U Luci Bar 17 novih radnika za tri mjeseca

Sindikat lučkih radnika prošle sedmice saopštio da je Franović zaposlio određeni broj ljudi i da o tome ne mogu dobiti podatke
426 pregleda 12 komentar(a)
Zarija Franović, Foto: Radomir Petrić
Zarija Franović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 10.11.2017. 19:53h

U Luci Bar je od 1. avgusta zaposleno 17 radnika, od čega je troje u kabinetu izvršnog direktora. Plate zaposlenima se isplaćuju na osnovu naslijeđene sistematizacije radnih mjesta.

To je "Vijestima" kazao izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović koji je na rukovodeću poziciju te državne kompanije došao 1. avgusta.

Sindikat Lučkih radnika je prošle sedmice uputio dopis medijima u kome navodi da se u firmi zaposlio “određeni i neutvrđeni broj ljudi, te da kadrovska služba Luke neće da im dostavi informacije o novozaposlenima, njhovim statusima ugovora i koeficijentima za plate.

“Od 1. avgusta ove godine kompanija je angažovala 17 zaposlenih. Sva zapošljavanja predstavljala popunjavanje upražnjenih radnih mjesta, u skladu sa zahtjevima direktora sektora i potrebama posla, sistematizacijom i radnim zakonodavstvom, odnosno u skladu sa Zakonom o radu. Broj zaposlenih od angažovanja novog menadžmenta neznatno je promijenjen, jer je istovremeno određeni broj kolega, po stečenom zakonskom pravu, napustio kompaniju. Kompanija je sa tri zavisna društva 1. avgusta imala 426 zaposlenih, a 7. novembra 431 zaposlenog”, rekao je Franović.

On je istakao da se plate zaposlenima isplaćuju na osnovu važeće, naslijeđene sistematizacije radnih mjesta, te da su sve plate u posljednja tri mjeseca ostale na nivou onih koje su primali i prethodni direktori, savjetnici, sekretar i ostali zaposleni.

Franović je kazao da Luka Bar, u skladu sa potrebama posla (obavljanja operativno-tehničkih zadataka) u datom trenutku zapošljava radnike i na 30 dana, odnosno do prestanka potrebe za njihovim angažovanjem. To u skladu sa Zakonom o radu zbog čega broj zaposlenih, kako je rekao Franović, u manjoj mjeri iz mjeseca u mjesec i varira.

“Iskoristio sam legalno i legitimno pravo da angažujem ekspertski kadar za koji smatram da će svojim zalaganjem i odnosom prema radnim obavezama doprinijeti ispunjavanju poslovnih ciljeva i strategije kompanije. Upoznao sam Odbor direktora sa personalnim rješenjim, koja su dobila njihovu podršku. Rezultati poslovanja kompanije i uvećanje obima posla u protekla tri mjeseca, dokazuju da su angažovanja novih zaposlenih na svim nivoima bila opravdana i ispravna rješenja”, rekao je Franović.

Plata 1.512 eura bez minulog radnog staža

Franović je kazao da je u kabinet doveo tri nova člana - dva savjetnika i vozača.

"Savjetnici su Andra Drecun i Žarko Đurišić. Njima su plate obračunate prema koeficijentu iz sistematizacije i iznose 1.260 eura bez minulog radnog staža”, rekao je Franović.

On je dodao da je njegova plata utvrđena naslijeđenom sistematizacijom radnih mjesta, prema ugovoru i koeficijentu koji je imao prethodni direktor.

"To je 1.512 eura, bez minulog radnog staža” rekao je Franović.

Bonus video: