Naručena izmjena Statuta nije prošla

Kao što su “Vijesti” najavile dio članova tražio da se prilagode kriterijumi za izbor predsjednika Privredne komore

15128 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privredna komora
Foto: Privredna komora

Upravni odbor Privredne komore juče nije usvojio izmjene Statuta te asocijacije kako bi snizio kriterijume za izbor novog predsjednika, jer se dio članova pobunio zbog namjere da se to radi kroz tekuća pitanja. Kompromisom je dogovoreno da se zakaže posebna sjednica, na kojoj bi se razmotrila potreba izmjene Statuta.

Sadašnja v.d. predsjednica Nina Drakić prema postojećem Statutu nema uslove da bude izabrana za predsjednicu jer nema potrebno iskustvo na rukovodećim mjestima u privredi, ali je na to mjesto želi postaviti grupa privrednika bliska DPS-u pa im je potrebna izmjena Statuta.

Ova sjednica bila je sazvana sa dnevnim redom - informacija o poslovanju privrednih subjekata za prošlu godinu i privredna kretanja i izazovi u poslovanju tokom ove godine. Kao što su “Vijesti” ranije najavile pod tačkom “tekuća pitanja” na samoj sjednici predložena je izmjena Statuta kako bi se kod izbora predsjednika navelo i da se mogu kandidovati oni koji nemju radno iskustvo u privredi već i na “odgovarajućim poslovima u poslovnim asocijacijama” gdje je Drakić do sada radila.

Povezani članci

29. Septembar 2021.

Nove izmjene statuta PKCG da bi Drakić bila predsjednica?

Prema informacijama “Vijesti” na samom početku sjednice dio članova je tražio da se odmah razjasni šta će biti pod tačkom tekuća pitanja. Član Milenko Radmilović iz “Lovćeninvesta” je kazao da bi on predložio izmjenu Statuta kako bi za predsjednika mogli konkurisati i oni koji su “profesionalni ugled stekli radom na odgovarajućim poslovima u poslovnim asocijacijama”. On je predlog obrazložio time da bi se na ovaj način liberalizovao postupak i doprinijelo da se prijavi više kvalitetnih kandidata.

Nekoliko članova se pobunilo protiv takve namjere, navodeći da nije dobro da se Statut prilagođava kandidatima pred svake izbore i da se time ponižava ova institucija i njen ugled. Sporno je i to što je ovom sazivu Upravnog odbora istekao mandat, a ljetos izabrani predsjednik Vojin Žugić je ostavku podnio na dan kada je trebalo da stupi na funkciju tako da nema ko da predloži novi. Tako da je i pitanje da li oni kojima je istekao mandat mogu donositi krupne odluke kao što je izmjena Statuta. Na kraju na napravljen kompromis da se o tome organizuje posebna sjednica.

U raspravi o zvaničnoj tački dnevnog reda, kako je navedeno u saopštenju, konstatovano je da su glavni izazovi u poslovanju siva ekonomija, visoko poresko opterećenje zarada, naplata potraživanja, visoke poreske stope na nepokretnosti i neizgrađeno zemljište, nedostatak radne snage... Tokom rasprave je Dragan Bokan iz “Volija” kazao da je u prethodnom periodu izostala kvalitetna komunikacija privrede i Vlade, te da je njihova tijesna saradnja neophodna kako bi se doprinijelo ekonomskom razvoju i smanjenju nezaposlenosti. Nebojša Dožić iz Uniproma smatra da će komunikacija sa nosiocima izvršne vlasti doprinijeti povećanju proizvodnje, a jedna od tema razgovora trebalo bi da bude i predlog uredbe o aktivnostima, odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte.

Predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović predložio je da se što prije zakaže tradicionalni sastanak privrednika sa predsjednikom Vlade i ministrima, kako bi se doprinijelo unapređenju ambijenta za poslovanje.

Bonus video: