Bivši čelnici Eurostata podržali Radojević: Što su podaci relevantniji velika je vjerovatnoća da ih targetira politika

Radojević je rekla da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja od Monstata traži da do kraja 2021. godine sprovede popis, bez ispunjenih preduslova koji garantuju kvalitet, potpuno suprotno od onoga što je planirao Monstat

12959 pregleda 19 komentar(a)
Radojević, Foto: Savo Prelević
Radojević, Foto: Savo Prelević

Zavod za statistiku Crne Gore Monstat se ovih dana suočava sa političkim pritisakom bez presedana, kazala je direktorica Gordana Radojević.

Radojević je rekla da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja od Monstata traži da do kraja 2021. godine sprovede popis, bez ispunjenih preduslova koji garantuju kvalitet, potpuno suprotno od onoga što je planirao Monstat.

"Kao direktorica, pismeno sam upozorila ministra o kršenju Zakona o statistici i Kodeksa prakse evropske statistike. Umjesto rasprave, pokrenuta je procedura za moje otpuštanje, na osnovu razloga koji su izmišljeni. Jedan od to je pilot projekat u poljoprivredi čiji rezultati nisu još objavljen, tvrdeći da sam kao direktrica izazvala ogromnu štetu za poljoprivredu", napisala je Radojević na Linkedinu.

Poručila je da vjeruje da će se Monstat uskoro vratiti na evropski put na kojem je već 15 godina.

Bivši direktor Eurostata Valter Rademaher napisao je da što su statistički podaci relevantniji velika je vjerovatnoća da ih targetira politika.

"Evropski statistički kodeks je u opasnoj zoni. Naravno Kodeks se odnosi na statističare i statističke ustanove. Možda još važnije treba istaći da je jednako obavezujući za korisnike i klijente u političkoj areni. Nadam se da vaši problem biti riješeni", poručio je on Radojević.

Bivši direktor Eurostata za međunarodnu saradnju i ključne statističke indikatore Piter Everas proučio je da mu je žao što čuje zabrinjavajuće novosti, te da se nada da dobija dovoljni pomoći od Eurostata.

Ekspert Eurostata koji je tokom popisa 2011. godine sarađivao sa Monstatom, Roberto Bjankini, kazao je da podržava Radojević i Monstat u trenutnim teškim okolnostima.

"Kao nezavisni ekspert za popis, direktno sam posmatrao sprovođenje posljednje statističke akcije 2011. koja je jednoglasno proglašena za vrlo kvalitetnu. Nadam se da će se to isto desiti i sa narednim popisom, sa adekvatnim pripremama i treningom statističara. To su osnovni, međunarodno prepoznati preduslovi, za uspješan popis stanovništva i domaćinstava", rekao je Bjankini.

Bonus video: