Odliv kvalifikovane radne snage jedan od izazova regiona

Bregu je naglasila značaj američke uloge na Zapadnom Balkanu i usklađenosti američke i evropske politike u regionu, kao i buduće odnose Zapadnog Balkana i EU

5970 pregleda 3 komentar(a)
Eskobar i Bregu, Foto: RCC
Eskobar i Bregu, Foto: RCC

Odliv kvalifikovane radne snage, društvene i sigurnosne prijetnje, te nepovjerenje u institucije i proces evropske integracije, glavni su izazovi sa kojima se suočava region, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Bregu se u petak u Vašingtonu sastala sa zvaničnicima američkog Stejt Departmenta, uključujući i novoimenovanog zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara i izaslanika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan, Gabriela Escobara, sa kojima je razgovarala o regionalnoj saradnji, jedinstvenom tržištu u regionu, sigurnosnoj saradnji i zelenom programu za Zapadni Balkan.

"Bregu je naglasila značaj američke uloge na Zapadnom Balkanu i usklađenosti američke i evropske politike u regionu, kao i buduće odnose Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU)", navodi se u saopštenju RCC-a.

Ona se zahvalila Escobaru na njegovoj podršci regionalnoj ekonomskoj integraciji i istakla da se RCC raduje užoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u budućnosti.

Bregu je učestvovala i na strateškom radnom sastanku, koji je u Vašingtonu organizovao Centar za Evropu Atlantskog savjeta, na kojem je učesnicima govorila o regionalnoj saradnji, perspektivi Zapadnog Balkana i EU, te o gorućim sigurnosnim pitanjima.

Tokom svoje zvanične posjete Vašingtonu ove sedmice, Bregu se sastala sa brojnim američkim zvaničnicima, predstavnicima akademske zajednice i medija. Bila je domaćin ručka sa ambasadorima iz regiona i održala predavanje studentima Univerziteta John Hopkins.

Bonus video: