"veći broj zakonskih nepravilnosti"

UPC: Hotel "Grand" nije kažnjen zbog šest eura, povrijeđene odredbe više poreskih propisa

U saopštenju se navodi da hotel "Grand" promet ne evidentira putem fiskalnog servisa, kao i da nije uredno izvršio prijavu zaposlenih radnika zatečenih u objektu, te da nije vršio prijavu gostiju u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast duži vremenski period

25938 pregleda 222 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava prihoda i carina (UPC) saopštila je danas da je tokom inspekcijskog nadzora hotela "Grand" na Cetinju utvrđeno da su povrijeđene odredbe više poreskih propisa.

U saopštenju se dodaje i da hotel "Grand" promet ne evidentira putem fiskalnog servisa, kao i da nije uredno izvršio prijavu zaposlenih radnika zatečenih u objektu, te da nije vršio prijavu gostiju u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast duži vremenski period.

"Dakle, jasno je da se ne radi o sankcionisanju "zbog 6 eura" kako je pogrešno prenijeto od strane jednog, istina, manjeg, broja medija, već o većem broju zakonskih nepravilnosti, zbog kojih su u drugim sličnim slučajevima preduzimane, preduzimaju se i preduzimaće se, zakonom utvrđene mjere", ističe se u saopštenju UPC.

"Vijesti" su ranije danas objavile da je cetinjski hotel zatvoren zbog sumnje da su počinili dva krivična djela - utaja poreza i oštećenje povjerilaca.

Na to su reagovali iz hotela "Grand" " dostavivši "Vijestima" rješenje kojim je UPC zatvorila taj objekat na 90 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa u ukupnom iznosu od šest eura i neprijavljivanja tri radnika na obavezno socijalno osiguranje.

Iz UPC su kazali i da njihovi inspektori u sklopu redovnih aktivnosti svakodnevno sprovode postupke inspekcijskog nadzora velikog broja poreskih obveznika, te da su kontrolišući poslovanje poreskih obveznika na terenu, izvršili inspekcijski nadzor obveznika doo "Izbor Consulting" Bar, u okviru kojeg kako su rekli posluje Hotel "Grand" sa Cetinja na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji sa AD "Izbor" Bar.

Poručili su i da "treba imati u vidu da je ugostiteljska djelatnost u posebnom fokusu pažnje poreske inspekcije od početka ljetnje turističke sezone i da su u tom smislu obavljene i obavljaju se kontrole kod desetine i stotine ugostiteljskih objekata".

"Imajući u vidu navedeno, predmetni obveznik sankcionisan je u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji mjerom zabrane obavljanja djelatnosti do otklanjanja nepravilnosti, a ne duže od 90 dana, uz očekivanje da i ovaj obveznik, kao i ostali, u najkraćem roku otkloni nepravilnosti, kako bi nastavio sa obavljenjem aktivnosti, i urednim plaćanjem poreskih obaveza" zaključuje se u saopštenju UPC.