Kasa Opštine Budva teža za četiri miliona

Opština i pored korone i moratorijuma na gradnju planira rebalans, jer su prihodi nadmašili očekivanja. Tome treba dodati činjenicu da je eliminisana stavka od 4,7 miliona kreditnog zaduženja

11624 pregleda 34 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Uprkos korona krizi i brojnih poteškoća koje su je pratile, uvođenja moratorijuma na dva glavna planska dokumenta za Budvu i Bečiće, odakle se najviše crpi naplata komunalija, Opština Budva uspjela je da ostvari zacrtani budžet, pa i premaši za čak četiri miliona eura. Upravo zbog toga napravljen je rebalans, koji se od juče našao na javnoj raspravi.

Sekretar za finansije Petar Odžić u razgovoru za “Vijesti” kazao je da se mogu pohvaliti da će Opština Budva i ove godine biti u prilici da radi pozitivni rebalans budžeta.

”Ove godine je to za više od četiri miliona eura i od projektovanih 32,8 miliona, rebalansom je povećan na 36,9 miliona eura. Ako tome dodamo činjenicu da smo rebalansom eliminisali stavku od 4,7 miliona kreditnog zaduženja, jer za njim nemamo potrebe u ovoj godini, možemo govoriti o godini koja je nadmašila sva očekivanja”, kazao je Odžić.

Prema njegovim riječima, zadržali su realan pristup planiranja budžeta, vodeći računa o svim aspektima i faktorima rizika koji se mogu desiti u toku fiskalne godine.

Odžić
Odžićfoto: Vuk Lajović

”Tokom cijele godine glavni račun trezora Opštine Budva je bio likvidan, uspjeli smo da sve tekuće obaveze servisiramo iz tekućih prihoda, jedan dio investicionog plana da realizujemo finansiranjem iz kapitalnih prihoda, kao i da vratimo preko sedam miliona eura obaveza iz prethodnog perioda”, istakao je prvi čovjek budvanskih finansija.

Osvrćući se na rebalans, Odžić je kazao da su glavna povećanja što se tiče tekućih prihoda ostvarena kod poreza na nepokretnosti.

”Od projektovanih 10,2 miliona eura, povećanje naplate poreza je na 15,7 miliona eura i to najviše iz razloga jer je gotovo četiri miliona eura poreza na nepokretnost koje plaćaju hoteli i turistički kompleksi nije bilo moguće naplatiti u 2020. godini, već su oni zbog dobre sezone izmireni u ovoj. Svi ostali prihodi naplaćeni su sa visokim procentima ostvarenja, što znači da je budžet za 2021. godinu bio izuzetno realno planiran, ali i da je Uprava lokalnih prihoda i Služba za naplatu komunalija odradila ogroman posao”, istakao je Odžić.

Kada je riječ o kapitalnim prihodima, kako je kazao, povećanje se odnosi na naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, odnosno komunalija, sa 5,5 miliona na 7,7 miliona eura.

”Nadamo se da je iza nas krizni period vezan za pandemiju i da će naredne godine biti puno lakše kada je u pitanju finansijska stabilnost. Naravno, to će zavisiti i od globalnih trendova, a mi kao lokalna uprava moramo raditi sve da štetne efekte svedemo na minimum, a iskoristimo sve šanse koje se nude”, kazao je Odžić.

Bonus video: