Hljeb zamrznut, ostalo će poskupiti

Prema informacijama “Vijesti”, zbog rasta cijena brašna i novih najava rasta u septembru, vjerovatno je da će pekari poskupiti svoje druge proizvode i tako pokriti troškove

21582 pregleda 277 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Cijena vekne osnovne vrste bijelog hljeba od pšeničnog brašna od danas neće biti skuplja od 50 centi, a to će prema Uredbi Vlade nadzirati tržišna inspekcija.

Ograničenje cijena osnovne vrste hljeba dio je dogovora između predstavnika Vlade, pekarske grupacije Privredne komore i trgovaca, zbog globalnog rasta cijena pšenice i brašna izazvane padom prinosa zbog suše.

Prema informacijama “Vijesti”, zbog rasta cijena brašna i novih najava rasta u septembru, vjerovatno je da će pekari poskupiti svoje druge proizvode i tako pokriti troškove.

Bilo je predloga i da se svi troškovi ne prebaciju samo na pekare i trgovce, već i na Vladu i potrošače po nekoliko centi po vekni.

”Preporuke Vlade su urađene uz saglasnost predstavnika pekarske industrije i trgovačkih lanaca, jer je bilo neophodno obezbijediti da zadržavanje cijene vekne osnovne vrste hljeba na nivou od 50 centi ne ugrozi poslovanje ova dva sektora. Preporukama je definisano da proizvođačka cijena hljeba ne može biti veća od 42 centa po vekni, a marže trgovaca od 17 odsto”, saopšteno je iz Grupacije pekarske industrije.

Bonus video: