Firme bolje posluju, veće uštede, čekaju tužilaštvo

Nove uprave Crnogorske i Barske plovidbe sada ugovaraju bolje poslove, novi veliki posao očekuje i Luka Bar, saopšteno iz Ministarstva

5121 pregleda 3 komentar(a)
Dvadeset državnih kompanija potražuje 313 miliona eura: Sa konferencije Ministarstva za kapitalne investicije, Foto: Savo Prelević
Dvadeset državnih kompanija potražuje 313 miliona eura: Sa konferencije Ministarstva za kapitalne investicije, Foto: Savo Prelević

Većina od 20 državnih kompanija iz nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicije je za šest mjeseci ove godine popravila svoje poslovanje, odnosno povećali su prihod ili smanjili gubitke.

Državnom tužilaštvu predato je 12 informacija o mogućim krivičnim djelima iz perioda bivše vlasti od čega je tužilaštvo uzelo u rad devet predmeta, jednu odbacilo a za dvije nema informacija.

Ministarstvo je raskinulo više dosadašnjih ugovora o nabavkama kao što su sa Automoto savezom i za štampanje pomorskih dokumenta gdje su ostvarene velike uštede a povećan kvalitet.

To je saopšteno juče na konferencije Ministarstva kapitalnih investicija.

Kako je saopštila predstavnica Odjeljenja za korporativno upravljanje Ana Tošanić Radunović, devet kompanija je za šest mjeseci ostvarilo profit od ukupno 26,4 miliona eura, dok je 11 imalo gubitke od 11,6 miliona eura.

Največi profit imali su Elektroprivreda od 17 miliona eura, Crnogorski elektroprenosni sistem od 8,6 miliona, Monteput od 238 hiljada, Marina Bar od 179 hiljada eura, Luka Bar od 93 hiljade, Montenegro bonus 60 hiljada, Rudnik uglja 56 hiljada, Željeznički prevoz 48 hiljada i Crnogorski operater tržišta električne energije sa profitom od 4,6 hiljada eura.

Od kompanija koje su negativno poslovale najlošiji rezultat imali su Aerodromi 3,6 miliona, dok je Crnogorski elektrodistributivni sistem imao neto gubitak od dva miliona eura iako je prije odbitaka EBITDA (kamata, porez na dobit i amortizacija) rezultat bio pozitivan i iznosio 10,4 miliona eura.

Barska plovidba je ostvarila gubitak od 1,6 miliona eura, iako je i ona prije EBITDA imala pozitivan rezultat od 543 hiljade eura. Novi avioprevoznik “To Montenegro” je za šest mjeseci ostvario gubitak od 1,3 miliona eura, a praktično je počeo sa komercijalnim letovima tek od 10. juna.

Montekargo, teretni željeznički saobraćaj, je imao gubitak od 1,2 miliona eura. Crnogorska plovidba imala je neto gubitak od 914 hiljada eura, iako je prije EBITDA bila pozitivna za 389 hiljada eura. Preduzeće “Održavanje željezničkih voznih sredstava” poslovalo je sa gubitkom od 316 hiljada eura, a Željeznička infrastruktura od 199 hiljada. Za isti period Zeta energy poslovala je nagativno za 105 hiljada, Berza električne energije za 19 hiljada i posebna firme EPCG Beograd za 9,4 hiljade eura.

U odnosu na 2020. godinu 12 kompanije je ostvarilo bolji rezultat, a sedam je imalo lošiji.

Ministar Mladen Bojanić je naveo da će Crnogorska plovidba sada sa istim korisnikom ugovorila cijenu najma po mnogo boljoj cijeni od 16,5 hiljada eura dnevno, u odnosu na osam hiljada koliko je ranije iznosio, tako da očekuje da kompanija sada nastavi mnogo bolje da posluje. Barskoj plovidbi, kako je naveo postojeći ugovor traje do novembra, pa i za tu kompaniju očekuje da će ugovoriti najam po mnogo boljoj cijeni, kao i da Luka Bar pregovara oko jednog novog značajnog posla.

Tošanić Radunović je navela da je u ovih 20 kompanija na kraju juna radilo 6.798 zaposlenih, što je za jedan odsto više nego u istim periodu prošle godine a za 0,4 odsto manje nego u 2019. godini. Najveći rast broja zaposlenih u posljednje dvije godine imali su CEDIS i EPCG, za pet i sedam odsto, dok su najveći pad broja radnika imali Aerodrodromi za 25 odsto sa 979 na 736.

Na pitanje zbog čega je došlo do rasta broja zaposlenih u CEDIS-u i EPCG, ona je navela da je to pitanje za menadžmente tih kompanija ali i da povećanje broja zaposlenih prati i rast prihoda tih kompanija.

Predstavljeni su i podaci o potraživanjima ovih državnih kompanija iznose 313 miliona eura, od čega je 247 starije od 180 dana. Pojedinačno najveće potraživanja je elektroenergetskih kompanije od KAP-a u stečaju od 53 miliona eura, zatim slijede Vodovod Cetinje sa 8,1 milion eura duga za struju na kraja juna, Montenegro erlajns je ostao dužan Aerodromima 5,7 miliona...

Tužilaštvo izviđa devet od 12 sumnjivih poslova

Ispred odjeljenja za borbu protiv korupcije Milorad Milošević da su za proteklih osam mjeseci rada predali tužilaštvu 12 informacija o mogućim krivičnim dijelima u radu bivših uprava ovih preduzeća, a da potencijalna šteta vrijedi više desetina miliona eura. Prema informacijama koje su dobili u odgovorima iz tužilaštva u devet slučajeva je pokrenut izviđaj.

On je naveo da se po tri informacije odnose na sporna dešavanja u Montekargu i Željezničkoj infrastrukturi, a ostalo na Barsku plovidbu, EPCG, Crnogorsku plovidbu i sumnjivi izvoz 2,6 hiljada tona rude boksita iz Nikšića.

Informacije se odnose na spornu kupovini i ugovoranja poslova za brodove Crnogorske i Barske plovidbe, sumnjive ugovore o isporuci struje Toščeliku, partijskim zapošljavanjima u željezničkim kompanijama, pretovaranju vagona Montekarga, spornim tenderima Željezničke infrastrukture,...

Milošević je kazao da su proteklom periodu zaustavili više spornih tendera čije su vrijednosti bile od 100 hiljada eura do 20 miliona.

Štampanje pomorskih dokumenata sada može i sedam puta jeftinije

Miodrag Rašović iz odjeljenja za finansijsko poslovanje i javne nabavke kazao je da su nakon analize ugovora o javnim nabavkama iz prethodnog ministarstva uspjeli da nove sklope po znatno povoljnijim cijenama, uz zadržavanje istih ili poboljšanje kvaliteta usluga.

”Za usluge informacije i pomoć na putevima od Automoto saveza ranije je plaćano godišnje 650 hiljada eura, sada smo sklopili novi ugovor za 270 hiljada eura uz povećanje obima usluga i uštedu od 380 hiljada eura. Građani će imati uskoro i aplikaciju gdje će moći da dobiju usluge od AMS. Za štampanje pomorskih ovlašćenja ranije je plaćano godišnje 150 hiljada, sada smo tu uslugu dobili za 20 hiljada. Za drugi dokument za koji je ranije plaćano godišnje 50 hiljada eura, sada smo dobili ponudu od sedam hiljada”, kazao je Rašović.

Kao primjer racionalizacije on je naveo i da su troškovi Ministarstva za gorivo smanjeni za 55 odsto u odnosu na isti period prošle godine, iako su lani trebali biti manji zbog epidemioloških mjera o ograničenju kretanja.

Na pitanje da li će biti provjeravani raniji ugovori o štampanju dokumenata za pomorce po znatno višim cijenama, Rašović je kazao da će sve biti provjereno.

Bonus video: