Inspekcija zaštite na radu: U 2.014 kontrola 2.161 nepravilnost

Udruženje zaštite na radu predstavilo rezultate projekta “Gradi znanje – zaštiti sebe“, više građevinskih firmi odbilo da sarađuje

9218 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Inspektori zaštite na radu su prošle godine u 2.014 kontrola otkrili 2.161 nepravilnost za koje su izdali 470 prekršajnih naloga za plaćanje kazni vrijdnih 158 hiljada eura, saopštio je kordinator inspekcije zaštite na radu Zlatko Popović.

On je naveo da su ove godine imali dva smrtna slučaja - pogibije radnika na radnom mjestu.

Udruženje zaštite i zdravlja na radu je okončalo projekat “Gradi znanje – zaštiti sebe“ objavljivanjem Vodiča za inspektore rada u oblasti zaštite na radu na gradilištima i predstavljajući rezultate projekta. Projekat je sproveden u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja.

Predstavnica Udruženja Đina Janković kazala je da njihovi podaci i saznanja sa terena pokazuju da je zakon dobar, ali da se ne primjenljuje, da su problemi nedostatak stručnih i obučenih kadrova, da su većina radnika na gradilištima stranci iz Albanije i Turske što otežava sprovođenje mjera zaštite zbog jezičke barijere, ali i da su nezadovoljni radom nekih licenciranih firmi za zaštitu na radu zbog čega u narednom periodu o načinima ukidanja licenci.

On je navela da je jedan dio projekta bio obilazak gradilišta i besplatna obuka za zaposlene i predstavnike poslodavca o novinama u zaštiti na radu, ali da je veliki broj firmi odbio da u tome učestvuje.

"Obišli smo gradilišta devet firmi na kojima je bilo oko 500 radnika koji su prošli obuku. Većinom su to bili radnici iz Albanije i Turske, pa smo imali pomoć prevodioca. Imali smo primjere i vrlo urednih i vrlo neurednih gradilišta. Neki radnici su nam u razgovoru iskazali strah da će ukoliko budu tražili svoja prava izgubiti posao i biti vraćeni u zemlju iz koje su došli", kazala je Janković.

Kazala je da se u praksi primjećuju problemi u vezi organizovanja koordinatora za zaštitu na radu, zbog čega bi trebalo promjeniti neke norme.

Ona je navela da će bez obzira na završetak projekta nastaviti da rade na promociji zaštite na radu.

Na predstavljanju novog Vodiča, Popović je kazao da su prema zakonu najčešće kazne za firme 500 eura, a za odgovorno lice 30 eura. Najčešće utvrđena nepravilnost je da poslodavac nije obezbjedio zaštitnu opremu, a nesreće se najčešće dešavaju zbog pada sa visine.

Kao ozbiljan problem naveo je što u Crnoj Gori nije moguće kupiti dio propisane opreme kao što je zaštitna mreža.

Kazao je i da imaju slučajeva da poslodavci ne prijavljuju povrede na radu i da pokušavaju da ih sakriju, ali da su instutucije pokazale da su dobro povezane da zdravstvene ustanove policiji prijavljuju sumnjive povrede radnika, a da policija javlja njima.

Bonus video: