CEDIS: U avgustu preuzeto 25 odsto više struje u odnosu na isti period 2020. godine

„Očitano je ukupno 395,9 hiljada brojila, ili 95 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, rekli su iz CEDIS-a

5846 pregleda 2 komentar(a)
CEDIS, Foto: CEDIS
CEDIS, Foto: CEDIS

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 263,85 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je 25 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Infografik, Preuzeta struja
foto: CEDIS

Najviše električne energije, oko 34 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

„Očitano je ukupno 395,9 hiljada brojila, ili 95 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, rekli su iz CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su kazali da su ekipe Sektora za održavanje u avgustu 2,34 hiljade puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 308,79 hiljada eura.

"Na distributivnu mrežu je tokom avgusta priključeno 271 novih korisnika", navodise u saopštenju.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 18 novih, elektronskih brojila.

"Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma", dodaje se u saopštenju.

Na nivou sekundarne mreže u toku su pripremne aktivnosti na realizaciji planiranih investicija, vrijednosti oko 2,4 miliona eura.

Najveći broj projekata aktuelan je u podgoričkom konzumu, gdje će se graditi više objekata za koje se odvijaju intenzivne pripremne aktivnosti.

"Riječ je o izgradnji devet trafostanica naponskog nivoa 10/4kv, NDTS Beri 2 i Beri 4, TS BR.9-PMPG sa priključnim vodom i uklapanjem u NN mrežu, TS Nova br.6 i TS NOVA br. 10, prema Detaljnom urbanističkom planu (DUP) Zabjelo - Ljubović, DTS Br.1 - nova, prema DUP-u Konik - Stari Aerodrom III i DTS br. 2, prema DUP-u Univerzitetski centar i stubne trafostanice Brskut i Odžino polje 2 sa priključnim 10kV vodom i uklapanjem u NN mrežu", precizirali su iz CEDIS-a.

Višemilionski projekti planirani su i na, kako se dodaje, primarnoj distributivnoj mreži. Za izgradnju 1,9 miliona vrijedne TS 35/10kV Duklo (2x8MVA) u Nikšiću pribavljeni su urbanističko tehnički uslovi, kao i za rekonstrukciju 35 kV dalekovoda Markovići-Miločer u Budvi, gdje se takođe planira i rekonstrukcija TS 35/10kV Buljarica.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 418 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Bonus video: