Radulović: Davanjem ocjene Medojeviću za člana Odbora direktora Prve banke izašao bih iz ustavnih okvira

Član Senata Državne revizorske institucije (DRI) cijeni društveni i politički angažman Medojevića

10495 pregleda 11 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Član Senata Državne revizorske institucije (DRI) Branislav Radulović naveo je da bi ga njegova ocjena podobnosti predsjednika Pokreta za promjen Nebojše Medojevića za mjesto člana Odbora direktora Prve banke dovela u poziciju da izađe iz svojih ustavnih kompetencija i ovlašćenja kao člana tog organa.

"S obzirom da ste mi molbu za davanje preporuke uputili ne samo na lično ime već i kao članu Senata DRI, dužan sam naglasiti da je Senat kolektivni organ, koji svoje nadležnosti crpi iz člana 144 Ustava Crne Gore. Moja dalja ocjena u dijelu Vaše formalne podobnosti za izbor na funkciju za koju se kandidujete dovela bi me u poziciju da bih izašao iz svojih ustavnih kompetencija i ovlašćenja koje imam kao član ovog kolektivnog organa", navodi se u pismu Radulovića upućenom Medojeviću, u koji su "Vijesti" imale uvid.

Medojević se ranije pismom obratio guverneru Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoju Žugiću, direktoru Uprave prihoda Aleksandru Damjanoviću i Raduloviću, kako bi zatražio preporuke za izbor člana Borda direktora Prve Banke u ime manjinskog akcionara Elektroprivede Crne Gore (EPCG).

Radulović je u odgovoru Medojeviću poručio da mu je profesionalni i ukupni društveni angažman Meojevića poznat duže od tri decenije, počev od studentskih dana kada je bio osnivač prve studenske i antiratne organizacije i kada je, kako je kazao, suprotno tadašnjim društvenim oklnostima, zastupao progresivne građanske stavove i uvjerenja.

"U dijelu profesionalne karijere upoznat sam sa Vašim radnim angažmanom, primarno u Agenciji za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja u kojoj ste, pored redovnih radnih obaveza, dodatno se istakli objavljivanjem više publikacija i članaka na temu masovne vaučerske privatizacije, prestruktuiranja privrednih subjekata, tranzicije itd. Kvalitet istih potvrđuju dobijene recenzije eminentnih profesora i javnih djelatnika. Stoga, čini mi zadovoljstvo da smo u ovom dijelu Vašeg angažmana, kao i u periodu građanskog i antiratnog aktivizma, imali uspješnu saradnju", navodi se u pismu.

Radulović je ukazao da kada je u pitanju angažman u Skupštini Crne Gore da je Medojević, bez obzira da li je nastupao sa pozicije opozicionog ili pozicionog poslanika uvijek afirmativno i sa posebnim respektom komentarisao nalaze DRI.

"U Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao i na drugim odborima na kojima su razmatrani nalazi DRI, uz aktivno učešće, davali ste podršku glasajući za zaključke kojima su podržane preporuke vrhovne državne revizije. Na ovaj način dali ste doprinos izgradnji i unapredjenju eksterne budžetske instutcionalne kontrole u Crnoj Gori", saopštio je član Senata DRI.

Bonus video: