"UČINAK MANJI IZMEĐU 40 I 50 ODSTO"

Krivokapić: Suša je jedini faktor koji je uticao na manju proizvodnju naših hidroelektrana

“Izraženo u fizičkim pokazateljima, za osam mjeseci hidroelektrana (HE) Perućica proizvela je oko 295 gigavat sati (GWh) električne energije ili 42 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u istom periodu HE Piva sistemu isporučila oko 257 GWh, 50 odsto manje u odnosu na uporedni period”, naveo je Krivokapić
92 pregleda 0 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.02.2019. 14:57h

 Proizvodni učinak crnogorskih hidroelektrana u osam mjeseci manji je između 40 i 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, usljed nezapamćene suše s kraja prošle i tokom ove godine, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom, Darko Krivokapić, kazao je da su skromni rezultati hidroenergetskih objekata EPCG još drastičniji ukoliko se uporede sa projektovanim vrijednostima za taj period godine.

“Suša je jedini faktor koji je uticao na manju proizvodnju naših hidroelektrana, jer je i pored redovnih godišnjih i kapitalnih remonata njihova spremnost bila maksimalna. Jedan od pokazatelja sušne godine je i činjenica da je za osam mjeseci na slivnom području rijeke Zete ukupno palo 687 litara po metru kvadratnom (lit/m2) vodenog taloga, što je 62 odsto od prosječne količine padavina”, rekao je Krivokapić listu Elektroprivreda.

U istom periodu prošle godine ukupno je, kako je dodao, palo 1,2 hiljade lit/m2.

“Izraženo u fizičkim pokazateljima, za osam mjeseci hidroelektrana (HE) Perućica proizvela je oko 295 gigavat sati (GWh) električne energije ili 42 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u istom periodu HE Piva sistemu isporučila oko 257 GWh, 50 odsto manje u odnosu na uporedni period”, naveo je Krivokapić.

Podaci su još lošiji za sedmi mjesec kada je HE Perućica proizvela oko sedam GWh električne energije, čak 73 odsto manje od planiranog, a HE Piva oko 20 GWh ili 68,5 odsto manje od bilansom projektovanih količina energije.

“HE Perućica je u avgustu bila van pogona zbog redovnog godišnjeg remonta opreme i postrojenja, dok je proizvodni učinak Pive od blizu 39 GWh električne energije bio 44 odsto manji od planiranog za taj mjesec”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, manjak padavina redukuje proizvodne rezultate hidroelektrana, ali se to nije i neće odraziti na snabdijevanje kupaca.

“Nedostaci se obezbjeđuju iz uvoza i vjetroelektrana, a okosnicu čini proizvodnja Termoelektrane (TE) Pljevlja koja je za osam mjeseci proizvela 765,5 GWh, 14 odsto više od proizvodnje tokom prošle godine”, precizirao je Krivokapić.

On je rekao da TE Pljevlja, u ovakvim periodima, predstavlja pravi oslonac elektroenergetskog sistema kao što je bio slučaj tokom prva dva mjeseca koje su obilježile ekstremno niske temperature sa periodom bez padavina.

“Radi redovnog snabdijevanja cjelokupnog konzuma u uslovima izraženog deficita električne energije, u junu je uvezeno oko 152 GWh električne energije, julu oko 97 GWh i avgustu 135 GWh”, kazao je Krivokapić.

Tokom jula, 36 odsto potreba za električnom energijom podmireno iz uvoza, dok je u avgustu taj procenat iznosio 42 odsto.

Krivokapić je naveo i da je nedostatak električne energije u regionu podigao cijene na referentnoj berzi u Mađarskoj (HUPX), koje su znatno više u odnosu na isti period prošle godine.

“Bez obzira na sve, cijene električne energije za krajnje kupce ostaće nepromijenjene”, zaključio je Krivokapić.

Preporučujemo za Vas