PKCG: Epidemiološke mjere negativno utiču na poslovanje ugostitelja

Ocijenjeno je da su radnici u turističkoj privredi diskriminisani u odnosu na ostale djelatnosti u Crnoj Gori i dovedeni u neizvjesnost i krajnju neodrživost poslovanja

4717 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: PKCG
Sa sjednice Odbora, Foto: PKCG

Aktuelne epidemiološke mjere negativno utiču na poslovanje ugostitelja, zbog čega je Ministarstvu zdravlja predloženo da sagleda mogućnost njihove izmjene, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG).

Na sjednici, održanoj u Portonovi Resortu u Kumboru, ocijenjeno je da su radnici u turističkoj privredi diskriminisani u odnosu na ostale djelatnosti u Crnoj Gori i dovedeni u neizvjesnost i krajnju neodrživost poslovanja, jer je samo zaposlenima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu potrebno da posjeduju digitalni covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom koronavirusu.

“Dio radnika zbog obaveze posjedovanja jednog od dokaza iz digitalne nacionalne covid potvrde ne može doći na radno mjesto, zbog čega se postavlja pitanje koji je osnov za neplaćeno odsustvo i kako će im biti isplaćene zarade, s obzirom na to da nemogućnost obavljanja radnih zadataka nije krivica ni poslodavca, ni radnika. Uz hronični nedostatak radne snage u turizmu ovako sročene epidemiološke mjere dodatno ugrožavaju poslovanje”, navodi se u zaključcima sa sjednice održane u ponedjeljak.

Na sjednici je, kako je saopšteno iz PKCG, ocijenjeno da zdravstvene, epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, već jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti.

“Svaka zabrana ili otežavanje rada, uvedena kroz epidemiološke mjere, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju. Potrebno je nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno djelatnostima koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja nastalih uvođenjem epidemioloških mjera”, ocijenjeno je iz PKCG.

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva
foto: PKCG

Članovi Odbora Udruženja apelovali su na zaposlene u turizmu da se vakcinišu, jer se samo na taj način čuva svoje i zdravlje gostiju i šalje poruka o sigurnoj i odgovornoj destinaciji koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere.

Na sjednici je ocijejenjeno i da sve aktivnosti na pripremi zimske sezone treba definisati i na nivou lokalnih uprava, te je potrebno formirati odbore za realizaciju zimske turističke sezone.

Predstavnik Portonovog, Stevan Milić, kazao je da su rezultati tog rizorta bili iznad očekivanja.

“Imali smo preko 90 odsto popunjenosti u hotelskom kapacitetu, a oko 95 odsto u rental dijelu. Pozitivno su nas iznenadili dobra posjećenost u maju, kao i septembru, koji je bio neizvjestan. Stoga je vrlo bitno nastaviti sa pozitivnim trendovima, kako bismo spremno dočekali zimsku sezonu”, rekao je Milić.

Menadžer opštine Herceg Novi, Dušan Vukić, ocijenio je da je sezona bila i više nego dobra, sa nadom da će naredne godine biti bolja situacija sa koronom i da će se imunizacijom smanjiti njen uticaj na turističku privredu Crne Gore.

“Moramo širiti kapacitete kako bi turističkoj privredi dali dodatni vid eksluziviteta turizma, ali i diverzifikovali ponudu zdravstvenim turizmom, čime ćemo učiniti da sezona traje bar pola godine. Slijedi nam značajan događaj, Praznik mimoze, pa se nadam podršci Portonovog u organizaciji ovog, ali i novih događaja kojima ćemo promovisati turističku ponudu Herceg Novog”, kazao je Vukić.

Predsjednik Odbora Udruženja turizma, Ranko Jovović, rekao je da je ljetnja turistička sezona protekla uspješno kada je u pitanju turistički promet.

“U kolektivnom i individualnom smještaju za prvih sedam mjeseci ostvareno je 262 odsto više dolazaka i 304 odsto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Ako turistički promet u kolektivnom u individualnom smještaju, uporedimo sa istim periodom 2019, ostvareno je 40 odsto manje dolazaka i 37 odsto manje noćenja”, kazao je Jovović.

On je naveo da je samo u kolektivnom smještaju od januara do avgusta ostvareno 535,66 hiljada dolazaka, što je 166 odsto više u odnosu na isti period prošle godine i 41 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Jovović je kazao da, prema podacima iz tekućeg računa platnog bilansa, ostvareni prihodi od turizma u prva dva kvartala iznose 115,3 miliona eura i bilježe rast od 110 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno niži su 55 odsto ako se posmatra 2019. godina.

Prema njegovim riječima, pandemija koronavirusa, sa snažnim posljedicama po turizam uticala je na pad broja zaposlenih u sektoru usluge smještaja i ishrane.

Jovović je naveo da je neophodno intenzivirati aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije što bi za rezultat trebalo da ima proširenje baze poreskih obveznika, rast budžetskih prihoda, eliminisanje nelojalne konkurencije, te u krajnjem smanjenje fiskalnog i parafiskalnog opterećenja privrede. On je kao jednu od mjera naveo uvezivanje sistema svih relevantnih institucija za odlučivanje na jedinstvenom web portalu preko koga će podnosioci zahjteva za dobijanje dozvole za boravak i rad dostavljati sve neophodne podatke, osim biometrijskih.

“Nedostatak radne snage na sezonskim poslovima u turizmu predstavlja jednu od biznis barijera. Iako se turistička privreda permanentno zalaže da se u Crnoj Gori ostvari ambijent u kojem prioritet u zapošljavanju imaju domaći radnici, sadašnja ponuda stručnog kadra u sektoru turizma nije zadovoljavajuća. Zato je od izuzetne važnosti definisati poseban program i pristupiti izradi nove Strategije razvoja ljudskih resursa u sektoru turizma u Crnoj Gori, praćeno dobrim centrima za specijalističku edukaciju kadra svih profila”, rekao je Jovović.

Takođe, potrebno je izmjeniti regulatorni okvir i omogućiti fleksibilnije angažovanje domaće radne snage, a posebno studenata, kao i drugih segmenata radne snage za koje se utvrdi da postoji potencijal za angažovanje tokom trajanja sezone. Takođe, inicirati izmjenu propisa o zapošljavanju i uvesti kategoriju »stalni sezonski radnik«, na koji način bi se motivisali nezaposlena lica da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje.

Direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Ministarstvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević Slavuljica, kazala je da je cijeli tim zajedničkim snagama iznio ovu sezonu tako da su ostvareni dobri rezultati zasluga svih.

“Sezona je bila bazirana na win-win sinergiji ekonomije i zdravlja, prije svega zahvaljujući stvaranju odgovornog društvenog ambijenta za sezonu. Brojnim mjerama je očuvana i osnažena ekonomska supstanca, uz ostvaranje budžetskog suficita, tako da imamo mnogo razloga za zadovoljstvo”, kazala je Gardašević Slavuljica.

Prema njenim riječima, oporavak turizma uticao je na osnaživanje ekonomije i stabilizaciju javnih finansija, ali su izazovi i dalje tu, te ih zajedničkim snagama treba rješavati.

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja, Anka Vukićević, kazala je da bez dijaloga nema kvalitetnog rješenja.

“Već drugu godinu se borimo sa kovidom i prilikom donošenja mjera prioritet nam je zaštita zdravlja građana uz balansiranje, kako bi se očuvale privredne aktivnosti”, rekla je Vukićević.

Prema njenim riječima, uspješna ljetnja sezona pokazuje da se kroz dogovor i timski rad može očuvati i zdravlje građana, ali i privrede Crne Gore, navodeći See Dance festival kao dobar primjer organizacije gdje su ispoštovane sve mjere, te nije došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u periodu nakon njegovog organizovanja.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić, saglasan je da se jedino dijalogom i dobrom komunikacijom može doći do najboljeg rješenja.

Turistički poslenici su pitali Galića u vezi sa propisanom obavezom da svi zaposleni u ugostiteljstvu imaju nacionalnu kovid potvrdu, što kao posljedicu ima osnov za neplaćeno odsustvo radnika. Oni su rekli da nastala situacija onemogućava obavljanja radnih zadataka, što nije krivica ni poslodavca ni radnika, i pitali za zakonske osnove za uvid u lična dokumenta gostiju i kontrolu vjerodostojnosti potvrda.

Galić je kazao da će pravni timovi pripremiti sve odgovore koje se odnose na ove probleme, jer su oni jedini nadležni za to.

Svetlana Šljivančanin iz Uprave za inspekcijske poslove kazala je da je sezona bila izazovna za privredu, ali i za sve u Upravi inspekcijskih poslova.

“Preventivno smo počeli sa djelovanjem i brojke koje smo ostvarili su pet puta niže nego u 2019. godini. U periodu od 1. maja do 1. septembra smo obavili 4,2 hiljade inspekcijskih nadzora i uočili 887 nepravilnosti”, navela je Šljivančanin.

Ona je rekla da su u početku ugostitelje samo upozoravali i davali rokove za prilagođavanje, a sve u skladu sa zakonskim okvirima.

Šljivančanin je izrazila zadovoljstvo uspješnom sezonom, ali i apelovala na striktno poštovanje mjera u cilju zaštite stanovništva, jer trenutno imaju samo 14 turističkih inspektora, što je premalo za cijelu Crnu Goru.

Gardašević Slavuljica je kazala da su sa pripremom zimske turističke sezone krenuli već u avgustu.

“Posebna želja nam je da uključimo sve relevantne zainteresovane subjekte, kako bi dali svoj doprinos u cilju što uspješnije sezone, povećanja prometa i manje zastoja, ali nažalost većina opština se nije odazvala našem pozivu, a i skijališta su kasnila u dostavljanju svojih odgovora. To nam poručuje da nijesmo dovoljno svjesni perioda koji je pred nama”, rekla je Gardašević Slavuljica.

Pema njenim riječima, napravljen je plan pripreme sa jasno sublimiranim obavezama učesnika, koji je drugačiji jer je zasnovan na mjerljivim parametrima, a pripremljeno je i niz programa za ruralni i manifestacioni turizam, te obuka za lokalne turističke organizacije za know how i marketing koji će primijeniti na zimsku turističku sezonu.

“Ulazimo optimistički u ovu sezonu, a ona će zavistiti od vremena, epidemioloških mjera i koordiniranih aktivnosti svih subjekata. Trudimo se da sezona prevaziđe prošlogodišnju koja je bila dobra a to zavisi od svih nas”, kazala je Gardašević Slavuljica.

Direktorica Turističke organizacije (TO), Žabljak, Vanja Krgović Šarović, navela je da su na Žabljaku još od 1. januara bili bolji rezultati nego u 2019. godini, sa ostvarenih 800 noćenja više u privatnom smještaju.

“U špicu sezone imali smo deset odsto više noćenja nego 2019, uz mnogo bolju naplatu boravišnih taksi”, kazala je Krgović Šarović.

Ona je navela da će napraviti akcioni plan i da su na Žabljaku u toku sastanci lokalne samouprave sa turističkom privredom u cilju što bolje pripreme sezone i naglasila da će se i ove godine ići sa nižom cjenovnom politikom kako bi bili što konkurentniji.

Bonus video: