojavile kao posljedica visokih temperatura”, naveli su iz Produktne berze.

Na berzi u Čikagu kukuruz je pojeftinio tri odsto na oko 2016 dolara po toni.

”Potencijalni prinos kukuruza u Ohaju je procijenjen da će biti 10% veći nego prošle godine. Posmatranje u Južnoj Dakoti, državi najviše pogođenoj sušom, pokazuje niži potencijal, koji se procjenjuje da će biti 15% niži nego prošle godine. U Indijani i Nebraski potencijal prinosa je znatno iznad prošlogodišnjeg nivoa”, navode iz Produktne berze.

Na berzi u Parizu kukuruz je pojeftinio za 2,71 odsto, na oko 215 eura po toni.

Bonus video: