Tivat: Turistička 2021. nadišla i najoptimističnija predviđanja

Aerodrom Tivat za devet mjeseci je zabilježio promet od 622.000 putnika pri čemu su jul i avgust bili na nivou dvije trećine onog što je postizano u ta dva ključna ljetnja mjeseca 2019.

4591 pregleda 51 reakcija 3 komentar(a)
Sa pres konferencija TOT, Foto: Siniša Luković
Sa pres konferencija TOT, Foto: Siniša Luković

Tokom osam mjeseci ove godine Tivat je posjetilo 85.347 turista što je 2,3 puta više nego u isto dožba koronavirusom obilježene prošle godine, ali i za tek 28% manje nego za osam mueseci turistički rekordne 2019.godine.

Od 1.januara do 1.septembra 2021. tivatski turistički poslenici ostvarili su ukupno 753ž.005 noćenja gostiju, što je za samo 16 odsto manje nego rekordne 2019, a čak 2,7 puta više nego lani. Da se situacija dobro razvija i u postsezoni, svjedoči i podatak da je sada uTivtu boravi 2,1 hiljadu turista što je 10% bolji rezultat nego na isti dan 2019.

Ove podatke su na kongfrerenciji za novinare na kojoj su predstavili turistička kretanja u najmanjoj bokeljskoj opštini u prva tri kvaratala 2021. saopštili predsjednik Skupštine Turističke organizacije Tivat (TOT) i gradonačelnik Tivta Željko Komnenović i izvršna direktorica TOT-a Danica Banjević.

„Pred ovu sezonu koja je za nas bila ključna u smislu ekonomskog oporavka nakon prošplogodišnje katastrofalne, imali smo borbu na dva fronta: da držimo pod kontrolom koronu i da privučemo što više gturista. Mogu sa zadovoljstvom da konstatrujem da smo na oba polja uspjeli i da smo ostvarili rezultate koji su i iznad naših očekivanja.“- kazao je Komnenović dodajući da je TOT od boravišne i turističke takse u prvih devet mjeseci prihodovala 535.000 eura što je samo 11 odsto manje nego rekordne 2019.

Aerodrom Tivat za devet mjeseci je zabilježio promet od 622.000 putnika pri čemu su jul i avgust bili na nivou dvije trećine onog što je postizano u ta dva ključna ljetnja mjeseca 2019. Posebno raduje podatak da ove godine aerodrom Tivat bilježi rast od čak 45 odsto u broju ospluženih malih privatnih i biznis aviona u odnosu na 2019. što po riječima Komnenovića, potvrđuje da u grad dolaze viskoplatežni i VIP gosti dubljeg džepa koji sebi mogu priuštiti posjedovanje ili iznajmljivanje privatnih aviona i demantuje tvrdnje kritičara da je ovo turističko ljeto obilježila najezda niskoplatežnih gostiju iz regiona.

„Podaci iz ankete gostiju pokazuju da su turisti koji su bili u Tivtu veoma zadovoljni ponudom i gostoprimstvom, da nam se ljudi vraćaju i da će oni koji su prvi put boravili ovdje, to sigurno ponovno učiniti. Prosječna ocjena koju su nam dali je 4,44 - dakle skoro na nivou „odličan“, ali smo svjesni da ima dosta toga što još moramo uraditi radi unapređenja ponude grada i eliminisana onoga što smo i sami znamo da je prioblem, posebno u domenu čistoće, buke i saobraćajnih gužvi.“- kazao je Komnenovič dodajući da je Tivat ponogvno u fokusu brojnih investitora i da će grad uskoro opet dobijati nove velike, klasične hotele koji mu nedostaju, a ne manje kondo i butik hotele kakvi su se gradili proteklih godina.

„Tako je investitor novog hotela „Mimoza“ odlučio da taj objekat završi kao klasični, a ne kondo-.hotel što je ranije bio plan i mi to pozdravljamo, kao i činjenicvu da će po najavama, operater tog hotela niti jedan poznati međunarodni hotelski lanac koji će time prvi put doći u Crnu Goru.“- istakao je Komnenović najavjujući i ulaganja u unapređenje sportske infrastrukture u gradu kako bi se smanjila sezonalnost i u zimskim mjesecima u tivatske hotele na pripreme dovele brojne sportske ekipe.

Da se na trom planu već nešto dešava, potvrđuje i činjenica da će zimske pripreme u Tivtu ove godine odraditi fudbaleri FK „Vojvodina“ kao i brojni kajakaši i veslači. Banjević je istakla da su po ostvarenom broju noćenja, ove godine u Tivtu prednjačili turisti iz Srbije, a da su Rusi iako nije bilo direktnih avio linija sa Crnom Gorom iz te države, i dlaje na viosokom drugiom mjestu. Slijede turisti iz BiH, Ukrajine, Velike Britanije, Njemačke, Hrvatske, SAD, Turske i Francuske, a noviost je bila i dolazak većeg broja giostiju iz Kazahstana.

Direktorica TOT-a je kazala da su ove godinje predsezona, čak i maj i jun mjesec bili relativno lopši što se posjete turista tiče, ali da su jul i vagust sve to više nego nadoknadili jer je tada turista bilo povremeno bilo čak i više nego rekordne 2019.

Da je napredak bio očit, ilustrovala je i podatkom da je boravišne takse u nautičkokm turizmu koju plaćaju jahte, ove godine prihodovano čak i nešto više nego 2019. i podvukla da je Tivat napravio ogroman napredak u zahtjevnom procesu ispunjavanja 100 kritetujuma za sticanje međunarodnog statusa „Zelene Destinacije“ po programu „Green Destinatiuons“ koji je čak u dva navrata nagradio TOT za njene aktivnosti na promociji zelenog i održivog turizma.

Banjević je istakla da je Tivat trenutno jedini iz Crne Gore zastupljen na međunarodnoj platformi „Good Travel Guide“, da je značajno unapređena online promocija ovdašnje ponude i da se radi na daljem unapređenju ponude, posebno u domenu MICE (kongresnog i poslovnog turizma) jer je Tivat ušao u top deset dsestinacija za MICE turizam srednjeg nivoa kapaciteta. Radi se i na obogaćivanju ponude aktivnog turizma u zaleđu, pa se sa kolegama iz TO Hereg Novio sprovodi novi projekat zajedničke promocije aktivnog i seoskog turizuma na Luštici.

Predstavljajući rezultate ankete turista koja je na uzorku od 554 gosta iz regiona, Zapadne Evrope, Rusije Ukrajine i Kazahstana sprovedena od 10.jula do 31.avgusta, Banjević je kazala da Tivat privlači većinom turiste mlađe životne dobi kojin ovdje dolaze zbog lijepe prirode, osjećaja sigurnosti, dobrog smještaja, ljubaznosti domačina, lijepih i čistih plaža, ali da je ove godine jedan od bitnih faktora za dolazak gostiju iz inostranstva bila i relativna lakoća i jednostavnost dolaska u Crnu Goru sa aspekta epidemioloških mjera, kao i to da su turisti velikom većinom (čak 88%) u anketi iskazali zadovoljstvo načinom na koji su se epidemiološke mjere primjenjivale tokom njihovog boravka u Tivtu.

Prema analiuzama TOT-a. većina aknetioranih turista koji su ove godine ljetovali u Tivtu imala je troškove za dolazak na destinaciju u iznosu između 100 i 300 eura, dok je tokom svog boravka u Tivtu trošila između 300 i 1.000 eura.

Bonus video: