MFSS: Zaštićen od rizika cijeli povučeni iznos iz kineskog kredita

Ministar u julu ukazao da se postupilo odgovorno i da će ostatak do 944 miliona dolara biti obuhvaćen prije sljedeće rate, u januaru naredne godine, po povlačenju svih tih sredstava

19370 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Spajić, Foto: Savo Prelević
Spajić, Foto: Savo Prelević

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je javno u julu da je od valutnog rizika zaštićen dosadašnji ukupno povučeni kineski kredit za auto-put u iznosu od oko 818 miliona dolara.

To su podsjetili iz MFSS, nakon što su iz Akcije za socijalnu pravdu za TV Vijesti kazali da hedžing ugovor, za povoljniju otplatu kredita kineskoj Eksim banci za gradnju auto-puta, koji je sklopio Spajić, nije otklonio sve rizike po državu.

“Riječ je o cijelom iznosu ukupno povučenih sredstava iz kineskog kredita do jula ove godine”, objasnio je Spajić 21. jula.

On je tada, kako se navodi u dopisu MFSS, ukazao da se postupilo odgovorno i da će ostatak do 944 miliona dolara biti obuhvaćen prije sljedeće rate, u januaru naredne godine, po povlačenju svih tih sredstava.

Precizirao je da je hedžing aranžman na 14 godina, da na dvije postoji mogućnost preispitivanja uslova.

“Dakle, hedžing je na 14 godina, koliko traje otplata kredita za prvu dionicu auto-puta, sa mogućnošću da na dvije godine preispitamo uslove, kao i banke koje su dio aranžmana. Cilj nam je da za dvije godine obezbijedimo daleko stabilniju ekonomiju, mnogo bolji kreditni rejting zemlje i više opcija, između ostalog i za još nižu kamatu od 0,88 odsto”, rekao je tada Spajić.

Bonus video: