Martinović: Vodovodni sistem Prijestonice stariji od 30 godina, pa iscuri 80 odsto vode

Investicijom do 10 miliona eura iz kredita EIB-a bismo rekonstruisali mrežu i pumpe. Računi za struju bi pali sa 1,3 miliona na najviše 200 hiljada, pa bismo mogli da ih plaćamo, kazao je Martinović

19675 pregleda 73 reakcija 48 komentar(a)
Petar Martinović, Foto: vikct.me
Petar Martinović, Foto: vikct.me

Elektroprivreda može obustaviti snabdijevanje električnom energijom pumpnih stanica “Vodovoda i kanalizacija Cetinje” (ViK), što vjerujem da neće uraditi u situaciji pandemije COVID-19, jer bi isto imalo posljedice po zdravlje građana Prijestonice. Vjerujem da će EPCG nastaviti s pregovorima s Prijestonicom Cetinje i ViK kako bi se pronašao model plaćanja obaveza na obostrano zadovoljstvo”, kazao je “Vijestima” direktor cetinjskog Vodovoda Petar Martinović.

Vodovod za struju duguje 8,3 miliona eura, a dug se gomila od 2014. godine. Nedavno je pravosnažna postala presuda za dug od 317 hiljada eura za 2014. i 2015. godinu po tužbi koja je pokrenuta 2016, a uskoro bi to mogle postati i još dvije od 1,7 i 3,1 milion eura.

Vodovodni sistem Prijestonice Cetinje, kako je kazao Martinović, nije rekonstruisan više od 30 godina, a određeni djelovi grada kao što je uže gradsko jezgro i znatno duže. Dotrajalost je razlog velikog broja kvarova, a prošle godine su ih imali 416, pa iz takve mreže iscuri 80 odsto potisnute vode.

Martinović je kazao da je dugoročno rješenje u potpunoj zamjeni vodovodne mreže, kao i u remontu pumpnih stanica, zamjeni agregata i izgradnji novih trafostanica, čime bi se godišnji računi za utrošenu električnu energiju smanjili sa sadašnjih 1,3 miliona eura na najviše do 200 hiljada, koje bi Vodovod mogao redovno da izmiruje. Do tada bi račune za struju plaćali iz prihoda Cetinja po Zakonu o Prijestonici.

On je naveo da su se više puta pismeno obraćali novoj upravi EPCG, ali da je tek nakon kontakta sa članom Odbora direktora EPCG Rajkom Radusinovićem, prihvaćeno i dogovoreno održavanje sastanka.

”Na sastanku 4. septembra su predstavnici Prijestonice i ViK predočili model plaćanja dugovanja za utrošenu električnu energiju. Navedeni model plaćanja obaveza nije naišao na potpuno razumijevanje predstavnika EPCG. U korektnoj komunikaciji dogovoreno je da će EPCG uvažiti molbu i odložiti postupak prinudne naplate po pravosnažnoj presudi Apelacionog suda u iznosu od 317.004,95 eura jer je prihvaćena argumentacija Prijestonice Cetinje da se plaćanje obaveza može izvršiti tako što bi Ministarstvo finansija preusmjerilo novac koji je budžetom planiran za rekonstrukciju vodovodne mreže za plaćanje dugovanja po pravosnažnoj presudi. Informisan sam da je Ministarstvo finansija obavijestilo EPCG da će se izdati saglasnost i da će biti plaćeno dugovanje”, kazao je Martinović.

Očekuje se nastavak pregovora na osnovu modela kojeg su ponudili prema kojem bi se dug plaćao od prihoda iz Zakona o Prijestonici, prema kojem Vlada budžetu Cetinja preusmjerava jedan odsto državnog tekućeg budžeta.

On je naveo da je i ranije plaćanje dugova za struju rješavano zajedno s Vladom, jer ViK nije u mogućnosti da iz sopstvenih prihoda plaća ove račune.

Martinović je kazao da s julskim računom ukupan dug za struju iznosi 8.286.881,19 eura, kao i da se 30 odsto tog duga odnosi na zateznu kamatu. On navodi i da dug datira unazad nekoliko decenija.

Prema njegovim riječima, prošle godine su im stigli računi za struju od 1.347.468,50 eura, a nisu platili ni eura jer Prijestonica Cetinje nije dobila odgovor od Ministarstva finansija po osnovu zahtjeva od 29. septembra kojim je tražena saglasnost za preusmjeravanje 500.000 eura na plaćanje dijela duga EPCG. On je naveo da su 2019. platili 300 hiljada eura, a u 2018. 500 hiljada eura.

”U periodu od 2006. godine zaključno sa 2019. godinom EPCG je plaćen iznos od 10.506.825,39 eura, pri čemu su plaćanje obaveza dominantno izvršili Vlada i Prijestonica Cetinje. Od početka ove godine do 31. jula EPCG nam je fakturisala iznos od 756.836,54 eura, od čega se na kamate odnosi 283.222,06 a na utrošenu električnu energiju 473.614,48 eura”, kazao je Martinović.

Povezani članci

09. Septembar 2021.

Cetinju još prijeti žeđ zbog duga za struju

Kako je kazao u toku je priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju kompletne gradske vodovodne mreže, na osnovu kojeg bi se moglo konkurisati za povoljni kredit kod Evropske investicione banke. Rok za izradu projektne dokumentacije je novembar 2021. godine, vrijednost investicije bila bi između osam i 10 miliona, a radovi bi trajali godinu i po.

Martinović navodi da bi tender za rekonstrukciju mogao biti raspisan naredne godine, a da bi se već 2024. godine vidjeli efekti kroz smanjenje gubitaka voda i troškova za struju na maksimalno 200.000 eura godišnje, umjesto 1,3 miliona.

Potraživanja Vodovoda od potrošača iznose 3,2 miliona eura, od čega se na sumnjiva i sporna potraživanja odnosi 601.216 eura. Stepen naplate računa je 77,75 odsto.

Najkomplikovaniji sistem vodovoda u regionu

Sistem vodosnabdijevanja Prijestonice Cetinje je najkompleksniji u Crnoj Gori po visini dizanja (pumpanja) vode i jedan od najkompleksnijih u regionu. Visina dizanja vode od vodoizvorišta do najviše tačke duž transportnih cjevovoda iznosi 647 metara nadmorske visine.

”Cetinje se snabdijeva dominantno sa vodoizvorišta “Podgor” (174 m.n.v.), koje se nalazi u opštini Bar. Na vodoizvorištu “Podgor” se nalazi istoimena pumpna stanica, s koje se voda prepumpava do druge pumpne stanice “Višnjica” koja se nalazi na 504 m.n.v. Iz pumpne stanice “Višnjica” voda se pumpa do prekidne komore “Velja gora” koja se nalazi na 821 m.n.m. i koja predstavlja najvišu kotu”, naveo je Martinović.

Iz prekidne komore “Velja gora” voda se transportuje gravitacionim cjevovodima do Cetinja kroz tri rezervoara, a ukupna dužina cjevovoda je 22,4 kilometra.

S obzirom da se voda mora pumpati i prepumpavati s ovolikom visinskom razlikom, pumpe moraju raditi non-stop što uzrokuje veliku potrošnju električne energije.

Cetinje koristi i vodoizvorišta “Uganjska vrela” ali samo zimi jer u toku proljeća, ljeta, jeseni presuši.

Martinović je kazao da su pripremljeni projekti adaptacije pumpi, zamjene agregata i izgradnje novih trafostanica.

Bonus video: