optužili Udruženje penzionera Podgorica za nesavjestan rad u poslovanju

Dio penzionera pita gdje ide njihov novac

Iz Odbora su precizirali da je prema finansijskom izvještaju za 2020. godinu opredijeljeno 61.247 eura za humanitarnu pomoć, a da je najugroženijim penzionerima isplaćeno 38.350 eura manje od pripadajućih

8880 pregleda 6 komentar(a)
Navodno 1.300 penzionera ostalo bez  humanitarne pomoći:Ilustracija, Foto: Shutterstock
Navodno 1.300 penzionera ostalo bez humanitarne pomoći:Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odbor za koordinaciju aktivnosti penzionera optužio je krovnu organizaciju Udruženje penzionera Podgorica, koja broji oko 30.000 članova, i njihovog predsjednika Iliju Stanišića za nesavjestan rad u poslovanju i za nenamjensko trošenje novca od članarina koje penzioneri uplaćaju udruženju, dok je Stanišić odbacio te tvrdnje kao neosnovane na osnovu inspekcjiskih istraga.

Iz Odbora su precizirali da je prema finansijskom izvještaju za 2020. godinu opredijeljeno 61.247 eura za humanitarnu pomoć, a da je najugroženijim penzionerima isplaćeno 38.350 eura manje od pripadajućih.

”Na taj način je oko 1.300 penzionera Podgorice ostalo bez ikakve pomoći. Iz izvještaja se, takođe, vidi da je praksa zakidanja penzionera na ovom važnom segmentu prisutna godinama. Prostim računanjem došlo se do podatka da je u periodu od 2016. do 2020. godine penzionerima otuđeno oko 180 hiljada eura, a u zvaničnim dokumentima se ne navodi u koje svrhe su tolika sredstva potrošena”, kazali su iz Odbora penzionera.

Stanišić je “Vijestima” rekao da su navedene stvari pobrojane u krivičnim prijavama koje je podnio Odbor za koordinaciju aktivnosti penzionera protiv organizacije na čijem je čelu, a koje je policijska istraga i finansijska inspekcija Uprave prihoda u nekoliko navrata odbacila, nakon što je utvrdila da da nema nesavjesnog poslovanja.

”Utvrdili su da nema elemenata prekršajne, a kamoli krivične prijave. Uprava prihoda je godinama pregledala izvještaje i ništa sporno nisu našli”, rekao je Stanišić i dodao da odbor koji ga optužuje nigdje nije registrovan.

Naveo je da su svi finansijski izvještaji do sada bili transparentni, te da je u njihove prostorije dobrodošla svaka inspekcija da provjeri da li je bilo nepravilnosti.

Iz odbora su poručili i da je penzionerima iz nekoliko mjesnih udruženja uskraćeno zakonsko pravo na pristup finansijskoj dokumentaciji.

”Pristup dokumentaciji o finansijskom poslovanju onemogućen je isključivo samovoljom, drskim i arogantnim postupcima predsjednika Udruženja penzionera Podgorica. Sumnjamo da se na taj način želi prikriti bezobzirno rasipanje i teške zloupotrebe novca iz kase Udruženja”.

Stanišić je s druge strane kazao da se pristup finansijskoj dokumentaciji može omogućiti u njihovim prostorijama, a ne u nekim drugim.

”Oni su tražili da formiraju komisiju koja bi bila neka supervizija inspekcijama. Dozvoljeno je svakom penzioneru u Podgorici da se pojasni svaka stavka”, rekao je Stanišić.

Iz Odbora za koordinaciju apelovali su na državne institucije da im pomognu u nastojanju da se izbore za, kako su naveli, transparentnost, zakonitost u radu i humano trošenje i raspolaganje članarinom, bez špekulisanja i zloupotreba.

Preporučujemo za Vas