Vuković o biznis zonama: Posao za preko 2.000 ljudi, investicije vrijedne desetine miliona

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović je precizirao da je broj pristiglih prijava 17, što bi značilo, ukoliko bi se sve prijave realizovale, da bi se otvorilo 2.791 novih radnih mjesta

11626 pregleda 107 reakcija 1 komentar(a)
Sa današnjeg presa, Foto: Ivan Ivanović
Sa današnjeg presa, Foto: Ivan Ivanović

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je danas na pres konferenciji, povodom predstavljanja rezultata javnog poziva za izbor korisnika biznis zona, da je to jedna od najvažnijih tema za Podgoricu u mandatu ove gradske uprave.

"Biznis zone predstavlja ozbiljan razvojni resurs, možda najozbiljniji Glavnog grada, a u ekonomskom smislu, u jednom dijelu moguće čak i Crne Gore", kazao je Vuković.

On je naveo da, ako bi se realizovali dostavljeni biznis planovi, da bi to značilo da bi Podgorica u narednih pet godina na prostoru biznis zona dobila infrastrukturu vrijednu više miliona i investicije vrijedne više desetine miliona.

"I ono što je najvažnije da bi na tom prostoru dobili preko 2.000 radnih mjesta", naveo je Vuković.

Dodao je da biznis zone predstavljaju sistemski odgovor u teškim vremenima usljed krize izazvane koronavirusom, te da će ostatak mandata gradske uprave biti usmjeren na socio-ekonomske teme.

Pristiglo 17 prijava, "najodgovorniji će odlučivati o njima"

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović kazao je da je Opština opredijelila "atraktivan prostor" za deset biznis zona, koje se prostiru na površini od preko 3.000 hektara u dijelu od Tuškog puta do Aerodroma Podgorica.

On je precizirao da je broj pristiglih prijava 17, što bi značilo, ukoliko bi se sve prijave realizovale, da bi se otvorilo 2.791 novih radnih mjesta.

"Ukupna vrijednost investicija je 310 miliona eura, dok je za komunalno opremanje ponuđeno 20 miliona eura", kazao je Vešović.

biznis zone
foto: Ivan Ivanović

On je dodao da će komisija, koju je oformio gradonačelnik Vuković, raditi na ocjenjivanju pristiglih ponuda na bazi bodovanja kriterijuma, koji se odnose na broj ponuđenih novih radnih mjesta, vrijednost investicije, obim infrastrukture, zaštitu životne sredine i rok realizacije investicije.

biznis zone
foto: Ivan Ivanović

Na pitanje ko će činiti komisiju koja će ocjenjivati pristigle prijave, Vuković je kazao da će nju činiti "najodgovorniji ljudi u sistemu glavnog grada".

Dodao je da očekuje da komisija do kraja oktobra napraviti rang-listu investitora.

Postoji investitor za izgradnju gradske bolnice

Vešović je kazao da se pristigle ponude uglavnom odnose na skladištenja, magacinske prostore, radne pogone za prerade i dorade pakovanja, izložbene prodajne salone, zone industrije skladištenje, ugostiteljske objekte...

On je dodao da su dobili i ponudu za izgradnju gradske bolnice u okviru biznis zone, ali nije želio da otrkije potencijalnog investitora, kako ne bi prejudicirao odluku komisije.

U zavisnosti od ponuđača, rok izgradnje kreće se oko pet godina.

Za korisnike biznis zona predviđene su olakšice koje se odnose na: davanje zemljišta u zakup do trideset godina, mogućnost kupovine zemljišta po procijenjenoj vrijednosti sa mogućnošću otplate u 60 mjesečnih rata, umanjenje naknade za komunalno opremanje,oslobađanje od plaćanja naknade za korišćenje opštinskih puteva na period od 10 godina...

Vešović je naveo da je javnim pozivom precizno definisano da će prednost, u slučaju da postoji više zainteresovanih investitora za jednu istu parcelu, imati ponuđač, koji je ponudio u zakup više urbanističkih parcela u odnosu na onoga ko je ponudio zakup jedne urbanističke parcele, ukoliko je riječ o povezanim djelatnostima.

Javnim pozivom koji se odnosi na ovaj dio navedeno je da "ako dvije ili više ponuda za zakup i kupovinu zemljišta se odnose na istu parcelu i imaju isti broj bodova, prednost ima ponuda koja ispunjava kriterijume za zakup zemljišta. Ako dvije ili više ponuda za zakup zemljišta imaju isti broj bodova, ugovor će se zaključiti sa privrednim subjektom čija ponuda se odnosi na veći broj parcela i ako se radi o povezanoj djelatnosti".

biznis zone
foto: Ivan Ivanović
biznis zone
foto: Ivan Ivanović

Bonus video: